Rapport: Derfor skjer MC-ulykker

3 hours ago 7



Kortversjonen

  • Antall dødsulykker med personbil har gått ned, mens ulykker med motorsykkel holder seg stabile.
  • Rapport fra TØI peker på utforkjøringer som hovedårsaker til MC-ulykker.
  • De fleste alvorlige MC-ulykker skyldes høy fart, manglende erfaring og dårlig veivalg.
  • Forslag til tiltak inkluderer bedre skilting, fartskontroller og krav om beskyttelsesutstyr.

Det viser en temaanalyse av ulykker med MC som Transportøkonomisk institutt (TØI) gjennomførte for Statens vegvesen i fjor.

I 2024 omkom totalt 20 personer i ulykker med motorsykler. Under én måned inn i årets sesong er tallet allerede fem.

Rapporten fra TØI har tatt utgangspunkt i ulykker i perioden 2017–2022 og skiller mellom tung MC, lettmotorsykkel og moped.

I løpet av disse seks årene har det skjedd 2085 ulykker med tung MC. 92 personer mistet livet, 590 ble hardt skadet og 1473 lettere skadet, ifølge rapporten.

I tillegg viser analysene at en typisk ulykke med tung MC er mer alvorlig enn andre ulykker:

En av tre som skades i ulykker med tung MC dør eller blir hardt skadet, står det i rapporten.

– Den viktigste årsaken til alvorlige trafikkulykker på MC, er at MC-førere har veldig liten beskyttelse. Når det blir gjort feil fra fører, er veien til en potensiell alvorlig konsekvens kort. Går det galt på motorsykkel, er det fort gjort at man treffer noe i relativt høy hastighet, uten annen beskyttelse enn hjelm og kjøredress, sier Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Bilde av Guro RanesGuro Ranes

Leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen

Venstrekurver mer utsatt

Utforkjøringer og utforkjøringer med velt er hovedårsaken til ulykker med tung MC. De utgjør halvparten av ulykkene. Møteulykker skjer mer sjeldent, men har høyest skadegrad, ifølge rapporten.

Særlig venstrekurver pekes på som steder hvor utforkjøringer skjer.

– Da har man ofte feil fart inn i svingen. Den trenger ikke være over fartsgrensen, men høyere enn den føreren behersker. Et viktig råd vi gir er å tilpasse farten inn i kurver etter den kompetansen man har, og den veien man kjører på. Å bruke blikket smart slik at man ikke blir overrasket, samt plassere seg smart og gi seg selv handlingsrom til å korrigere hvis man trenger å gjøre en unnamanøver bidrar også til lavere risiko for alvorlige ulykker, sier Ranes.

Anders Skaarer, fagdirektør i Norges Trafikkskoleforbund, mener det er to forklaringer til hvorfor det skjer ulykker i venstresvinger.

– I venstrekurver kan føreren plassere seg for langt ut på kanten. Hvis føreren stivner eller navigerer feil, er det lavere feilmargin. I høyresvinger har man mer avstand til kanten, og større mulighet til å rette opp eventuell feilnavigering. Et annet viktig moment er at man i høyresvinger har større sannsynlighet for å treffe bil enn i en venstresving. Da vil ulykken bli registrert som en møteulykke.

Bilde av Anders SkaarerAnders Skaarer

Fagdirektør i Norges Trafikkskoleforbund

Dette kan få tallene ned

MC-førerne er stort sett menn i alderen 40–59 år – og dødsulykkene er i all hovedsak utløst av motorsyklisten selv, viser analysene.

«Dette gjelder utforkjøringsulykkene, men det gjelder også kollisjoner mellom en tung MC og et annet kjøretøy.», står det i rapporten.

I dødsulykker der MC-førerens adferd pekes på som årsak, så er høy fart, manglende erfaring, manglende kompetanse, uoppmerksomhet og plassering i veibanen de hyppigste grunnene.

– Det aller viktigste er at å bidra til at de som kjører motorsykkel har god kunnskap og kompetanse, god risikoforståelse og er flinke til å gjøre gode valg. Det er føreren som i størst grad kan være med på å få tallene på alvorlige ulykker ned, sier Ranes.

Hun sier at det jobbes med et regelverk om MC-bekledning. Nå er det kun hjelm som er påbudt, men det vurderes om det skal stilles ytterligere krav til hva en MC-fører har på seg.

– Det kan redusere konsekvensene av en ulykke. I de mest alvorlige ulykkene vil nok ikke bekledningen gjøre en større forskjell, men i andre ulykker kan riktig bekledning gjøre at man slipper unna med atskillig lettere skader.

Tiltak for å styrke sikkerheten for motorsyklister

  • Skilting og oppmerking i vanskelige kurver i veibanen.
  • Skadereduserende tiltak i krevende kurver, som rekkverk og underskinner på rekkverk.
  • Målrettede mobile fartskontroller for å hindre råkjøring.
  • Utbedring av blant annet siktforhold i veikryss.
  • Fornye kjøretøyparken ved blant annet å øke antall motorsykler med såkalt førerstøttesystemer.
  • Øke aldersgrensen for førerkort for lett MC.
  • Økt synlighet blant mopedførere.

Kilde: TØI.

Forbedringspotensial i opplæringen

Skaarer i Norges Trafikkskoleforbund, mener at det viktigste man kan gjøre i føreropplæringen for å redusere ulykkestallene, er å fokusere på de mest vanlige ulykkestypene. 

– Den opplæringsplanen vi bruker nå er god, men vi ønsker å sette mer fokus på de ulike ulykkestypene i føreropplæringen. Å gi bedre opplæring i kurvekjøring og hvordan man skal mestre motorsykkelkjøring teknisk og taktisk riktig, på bakgrunn av den kunnskapen vi har om ulykker i sving. Det kan vi bli enda bedre på. 

 Freddie Larsen / NTBEn 16 år gammel gutt omkom i en ulykke med lett motorsykkel i mai 2024. Foto: Freddie Larsen / NTB

I perioden 2017–2022 var det 980 personskadeulykker med lett MC, ifølge rapporten. 11 personer mistet livet, 150 ble hardt skadet og 904 lettere skadet.

Den typiske føreren av lett MC i en ulykke er ifølge rapporten en ung mann på 16–17 år.

I likhet med tung MC er utforkjøring den vanligste ulykkestypen, ifølge rapporten.

– Hos spesielt 16 år gamle gutter, er ikke bevisstgjøringen rundt risiko og viljen til å ta risiko tilstrekkelig utviklet. En ting er hva de lærer under opplæringen eller presterer på førerprøven. Noe helt annet er påvirkningen fra den gruppen man kjører sammen med har. De har en større påvirkning på kjøreatferden enn det de lærer under opplæringen, mener Skaarer.

Han ønsker å involvere foreldrene i større grad.

– Det viser seg at foreldre ikke alltid har veldig god oversikt over hva det innebærer å kjøre lett motorsykkel, og at de ikke kjenner hvilke kraftressurser det finnes i en lett motorsykkel. Foreldre kjenner ungene sine best, og de kan vurdere om lett motorsykkel er noe ungen skal prøve seg på eller ikke.

Er foreldreinvolvering viktig for å redusere MC-ulykker?aJa, absolutt!bNei, ikke nødvendig. cUsikker.

Som Skaarer mener Ranes at foreldreinvolvering er viktig i det forebyggende arbeidet.

– Dette er personer som gjerne fortsatt bor hjemme, og hvor foreldre har noe de skal ha sagt. Det er en myte at det er tryggere å kjøre lett motorsykkel enn moped. Det er ti ganger så farlig med lett motorsykkel enn moped. Hvis man skal ha en motorisert tohjuling, er det derfor langt tryggere å kjøre moped enn lett motorsykkel.

I perioden 2017–2022 var det 984 ulykker med moped. Fem personer ble drept, 133 hardt skadet og 839 lettere skadet. I disse ulykkene er møteulykker mer representert enn utforkjøringer – og brukeren er stort sett unge menn under 18 år.

Slurver med vedlikehold

Statens havarikommisjon har med bistand fra motorsykkelimportører gjennomført tekniske undersøkelser av fire lette motorsyklene som var involvert i dødsulykker i 2024. MC-sjåførene var under 18 år.

Påviste tekniske feil

  • Feil lufttrykk i dekk
  • Ikke tilstrekkelig mønsterdybde på dekk
  • Slakk, slitasje og manglende smøring av kjede og drev
  • Slakk i hjullager og styrelager
  • Feilmontering av hjul
  • Nedsatt dempefunksjon og lekkasje fra støtdemper

Kilde: Statens havarikommisjon.

 SHKSLITTE DEKK: Ikke tilstrekkelig mønsterdybde på dekk er blant de vanligste tekniske feilene. Foto: SHK

Vil involvere foreldre

Ranes sier at funnene til Statens havarikommisjon ikke er noe nytt, men de er glade for at det blir rettet søkelys mot den tekniske standen til spesielt lett motorsykler.

– De tyngre motorsyklene er ofte i bedre teknisk stand. Det går på kunnskap og kompetanse hos de som eier og kjører disse syklene. Vi ser at det slurves mer med dette på lette motorsykler, der fører og eier ofte er yngre.

Read Entire Article