Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29) hadde nesten gitt opp. Så ble han pushet.

Publisert 08.03.2025 19:59
Hver dag i fjor fikk i snitt 17 nye mennesker uføretrygd, viser de siste tallene fra Nav.
Statistikken viser at 6400 flere ble ufør i Norge, men noen klarer å komme ut av uføret.
Vanskelig med mennesker
En av dem er Kristoffer Nicolai Gandrudbakken (29), som har Aspergers syndrom.
– Det var veldig vanskelig for meg å omgås mennesker. Jeg trakk meg veldig mye inn i meg selv.

Nettopp problemer med samspill med andre, foruten repeterende atferd og interesser, er symptom på autismespekterforstyrrelsen Aspergers, ifølge NHI.
– Jeg satt bare og ventet. Visste ikke hva jeg skulle. Manglet kart og kompass. Det var ensomt, trist, deprimerende.
Han hadde nesten gitt opp
Gandrudbakken brukte tenårene og starten av 20-årene på dataspill.
– Jeg har en kunnskap og kompetanse når det gjelder gaming og sjangre innen dataspill.
Denne stoltheten over spillkunnskapen ble avgjørende da han, etter å ha blitt pushet av familien, begynte på arbeidsavklaring hos Nav.
– Det er like greit å bruke det jeg kan, og holde evnen skarp.
Nav koblet Gandrudbakken med elektronikkjeden Power.
Lojale medarbeidere
Når butikksjef Ørjan Andersen møter mennesker uten arbeidserfaring, forventer han at Nav legger til rette og lager en fremdriftsplan så kandidatene kan bli i stand til å takle en jobb.

– De må kle seg ordentlig, møte presis, og stå på. Vi har ingen aldersgrense, men målet er at de skal få en sjanse til å vise hva de kan, sier Andersen.
Han understreker at folk som har gått mange år uten jobb eller skole krever en del tilpasning fra arbeidsgivers side. Etter å ha forsøkt ulike deltidsbrøker, har Gandrudbakken nå en 60 prosent stilling.
– Belønningen er når mennesker som har vært ufør i mange år opplever mestring. Da er det vinn-vinn. De blir virkelig lojale, sier Andersen.

Vokser på utfordringene
Nå stortrives Gandrudbakken bak kassen og blant elektronikken på Lagunen storsenter. Det han mislikte mest, er nå det han liker best.
– Hver dag er det en ny person som kommer til kassen. Det er egentlig gøy med folk. Jo rarere, jo bedre. Fra den enkleste, snilleste gamle damen til mennesker som ikke kan språk, så finner jeg bare fram Google Translate. Vi er løsningsorientert, smiler Gandrudbakken.
Denne uken fikk han besøk av Høyres nestleder Tina Bru, som etterlyser en arbeidsreform.

– Mer enn 600.000 står utenfor arbeid eller utdanning. Det koster samfunnet milliarder, men er også et kjempeproblem hvis folk bare gir opp og havner i varig utenforskap, sier Bru.
Ingen under 30
Hun foreslår en arbeidsrelatert ytelse hvor Nav spør «hvor frisk er du?» for å kartlegge hva den enkelte kan bidra med. Bru vil ha gradert sykmelding som hovedregel, og ingen uføretrygd til noen under 30 år «med mindre det er helt åpenbare tilfeller».
– Det handler om å føle at du trengs, at noen bryr seg, at vi stiller krav. Ellers sløser vi med menneskelige ressurser.
Også Gandrudbakken oppfordrer folk til å pushe seg selv, og de rundt seg, til å prøve seg i arbeid.
– Å vente er det verste du kan gjøre. Push på. Ta steget. Jeg er den eneste her som gir gode, pålitelige spillanbefalinger. Det skal jeg si meg stolt over!, sier Gandrudbakken og gliser.