Gerhard (61) forteller at han ble bedt om å jobbe videre selv om gassalarmen gikk. Da Equinor skrev sin rapport, var den delen av historien utelatt.
Det kan VG avsløre etter at arbeider Gerhard Nelson fortalte om hva som skjedde da han og flere kolleger ble utsatt for en mystisk gass natt til 10. april på Melkøya .
Tre dager etter hendelsen sendte Equinor en rapport til myndighetene
. I rapporten, som VG har fått innsyn i, står det ingenting om at arbeiderne fikk beskjed av en Equinor-ansatt om å fortsette å arbeide i området der gassalarmen hadde gått. Myndighetene bekrefter til VG at dette er informasjon de burde fått.Først en måned senere, da myndighetene ber om mer informasjon, opplyser Equinor at en av deres ansatte klarerte området som ok. Da skriver Equinor også at det er «misforståelser i kommunikasjonen» mellom Nelson og hans kolleger og de Equinor-ansatte med ansvar for området som førte til at arbeidet ikke ble stoppet etter gassmålingene.
Nelson fnyser når VG forteller ham hva Equinor rapporterte til myndighetene.
– Det var ikke noen misforståelse. Han ga meg tydelig beskjed om å se bort fra gassmålingen, og det vet Equinor godt. Det har jeg både informert om skriftlig og sagt i møter der Equinor-ledere var til stede.
Melkøya
- Anlegg utenfor Hammerfest hvor Equinor tar imot gass fra tre reservoarer ute på havbunnen.
- Gassen gjøres flytende på anlegget, før den fraktes videre i tankskip.
- Det foregår en enorm utbygging på Melkøya, som skal kobles på strømnettet. I dag drives anlegget av et gasskraftverk på fabrikken, som forurenser mye.
- Utbyggingen er politisk omstridt og har et skjørt flertall i Stortinget.
Meldte ikke om symptomer
Alle alvorlige hendelser i olje- og gassbransjen skal meldes inn til Havindustritilsynet. Havindustritilsyet er myndigheten som skal kontrollere at det er trygt å jobbe på Equinors ulike anlegg. Hvis det som meldes inn er alvorlig nok, kan myndighetene pålegge Equinor å stanse arbeidet.
I rapporten Equinor sender til myndighetene etter gasshendelsen på Melkøya i april, står det ingenting om hvilke symptomer de ansatte fikk.
I et hendelsesforløp som Nelson skrev sammen med en kollega etter hendelsen, listes det blant annet opp:
- Hukommelsessvikt
- Sterk hodepine, kvalme og svimmelhet
- Hud som løsnet fra ganen og falt ned i klumper
- Neseblod
- Mistet smaks- og luktesans
- Brennende smerter i hals, lunge og mage
I den første rapporten skriver Equinor at fem personer har oppsøkt legevakt/sykehus. I den andre skriver selskapet at «flere føler [...] symptomer i ulik grad». Det står ingenting om hukommelsessvikt, hud som løsnet fra ganen eller brennende smerter i hals, lunge og mage.
Skriver ingenting om lukt
VG har også fått tilgang på Equinors interne rapport etter hendelsen. I den står det at det ikke var noe lukt da selskapets ansatte kom for å sjekke etter gassmålingene Nelson og kollegene hadde gjort.
Dette stemmer ikke overens med hendelsesforløpet som Nelson har delt med VG. Han beskriver at hans kollega spurte den Equinor-ansatte om han kunne kjenne malingslukten, og at han bekreftet dette.
Tips oss
Har du et tips til VG i denne saken? Hvis du ønsker det, kan du være anonym.
Markus Tobiassen
+47 902 03 279
Martin Folkvord
+47 986 94 091
VG har spurt Equinor om hva som er grunnen til at informasjonen som kommer frem i denne artikkelen ikke ble rapportert inn til myndighetene. Firmaet svarer ikke direkte på det, men viser til at det pågår en gransking av gasshendelsene.
Pressetalsperson i Equinor
– Vi tar denne hendelsen svært alvorlig. Etter at det skjedde, varslet vi Havindustritilsynet og fulgte opp saken overfor dem i tråd med våre ordinære rutiner. Vi opplever at vi har god dialog med tilsynet, sier talsperson Ola Morten Aanestad til VG.
Aanestad sier de er kjent med Nelsons beskrivelser av hendelsesforløpet, og at disse blir en del av den pågående granskingen.
Havindustritilsynet åpnet gransking av gasshendelsene 2. juni – dagen etter at VG publiserte sin første avsløring fra Melkøya.
Tilsynet skriver i en e-post til VG at deler av informasjonen VG omtaler i denne saken er noe de skulle ønske at de hadde fått enten fra Equinor eller via sin varslingskanal.
– Burde dere fått beskjed om at den Equinor-ansatte ba de ansatte fortsette å arbeide etter utslag på gassmålerne?
– Ja, all informasjon om en hendelse vil være nyttig for vår forståelse og videre oppfølging, skriver fungerende pressekontakt i Havindustritilsynet Olav Hove.
Når det gjelder symptomene Equinor ikke rapporterte inn, skriver Hove at det viktigste for tilsynet er «at vi ser at de ansvarlige raskt tar tak, og sjekker ut årsakene til symptomene».