Regjeringen ga togavtale for Sørlandet til Vy. Men er det lovlig?
Publisert: 14.05.2025 15:56
Kortversjonen
- Regjeringen tildelte Vy trafikkpakke Sør, inkludert Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen, uten konkurranse. Go-Ahead mistet kontrakten.
- Eftas overvåkingsorgan, Esa, vurderer å åpne sak mot Norge. De mener at direktetildelingen er ulovlig.
- Samferdselsdepartementet står fast på at tildelingen er i tråd med regelverket.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I fjor høst ble det kjent at det private britiske togselskapet Go-Ahead vrakes som togoperatør på Sørlandet når kontrakten deres går ut i 2027.
Det skjer etter at Jernbanedirektoratet, på oppdrag fra Samferdselsdepartementet (SD), ga trafikkpakke Sørtrafikkpakke SørStrekningene inkluderer Stavanger-Oslo, Stavanger-Egersund og Nelaug-Arendal. Pakken går på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. til Vy.
Det skjedde helt uten konkurranse. Hovedregelen er at trafikkpakker skal konkurranseutsettes.
For å kunne gi trafikkpakken direkte til Vy benyttet regjeringen seg av en unntaksbestemmelse i reglene som åpner for at de kan unnlate å la togselskapene konkurrere om trafikkpakker under «særlige omstendigheter».
Go-Aheads sjef i Norge kalte situasjonen «useriøs» og «i strid med gjeldende rett» da tildelingen ble kjent.
Kort tid etter kontaktet EftasEftasDet europeiske frihandelsforbund (Efta) er en mellomstatlig frihandelsorganisasjon bestående av Island, Liechtenstein, Sveit og Norge. Den ble opprettet i 1960 for å fremme fri handel mellom statene. overvåkingsorgan, EsaEsaKontrollerer at Efta-landene etterlever reglene i EØS-avtalen, som gir disse landene tilgang til det indre markedet i EU. , departementet og stilte dem en rekke spørsmål. Målet var å finne ut om tildelingen var lovlig.
SD sa den gang at de var trygge på at de handlet i tråd med reglene, og at de ville svare på alle spørsmål Esa måtte ha.
Esa kan ikke ha vært fornøyd med svarene. I et nytt brev varsler de at de nå vil vurdere å åpne sak mot Norge i Efta-domstolen.
Esa: Kravene ikke oppfylt
Foreligger slike «særlige omstendigheter» i denne saken? Regjeringen mener det.
I sitt brev til Esa argumenterer SD med at de har behov for å vurdere og omstrukturere alle jernbanepakkene samlet før de inngår nye langsiktige avtaler.
Derfor ønsker de en midlertidig avtale med Vy på Sørlandet, slik at avtalen der utløper omtrent samtidig som de andre trafikkpakkenede andre trafikkpakkeneTrafikkpakke Nord går ut i 2028. Trafikkpakke Vest går ut i 2029. i 2028 og 2029.
Esa skriver i sitt brev at norske myndigheters begrunnelse ikke oppfyller kravene for unntak, og at tildelingen dermed er ulovlig.
SDs frist for å komme med svar og merknader gikk egentlig ut 24. april, men departementet opplyser at de har fått utsatt fristen til 29. mai.
Ble advart
At Vy ble tildelt trafikkpakke Sør, ble kunngjort 22. oktober i fjor. På dette tidspunktet var regjeringen og Samferdselsdepartementet allerede blitt advart av fagfolkene i Jernbanedirektoratet.
I en rapport datert 28. september i fjor vurderte direktoratet, på oppdrag fra SD, juridisk hvilke muligheter regjeringen vil ha til å direktetildele trafikkpakker i Norge etter 2023 ved bruk av unntaksbestemmelser i kollektivtransportforordningenkollektivtransportforordningenHovedformålet med forordningen er å regulere konkurransen slik at kontrakter om offentlig tjeneste i kollektivtransport på vei og med bane blir inngått og gjennomført på en gjennomsiktig måte..
Direktoratets rapport, som Aftenposten har sett, strekker seg over 28 sider. Kort oppsummert: Mulighetene er svært begrenset.
De skriver at de aller fleste unntaksbestemmelsene som åpner for unntak, ikke gir Norge hjemmel for direktetildeling på sikt.
Dette inkluderer hjemmelen de har brukt for å direktetildele tidligere, og hjemmelen de nå bruker for å gi trafikkpakke Sør direkte til Vy.
SD: Tildelingen er i tråd med reglene
Aftenposten har stilt SD en rekke spørsmål, men fått et samlet svar. Departementet mener fortsatt at tildelingen er i tråd med regelverket.
– Det redegjør vi for i vårt svar til Esa, skriver seniorrådgiver Kristin Bentdal Larsen i en e-post.
Hun skriver videre at de har hatt dialog med EU om forståelsen av handlingsrommet og mulighetene for unntak i regelverket, for at departementet skal kunne gjøre de grepene de mener er riktige for norsk jernbane.
Departementet svarer ikke på hvorfor de velger å utfordre EU på dette området.
Emil Eike
Adm.dir. i Go-Ahead Norge.
Go-Ahead Norge, som nå står i fare for å miste Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen til Vy, mener i likhet med Esa at tildelingen er ulovlig.
– Staten hevder at det foreligger ekstraordinære omstendigheter som gjør det aktuelt med et unntak i denne saken. Det stemmer ikke, og staten har ikke på noen måte kunnet vise at slike ekstraordinære omstendigheter foreligger, sier adm.dir. Emil Eike.