Dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV) er ment for å gi høy kvalitet til lavere pris. Eksempelvis Coop sitt eget merke.
Men stemmer det egentlig?
Samfunnsdebattant og siviløkonom Anders Nordstad er oppgitt over Coop.
Prisen for deres sin egne gräddost var nemlig fem kroner dyrere enn Tine sin.
Osten til Coop, som ble laget med importert melk fra Danmark, var altså dyrere enn osten som er laget med norske råvarer. Det får Nordstad til å reagere.
Anders Nordstad er redd EMV gjør utvalget i butikkene dårligere.
Foto: Robert Rønning / NRK– Mange velger nok kjedenes egne merkevarer i en forventning om at disse er priset lavere enn de etablerte merkevarene, så her spekulerer nok Coop at folk flest ikke sjekker prisen så nøye når de tar sine valg.
– Veldig synd
Leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag Tor Jacob Solberg er ikke veldig fornøyd med dagligvarekjedens grep.
– Det er veldig synd at forbrukerne blir villeda til å tro at disse egne merkevarene er et godt valg når det er såpass mye triksing med både prising opp og ned, og ikke minst også hvor varen kommer fra.
Men det er langt fra første gang butikkenes egne merkevarer er dyrere enn leverandørenes.
Kiwi sin egen kjøttdeig, altså First Price, var den dyreste i desember 2023.
I Norge er dagligvarebutikkene hovedsakelig eid av tre kjeder: NorgesGruppen, Coop og Rema 1000.
I fjor bøtela Konkurransetilsynet dagligvarekjedene med til sammen 4,9 milliarder kroner for å ha drevet med ulovlig prissamarbeid ved å bruke prisjegere.
Både Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet mener for lite konkurranse mellom norske dagligvarekjeder går ut over kundene.
Protesterer mot dagligvarekjedene
Samtidig ser man at salg av lokalmat og drikke i Norge setter nye rekorder. Det tror Solberg er en protest mot dagligvarekjedene.
Det siste året har matprisene økt med 7,5 prosent, noe som er mye mer enn lønna har økt.
Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK– Vi ser at stadig flere er veldig opptatt av å kjøpe lokalmat og gjerne rett av bøndene. Det syns vi er veldig positivt, sier Solberg og legger til:
– Det er en protest mot hvordan kjedene går fram, når de pusher importerte varer og trikser med prisene, som kan forlede folk til å kjøpe varer dyrere enn det de kan få norsk varer for.
Anders Nordstad er ingen tilhenger av EMV. Han mener ordningen bidrar til å gjøre utvalget i butikkene dårligere.
– Når dagligvarekjedene lager en kopi av etablerte merkevarer, vil de til å begynne med måtte prise disse lavere for å skape etterspørsel etter sine egne merkevarer – rett og slett fordi betalingsviljen vår for etablerte merkevarer er høyere enn for noe vi ikke kjenner.
Nordstad forklarer at etter hver som etterspørselen etter kjedenes EMV øker, stiger også prisen fordi betalingsviljen blant folk flest øker.
– Til slutt sitter kjedene igjen med den merverdien som tidligere tilfalt merkevareleverandøren – noe som medfører lavere lønnsomhet og mindre muligheter til å investere i innovasjon, produktutvikling og kostnadseffektivisering hos merkevareleverandørene.
– Bidrar med større utvalg
Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør for Coop Norge SA mener det ville vært mindre utvalg uten Coops merkevarer.
– I motsetning til det Nordstad hevder, bidrar egne merkevarer med større utvalg, innovasjon og bedre konkurranse, noe som bekreftes i rapport fra Samfunnsøkonomisk analyse, utført for NFD, skriver Kristiansen i en e-post til NRK.
– Konkurransetilsynet har undersøkt marginene i dagligvarebransjen og konkludert med at dagligvarehandelen har lave marginer på egne merkevarer og lave marginer på norske landbruksprodukter.
Ifølge Kristiansen er egne merkevarer billigere enn leverandørenes merkevarer, men det er ingen automatikk i dette.
– Vi får vanligvis kritikk for å selge våre merkevarer for billig. Nå er dette ene produktet noe dyrere enn leverandørens produkt – det kan skyldes kampanjer eller prispress på dette. Coop merker alle våre merkevarer med produsent og opprinnelsesland, og følger alle regler knyttet til prismerking – nettopp for å veilede forbrukerne.
Publisert 04.05.2025, kl. 08.53