Vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft? Slipp seniorene til!
Vi som skriver dette, er alle godt over 55 år. Vi har startet opp et fagfellesskap vi har kalt O55, og som snart vil bestå av kvinner og menn med ulik kompetanse og erfaring.
Felles for oss er at vi vet hvor skoen trykker i næringsliv og offentlig sektor: Det er vanskelig å skaffe folk til Agders mange kompetansebedrifter, etablerte som nye, i industrien, IT-bransjen, forskningsmiljøer, administrasjon, energi og offshore.
Vi har bakgrunn fra næringsliv og offentlig sektor og erfaring blant annet fra ledelse, teknologi, rekruttering, markedsføring og HR. Vi tør skryte på oss en oppriktig interesse for samfunnsspørsmål, og vi har det til felles at vi stortrives med å jobbe. Vi vil være til nytte ut over oppnådd pensjonsalder, men vi må erkjenne at aldersgruppen vår er en underkjent ressurs.
O55 ønsker å skape blest om seniorenes plass i arbeidslivet.
Å holde seg i sviv så lenge du har lyst og kapasitet kan betraktes som selvrealisering i moden alder. Gleden av å være produktiv, og ikke minst interaksjonen med kolleger, fag, kunder og oppdragsgivere, gir livskvalitet. Det ønsker vi å poengtere for de mange baby-boomerne som er i ferd med å tre ut av arbeidslivet.
Samtidig vet vi at mange jobber er preget av hardt fysisk arbeid, rutinemessig slit og psykisk krevende oppgaver. Da er det riktig å tre av når pensjonsalderen er oppnådd. Mange opplever det likevel som meningsfylt å holde seg i gang ut over 65, 67 eller 70. Da gjelder det å være offensiv og se etter muligheter. I tillegg fordrer dette at arbeidsgivere legger til rette for at viktig arbeidskraft kan stå lenger i arbeidslivet.
I årene fremover blir kvalifisert arbeidskraft en knapphetsvare. Kampen om de beste hodene ser vi overalt, nasjonalt og ellers i verden. Får Agder ikke nok tilgang på dyktige folk, risikerer vi en brems i alt fra prosessindustri, grønne næringer, IT og offshore til gründeretablering og forskning innen kunstig intelligens og robotisering.
Det er her seniorene kommer inn i bildet. Ikke bare som reservearbeidskraft, men også i egenskap av å besitte opparbeidet kunnskap, fartstid og perspektiver. Føy til motivasjon, livserfaring og god gammeldags arbeidsmoral, og du ser konturene av noe som kan utløse og skape verdier på flere nivåer i en bedrift.
Aktiv inkludering av gruppen femti pluss kan fylle kompetansehull. I flere bransjer er seniorer å finne som verdifulle medarbeidere, for eksempel i akademia, helsevesenet, finans, ingeniørselskaper, tjenesteyting og rådgivermiljøer. Vi i O55 hører bare godord om bruk av modne medarbeidere, enten de er ansatt eller innleid som frilansere.
At arbeidsmiljøer preget av mangfold i alder, kjønn og bakgrunn gir gevinst, er for lengst slått fast av så vel World Economic Forum som internasjonale rådgivningsmiljøer, vi nevner i fleng McKinsey, Boston Consulting Group, PWC og Fundera. Flere stemmer, flere perspektiver og større representasjon gir positivt utslag på bunnlinjen og skaper trivsel.
Likevel opplever mange seniorer å bli ansett som uaktuelle til stillinger de er godt kvalifiserte til. Det taper alle på, både arbeidskraften som faller ut av arbeidslivet for tidlig, og virksomhetene som går glipp av verdifull erfaring og kompetanse. Endrede holdninger må til, det samme gjelder mer kunnskap om seniorer som ressurs.
Endrede holdninger må til, det samme gjelder mer kunnskap om seniorer som ressurs.
Ifølge en rapport fra Senter for seniorpolitikk for en tid tilbake mente «de aller fleste ledere […] at ansatte over 60 år har like gode muligheter til å lære nye ting som yngre». Det bør lokale bedrifter ta til seg, ikke minst der spisskompetanse og innovasjon er avgjørende for konkurranseevnen.
Det er med andre ord ikke sånn at arbeidsevnen plutselig er borte etter en gitt best-før-dato. Ofte tilbyr pensjonister nettopp den fleksibiliteten mange arbeidsgivere etterspør. En senior vil gjerne være komfortabel med lavere stillingsbrøk og muligheten til å flytte på arbeidsdagene.
Seniorer har arbeidslivets spilleregler og krav innunder huden, de tar med seg oppsamlet teoretisk og praktisk kunnskap, de er villige til å lære – og erfaring tilsier at de er lojale, ryddige og motiverte. Å bruke seniorer som kollegaveileder og til opplæring kan i tillegg bidra til at nytilsatte raskt finner seg til rette i bedriften.
Gjennom et langt yrkesliv har seniorene ofte skaffet seg nettverk som også kan komme bedriften til nytte. De bringer dessuten til torgs en trygghet og troverdighet som bygger på lang fartstid og ervervet kompetanse, egenskaper som gir grobunn for fruktbart samspill med kolleger, leverandører og kunder.
O55 ligger ikke på latsiden. Vi er godt i gang med å etablere kontakter og finne kanaler for å fremme forståelsen av seniorenes nytteverdi. Med næringslivet, myndigheter og seniorene selv på samme lag skal vi klare å utløse kraften som ligger latent i godt voksen arbeidskraft!