– Problematisk hvis Ingebrigtsen-saken har stjålet ressurser fra mer alvorlige familievoldssaker, sier Stavanger-advokat.
Publisert: 26.04.2025 16:45
Kortversjonen
- Gjert Ingebrigtsen er tiltalt for mishandling av to av barna sine. Saken har fått stor oppmerksomhet og lang tid i retten.
- Flere, inklusive advokat Stian Trones Bråstein, mener at Ingebrigtsen-saken beslaglegger uforholdsmessig store ressurser.
- Politiet avviser at prestisje har påvirket prioriteringene. Å behandle bevisene og alle vitnene i retten krever tid, påpeker påtalemyndigheten.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Synes du mediene har skrevet mye om Gjert Ingebrigtsen?
Det er fortsatt tre uker igjen av den omtalte rettssaken, der den kjente pappa-treneren er tiltalt for mishandling av to av barna sine. Denne uken har sønnen Martin vitnet. Det samme har datterens fostermor. Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld.
Ifølge Stavanger-advokat Stian Trones Bråstein behandles de fleste saker om mishandling i nære relasjoner i løpet av to til fire dager i retten.
– Jeg kan ikke huske å ha hørt om noen andre saker med samme karakter som Ingebrigtsen-saken som har fått så mange uker i retten, sier han.
Advokaten har kontakt med mange som selv har erfaring med vold i nære relasjoner.
– De undrer seg over hva som er årsaken til at Ingebrigtsen-saken prioriteres så høyt, sier han.
– Selv har de kanskje stått i en situasjon som er betydelig verre enn det som er kommet frem i mediene om Ingebrigtsen-saken. Likevel er det begrensede ressurser hos politiet, og ting tar lang tid. I domstolen erfarer de at det er press på en rask og effektiv håndtering.
– Dette er profilerte mennesker
Trones Bråstein understreker at han ikke synes det er et problem at politiet har brukt så store ressurser på denne saken, eller at temaet belyses bredt. Dette er viktige saker, understreker advokaten.
– Problemet er at det er for få politiressurser i de andre mishandlingssakene. Hvis Ingebrigtsen-saken har stjålet ressurser fra andre, mer alvorlige saker, er det problematisk.
– Hva tror du er årsaken til at Ingebrigtsen-saken prioriteres så høyt?
– Den eneste grunnen jeg kan se til at denne saken har fått disse ressursene, håndteringen og tidsbruken, er at dette er profilerte mennesker som har oppnådd enorme idrettsprestasjoner.
15 politifolk på saken
Vold- og sedelighetsavsnittet i Stavanger har mangel på ressurser til å etterforske mishandlingssaker. Likevel satte politiledelsen 15 politifolk på Gjert-etterforskningen, har NRK skrevet.
Ett av tre etterforskningsteam på Sandnes har jobbet med saken. I tillegg har teamet fått bistand til avhør, saksledelse og analyse, forteller politiinspektør Terese Braut Våge til statskanalen.
Samtidig har NRK avdekket at politiet henla over 80 mishandlingssaker mens de etterforsket Gjert Ingebrigtsen. Det utgjør nesten 90 prosent av sakene.
– De færreste kan drømme om en så rask saksbehandlingstid og en så høy prioritering som man har sett i denne saken, sa Ingebrigtsens forsvarer Heidi Reisvang i begynnelsen av rettssaken.
– Det reiser spørsmål om saken har et tilsnitt av prestisje.
Reisvang mente at «uvanlig» mange uker i retten etterlater et inntrykk av at dette er en enorm sak, mens bevismaterialet egentlig er nokså begrenset.
Både politiet og påtalemyndigheten har avvist at det har gått prestisje i saken.
Mange involverte
– Påtalemyndigheten har bevisbyrden i straffesaker. Vi skal legge frem bevis som både taler for og mot den tiltalte, påpeker konstituert statsadvokat Angjerd Kvernenes i Rogaland overfor Aftenposten.
– I denne saken er det snakk om en stor familie, hvor forklaringer fra barn og svigerdøtre alene utgjør en stor del av bevisførselen. Videre går det straffbare forholdet i tiltalen over en lang tidsperiode.
Med det bevisbildet som er i saken, er det nødvendig med den tiden som er avsatt, mener hun.
Etterforsker til gunst og ugunst for tiltalte
Kristin Nord-Varhaug, leder for felles enhet for påtale i Sør-Vest politidistrikt, påpeker at politiet forsøker å gi alle saker om mishandling i nære relasjoner, såkalte paragraf 282-saker, den prioriteten de skal ha ut fra deres alvor og karakter.
– Det er andre saker som er kodet med 282, som det har blitt brukt like mye eller mer ressurser på i den oppgitte perioden. Noen av disse er svært omfattende og er fremdeles under etterforskning, skriver hun til Aftenposten.
– Saker som dette, tar ofte lang tid å etterforske, og det brukes betydelige ressurser.
Lederen understreker at politiet kontinuerlig vurderer hvilke prioriteringer som skal gjøres, opp mot de ressursene som er tilgengelige for å løse oppdraget.
– Politiet har i denne saken, som alle andre saker, vært opptatt av å etterforske både til gunst og ugunst for tiltalte og å gi saken en riktig avgjørelse basert på bevisene.