Lange, lyse og varme sommernetter har vært gjennomgangsmelodien den siste uken. I Norge har det vært tropenatt ett eller flere steder i seks dager på rad.

Publisert 18.07.2025 10:13 Sist oppdatert 6 minutter siden
Natt til fredag var det flere plasser som kunne skilte med tropenatt. Nordland og Vestfold ble nattens varmeste, hvor gradestokken aldri gikk under 20 grader flere steder.
- Sandhornøya – Våtvikfjellet (Nordland): 21,4 grader
- Færder fyr (Vestfold): 21,4 grader
- Sømna – Kvaløyfjellet (Nordland): 21,3 grader
- Glomfjord – Skihytta (Nordland): 21,1 grader
- Skrova fyr (Nordland): 20,7 grader
- Svenner fyr (Vestfold): 20,1 grader
– Nå har vi hatt tropenatt i seks netter på rad, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis til NTB.
Oslo som tidligere i uken har hatt tropenatt, nådde ikke helt opp natt til fredag. I hovedstaden krøp temperaturen ned til 19,6 grader.
Varmest i Nord-Europa
Sydentemperaturene skal ikke forsvinne med det første. Tallene meteorologen sitter på, tilsier nemlig 30 grader i alle landets fylker gjennom helgen.
– Norge er varmest i Nord-Europa i disse dager. Det blir varmt for de aller fleste, forteller Sarchosidis.
Selv om temperaturen holder seg høy i hele landet, har han dårlig nytt til dem som vil tilbringe helgen i solen i enkelte deler av landet.
– Enkelte kystområder på Vestlandet og i Troms og Finnmark vil plages av lave skyer, men holder man seg unna kysten, vil man ikke bli plaget.
Utover ettermiddagen fredag kan det også dukke opp tordenbyger på Vestlandet og i indre strøk på Østlandet, forteller han.
Dårlig søvnnytt
For dem som sliter med nattesøvnen i sommervarmen, er det ikke godt nytt å hente fra Sarchosidis.
I starten av neste uke varsler han et væromslag sør for Midt-Norge. Da kommer regnet, men likevel går ikke temperaturene nevneverdig ned.
– Det blir tropisk, lummert og klamt, sier han og viser til at gradestokken stort sett holder seg over 20 grader, selv i regnværet.
Les også: Dette paradokset kan redde søvnen din i tropenatten
Neste ukes værvinner ser ut til å ligge lenger nord i landet, i hvert fall de første dagene.
– I Trøndelag og lenger nord i landet holder det pene og varme været seg til onsdag, avslutter Sarchosidis.
Må spyle asfalt på Oslo lufthavn
På Oslo lufthavn Gardermoen har varme sommerdager ført til ekstraordinære tiltak for å beskytte asfalten på rulle- og taksebanen.
Asfalten på flyplassen når kokepunktet i sterk sol, noe som kan føre til skader når tunge fly manøvrerer, melder Teknisk Ukeblad.
For å forhindre skader spyler brannverntjenesten asfalten med opptil 9000 liter vann annenhver time i de varmeste periodene.

Ole Christoffer Tronbøl, vaktsjef i plasstjenesten ved Oslo lufthavn, forklarer at vannet hentes fra Norges største grunnvannsmagasin under flyplassen.
– Vi er avhengige av å pumpe dette ut. Det gjøres hele tiden. Noe av dette vannet henter vi inn i to store konteinere som totalt rommer 40.000 liter, sier Tronbøl.
Helene Wattanapradit Jensen, kommunikasjonsrådgiver i Avinor, sier at asfaltens overflatetemperatur overvåkes nøye, spesielt på områder med nylagt asfalt.
– Høy lufttemperatur innebærer ingen ekstraordinære tiltak for oss, da fokuset er på asfaltens overflatetemperatur. Når den ligger på rundt 40 grader eller mer, passer vi ekstra nøye på, sier hun.
Asfalten på Gardermoen skal tåle temperaturer fra minus 34 til pluss 60 grader, men blir betydelig mykere over 52 grader.

Skogbrannfare
Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsler for skogbrann over store deler av Norge. Et oransje farevarsel er utstedt for Trøndelag og deler av Nordland.
Skogbrannfaren varierer lokalt og vil vedvare inntil det kommer nedbør av betydning. Befolkningen i de berørte områdene oppfordres til å være ekstra varsomme og følge nøye med på informasjon fra lokale myndigheter, opplyser yr.no.
Det gule farevarselet for Sør-Norge omfatter fylkene Innlandet, Buskerud, Akershus, Østfold, Oslo, Telemark, Vestfold, Møre og Romsdal. I tillegg er det også gult farevarsel for Vestland, Rogaland og deler av Troms, Vestland og Rogaland.
Meteorologene melder at vegetasjonen lett kan antennes under de rådende forholdene. – Store områder kan bli berørt. Ikke bruk åpen ild. Følg instruksjoner fra lokale myndigheter, skriver meteorologen.