Bedrifter i Agder trenger arbeidskraft, mens store menneskelige ressurser venter på muligheten til å bidra inn i arbeidsmarkedet.
Dette dilemmaet kan løses ved at arbeidsplassen blir den viktigste arenaen for kvalifisering. Slik kan arbeidsgiverne være med på løsningen og ta i bruk den arbeidskraften de trenger.
Seks av ti bedrifter får ikke dekket sitt behov for kompetanse, samtidig som en av fem i arbeidsfør alder i Agder ikke er i arbeid (ifølge NHO). Arbeid er viktig både for samfunnet og for enkeltmennesket. Økt sysselsetting er nødvendig for å sikre bedrifter arbeidskraft og for å sikre velferden og verdiskapingen i landet vårt. For å dekke behovet for arbeidskraft har regjeringen satt som mål at 150.000 flere skal være i jobb innen 2030. Skal vi lykkes med dette er vi avhengige av godt samarbeid med næringslivet og arbeidsgivere i offentlig sektor.
Vellykket rekruttering
Godt samarbeid mellom Agder fylkeskommune og Nav har gitt mange nye muligheter. Våre veiledere og lærere møter hver dag dem som er en viktig del av løsningen på bedriftenes rekrutteringsbehov: unge som bare trenger litt ekstra hjelp for å tilegne seg kvalifikasjonene som trengs for å gjøre jobben arbeidsgiverne sliter med å finne folk til å gjøre. Mange bedrifter har skjønt dette og har stor nytte av det. Et eksempel er restauranten Smag & Behag. Her har utstrakt bruk av lærlinger vært et viktig bidrag for at restauranten har opprettholdt høy kvalitet og rekrutteringsstyrke gjennom en årrekke. Vi mener det er et stort potensial for arbeidsgivere i Agder til å investere i framtidig bemanningsbehov gjennom aktivt å kvalifisere og ta i bruk de menneskelige ressursene som nå venter på muligheten til å bidra.
Hver dag møter vi mennesker som ønsker å jobbe. De har mye å tilby, men av ulike grunner er inngangskravene for høye. Å ta utdanning i voksen alder er ikke for pyser. Ofte er kravene til deg annerledes og du har kanskje flere roller i livet du skal sjonglere og levere på. Vi må derfor tenke annerledes på utdanning.
Nye muligheter
Vi må for eksempel tenke at utdanning er noe du gjør samtidig som du jobber. Ikke noe du gjør ferdig før du starter i jobb. Utdanning er heller ikke noe du er ferdig med en gang for alle. Flere av oss både kan og vil skifte fag og bransje i løpet av arbeidslivet.
Det økte samarbeidet mellom Nav og fylkeskommunen har gitt dem som ikke fullfører ordinært løp i videregående skole en rekke nye muligheter. Navs verktøykasse har fått nytt og viktig innhold. I tillegg til ordinære oppfølgingstiltak, kartleggingstiltak og kortere bransjerettede kurs, kan Nav og fylkeskommunen i samarbeid gi tilgang til flere formelle utdanningsløp. Modulstrukturert opplæring (VOV) gir mulighet til å tilpasse utdanningen helt for den enkelte. Fagbrev på jobben-ordningen sikrer kvalifisering og arbeid fra første dag. Realkompetansevurdering formaliserer erfaring man har med seg fra arbeidslivet. Listen er enda lenger, og mulighetene er mange.
Navs verktøykasse har fått nytt og viktig innhold.
Utdanningen skjer på jobb
Felles for mange av mulighetene er at hele eller store deler av utdanningen skjer på arbeidsplassen. Dette gir mulighet for skreddersøm som gjør utdanningen mer tilpasset arbeidslivet og også virksomhetens behov. Dette krever at arbeidsgivere åpner opp for at kvalifisering skjer underveis i ansettelsesforholdet, gjennom opplæring på arbeidsplassen.
I mange tilfeller kan Navs egne tiltak kombinert med oppfølging, bidra til å redusere belastning og gi nødvendig handlingsrom for arbeidsgivere. Med midlertidig lønnstilskudd kan Nav ta deler av lønnskostnadene i en periode. Mentorordningen kan frikjøpe en ansatt som kan gi nødvendig støtte til den nyansatte. Inkluderingstilskudd kan dekke kostnader arbeidsgiver har for å tilrettelegge arbeidsplassen for den enkelte.
Vi vil mobilisere sammen med arbeidsgivere
Det er estimert at vi har behov for 90.000 flere fagarbeidere i Norge frem mot 2035. Vi har arbeidssøkere som er klare, og arbeidsgivere trenger arbeidskraft. Sammen kan vi kvalifisere nødvendig arbeidskraft for å sikre fremtidens behov for kompetanse i arbeidsmarkedet.
I Agder fylkeskommune og Nav er vi klare for å benytte det handlingsrommet som er gitt oss, og vi er samtidig avhengige av at arbeidsgivere i privat og offentlig sektor tar i bruk sitt handlingsrom for å løse det arbeidskraftsbehovet vi allerede står i.
Vi må mobilisere nå, og vi må gjøre det sammen.