Ringer skremte turister: - Forståelig at noen blir redde

9 hours ago 10



Fjellpartiet beveger seg vanligvis 15–20 millimeter i året. Mandag flyttet fjellet seg like mye på bare én time og samme kveld sendte NVE ut en pressemelding, hvor de advarte mot å ferdes i området.

Lokalbefolkningen i fjellheimen er ikke enig med NVE i at det foreligger en umiddelbar fare, og mener pressemeldingen har skapt unødig bekymring.

– Vi fikk to avbestillinger og tok kontakt med dem igjen for å informere om at det er trygt, sier Eystein Opdøl, eier og driver av turisthytta Reindalseter.

Opdøl forteller at han har fått telefoner fra bekymrede turister hele dagen, som spør om de må avlyse turene sine på grunn av rasfaren.

– Det folk har lest i avisen høres veldig dramatisk ut, så det er forståelig at noen blir redde, sier Opdøl.

Bilde av Eystein OpdølEystein Opdøl

Eier av Reindalseter

Turisthyttene i området har fått en strøm av henvendelser fra turgåere som er usikre på om det er trygt å ferdes i fjellområdet etter rasvarselet fra NVE.

Da VG kontaktet NVE tirsdag formiddag, opplyste de at informasjonen i pressemeldingen fortsatt gjelder, og at turgåere bes om å holde seg unna det berørte området.

Men Opdøl får støtte av Trygve Roaldset som er daglig leder av Innerdalshytta på andre siden av Skarfjellet.

– Vi har en fantastisk natur her, og Innerdalen er tross alt kåret til Norges vakreste dal. Selv med rasfaren mener jeg det er helt trygt å ferdes i området, sier Trygve Roaldseth.

 Mathilde Nordskog Sigurdsen / VGVG møter Trygve Roaldseth tirsdag kveld i Innerdalen. Foto: Mathilde Nordskog Sigurdsen / VG

Roaldseth sier seg enig med Opdøl om at det er verre med regn og dårlig vær.

– Jeg er ikke bekymret, fordi et eventuelt ras hverken vil ramme mennesker eller infrastruktur. Dette er naturens gang, legger Roaldseth til.

Opdøl og Roaldseth viser til at i NVEs pressemelding står at fjellpartiet kan kollapse på sikt, men at det ikke er akutt fare nå. Han understreker at hyttene ligger på trygg avstand.

De to turisthytteeierne holder til på hver sin side av Skarfjellet, men begge befinner seg i trygg avstand og sier de ikke vil bli berørt dersom et større ras skulle inntreffe.

– Skarfjellet ligger for oss rett over dalen, på motsatt side av elven. Vi har vært tydelige på nettsiden vår med at det er trygt å komme hit, sier han.

Opdøl forteller at mange fortsatt oppsøker området nettopp fordi det er en spesiell naturopplevelse å se sprekker i fjellsiden.

 Mathilde Nordskog Sigurdsen / VGSkarfjellet har hatt flere små ras opp gjennom årene, men flere VG snakker med på stedet mener at fjellet fortsatt ser omtrent likt ut som før. Foto: Mathilde Nordskog Sigurdsen / VG

Telefonen begynte å ringe allerede før han rakk å stå opp tirsdag morgen.

– Folk vil vite om de fortsatt kan legge ut på tur, og hvilke områder som er trygge å gå i. Vi har drevet med brannslukningsarbeid i hele dag, sier Opdøl.

Etter flere steinsprang og mindre skred i Skarfjellet mandag og tirsdag i Innerdalen i Møre og Romsdal, har kommunen satt opp skilt som advarer mot rasfare.

Ville du avlyst turen på grunn av rasfare?aJa, helt klart!bNeida..cLitt usikker

VG møter Julia Grini Hovdenak og faren, Pål Hovdenak. De er på vei ned fra fjellet etter etter en åtte timers lang tur i Innerdal. De var vitne til raset mens de gikk tur i går.

 Mathilde Nordskog Sigurdsen / VGPå paringsplassen: Julia Grini Hovdenak og Pål Hovednak i Innderdalen etter lang tur. De var ikke bekymret. Foto: Mathilde Nordskog Sigurdsen / VG

– Vi så det komme ned gjennom en åpning mellom trærne. Det var ganske heftig, sier Pål, som er utdannet geolog.

Han understreker at de befant seg på trygg avstand, og mener det ikke er grunn til bekymring for turgåere.

– Det er helt trygt å ferdes her, mener han.

– Det var spektakulært, med støvskyene som la seg over stiene. Litt skummelt, men det hjelper å gå sammen med noen, sier Julia til VG.

Får støtte av turistforening

Lisbeth Thorsø i Kristiansund og Nordmøre Turistforening understreker at det fortsatt er trygt å ferdes i Innerdalen, og at de ikke har innført noen begrensninger i området.

– Vi følger anbefalingene fra NVE og Sunndal kommune. Det er ikke vurdert evakuering, og ferdsel fra parkeringen i Nerdalen og inn mot Innerdalen er helt greit, sier Thorsø.

Bilde av Lisbeth ThorsøLisbeth Thorsø

Styreleder, Kristiansund og Nordmøre Turistforening

Hun presiserer at rasfaren ikke er direkte knyttet til de merkede turstiene.

– Det er viktig å informere godt, selv om slike hendelser kan skape usikkerhet. Det er ifølge NVE trygt å ferdes i området, og vi ser ingen grunn til at folk skal avlyse turplanene sine, sier hun.

– Er man i et rasutsatt område, bør man unngå å ta pauser. Naturen er uforutsigbar, men i dette tilfellet vurderes det som trygt, legger Thorsø til.

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article