Rømte fra sykehus: Tiltalt for drapsforsøk og voldtekt

8 hours ago 6



  • Oslo-mannen i 40-årene som rømte fra sykehuset er nå tiltalt for drapsforsøk og voldtekt.
  • Han hadde tidligere vært dømt til tvungen psykisk helsevern.
  • Statsadvokaten kritiserer sykehuset for manglende sikkerhet.
  • Klinikksjefen ved sykehuset beklager og sier saken er gjennomgått for forbedringspunkter.

I løpet av tiden på frifot skal han ha forsøkt å drepe en mann i 30-årene med kniv og voldtatt ham etterpå – før han ble pågrepet av politiet.

Nå er Oslo-mannen i 40-årene tiltalt for drapsforsøk og voldtekt.

– Tiltalen gjelder en meget alvorlig handling, drapsforsøk og voldtekt. Det er ekstra tragisk at tiltalte, da handlingen skjedde, allerede var dømt til tvungent psykisk helsevern, sier statsadvokat Sturla Henriksbø ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

– Han hadde tidligere begått et drapsforsøk med øks, og retten og flere sakkyndige hadde flere ganger i forkant vurdert at det var nærliggende fare for nye alvorlige handlinger, fortsetter statsadvokaten.

Advokat Svein Holden ble nylig oppnevnt som forsvarer for Oslo-mannen.

– Jeg har nettopp blitt oppnevnt som forsvarer og må få satt meg inn i saken før jeg eventuelt kan gi noen kommentarer, sier Holden til VG.

Bilde av Sturla HenriksbøSturla Henriksbø

Statsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter

Bakteppet

Oslo-mannen i 40-årene er en velkjent skikkelse både for politiet, domstolen og helsevesenet.

Siden han flyttet tilbake til Norge i 2015 har livet hans hatt en nedadgående utvikling med rusmisbruk, arbeidsledighet og etter hvert hjemløshet, ifølge rettsdokumenter. Han har vært innlagt på akuttpsykiatrisk avdeling og vært undersøkt for mulig paranoid schizofreni.

I 2015 ble han dømt for flere volds- og trusselhendelser. Deretter ventet flere dommer i årene som fulgte, ifølge VGs undersøkelser.

I 2020 ble han dømt til tvungent psykisk helsevern for blant annet drapsforsøk med øks og grov kroppskrenkelse med en gasspistol. Oslo tingrett mente at han var psykotisk på gjerningstidspunktet og dermed utilregnelig.

I dommen kommer det frem at to rettsoppnevnte sakkyndige konkluderte med at han hadde diagnosen paranoid schizofreni, slik tidligere undersøkelser hadde antydet.

I varetektsperioden før domsavsigelsen ble han overført til Lovisenberg Diakonale Sykehus. I løpet av oppholdet rømte han, noe han også skulle gjenta senere, ifølge VGs opplysninger.

 NTBOSLO TINGRETT: Foto: Foto: NTB

Domstolen: Fare for gjentagelse

I slutten av september 2023 møtte advokat Tarik Abbou og den domfelte mannen i 40-årene klienten i Oslo tingrett. Der skulle fremtiden hans avgjøres: Fortsatt dom på tvungent psykisk helsevern eller løslatelse.

Bakgrunnen for rettsmøtet var dommen fra 2020. Disse dommene må bringes inn for domstolen hvert tredje år for å kontrollere at lovens vilkår for opprettholdelse av dom er til stede.

Tingretten mente at et frivillig eller tvungen administrativ psykisk helsevern ikke var tilstrekkelig, siden det blant annet var knyttet usikkerhet til om Oslo-mannen ville følge behandlingen.

«Gjentagelsesfaren og samfunnsvernet tilsier etter dette at dom for tvungent psykisk helsevern
opprettholdes.
», konkluderte retten.

Bilde av Svein HoldenSvein Holden

Forsvarer til Oslo-mannen

Etterlyst av politiet

Drøyt seks måneder etter avgjørelsen i Oslo tingrett skal Oslo-mannen ha rømt fra Lovisenberg Diakonale Sykehus. Han ble etterlyst av politiet, men før han ble sporet opp og pågrepet – så skal han ha gjennomført nye straffbare forhold.

– I slike saker er det psykiatrien som har ansvaret for samfunnsvernet og for å ha et tilstrekkelig sikkerhetsnivå rundt domfelte til at han ikke begår nye lignende handlinger. Det har ikke sykehuset klart i denne saken, sier statsadvokaten.

Klinikksjef Hallvard Fanebust ved Lovisenberg Diakonale Sykehus er enig i uttalelsen til statsadvokaten.

– Vi er lei oss for at vi ikke klarte å forhindre hendelsen, sier Fanebust til VG.

Bilde av Hallvard FanebustHallvard Fanebust

Klinikksjef Lovisenberg Diakonale Sykehus

«Nå traff jeg hjertet ditt.»

Natt til 20. april i 2024 tok Oslo-mannen seg inn i boligen til en mann i 30-årene på Østlandet, ifølge tiltalen. Der skal han først ha tatt halsgrep på fornærmede og sprutet salmiakk i ansiktet hans.

Deretter skal Oslo-mannen ha stukket fornærmede i brystet med en kniv og uttalt:

«Nå traff jeg hjertet ditt.»

Angrepet var imidlertid ikke over, ifølge tiltalen.

Etter knivstikket i brystet til mannen i 30-årene, skal Oslo-mannen ha hugget flere ganger mot fornærmedes hode og hals, men uten å treffe. I tillegg skal han ha stukket fornærmede flere ganger i underkroppen, som resulterte i ulike skader.

«N.N. overlevde, blant annet fordi han fikk nødvendig akuttmedisinsk helsehjelp.», står det i tiltalen.

Etter knivangrepet skal Oslo-mannen ha truet den fornærmede mannen og voldtatt ham.

Bistandsadvokat Maren Omholt ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Påtalemyndigheten har allerede varslet påstand om dom om overføring til tvungent psykisk helsevern.

 JØRGEN BRAASTADOVERFØRT HIT: Etter å ha rømt to ganger fra Lovisenberg Diakonale Sykehus, ble Oslo-mannen flyttet hit til Gaustad sykehus i fjor. Foto: Foto: JØRGEN BRAASTAD

Overført til sikkerhetsavdeling

Klinikksjefen ved Lovisenberg Diakonale Sykehus opplyser til VG at sykehuset har gjennomgått saken for å finne lærings- og forbedringspunkter.

– Disse er beskrevet i en redegjørelse til Statsforvalteren i august 2024. I lys av denne hendelsen ble pasienten overført til sikkerhetsavdeling, sier Fanebust.

– Hvordan var det mulig for ham å rømme?

– Han hadde vært uten åpenbar psykose de siste årene. Det ble gjort forsøk på å rehabilitere ham inn i jobb, da han i perioder hadde fungert bra deltidsjobb. Den aktuelle dagen dro han til arbeids/aktivitetstilbud, men kom ikke tilbake som avtalt og planlagt, svarer klinikksjefen.

– Er sikkerheten god nok ved sykehuset til å ivareta denne type pasienter?

– Den ble vurdert som tilstrekkelig før den aktuelle hendelsen. Nå vurderes sikkerhetsavdeling til å være riktig nivå, svarer han.

Les også: Økseslagsmål i Oslo

Klinikksjefen mener det er viktig at media bidrar til å belyse disse vanskelige sakene der man må balansere hensynet til den enkelte syke og samfunnsvernet.

– Hos pasienter som er dømt til tvungent psykisk helsevern skal hensynet til samfunnsvernet ha forrang foran hensynet til behandlingen, samtidig som helsevesenet er forpliktet til å prøve å rehabilitere pasienten tilbake til samfunnet igjen, sier han.

– Rehabilitering til jobb og bolig kan være virkemiddel for å unngå nye voldshendelser.

Read Entire Article