«Skatteetaten vet takk og lov ikke alt om oss, selv om de vet veldig mye»

1 month ago 53



Vi skal helst ikke betale for mye, men ei heller for lite i skatt. Derfor er det lurt å sjekke skattemeldingen, kanskje sparer du også noen kjærkomne kroner.

Kanskje har du hørt det før: Selv om mange av postene i skattemeldingen er forhåndsutfylt ut, er den langt fra ferdig utfylt. Skatteetaten vet takk og lov ikke alt om oss, selv om de vet veldig mye. Ifølge etaten får de årlig inn 60 millioner opplysninger fra tredjeparter om oss. Likevel er det ikke alt av opplysninger de får. Noen opplysninger må også vi skattebetalere hjelpe dem med. Det er vi faktisk forpliktet til.

Skatteetaten vet takk og lov ikke alt om oss, selv om de vet veldig mye.

Samtidig gir denne forpliktelsen oss muligheten til å få økonomisk oversikt, samtidig som at det kan være penger å spare. For alle fradragene du kan ha rett på, er ikke nødvendigvis med. Det ser vi av skattemeldingene fra tidligere i år. Da etaten i fjor sendte ut skattemeldingen for 2023 lå 1,2 millioner skattebetalere an til å få baksmell på skatten. Etter at rekordmange kontrollerte skattemeldingen, ble tallet redusert med så mange som 360.000 skattebetalere.

Antallet som fikk igjen på skatten økte fra 2,7 millioner til 3 millioner. Derfor er det ingen grunn til å la skattemeldingen ligge urørt. I fjor sjekket rundt 4 millioner skattebetalere skattemeldingen digitalt. Var du ikke én av disse, viser tallene over at du kanskje bør det i år.

For selv om det kan føles tungt og vanskelig å åpne skattemeldingen, og heller vente på at regningen kommer, kan det være at nettopp de endringene du legger inn gjør at du slipper den. Det er det verdt.

Vi i Skattebetalerforeningen er opptatt av å hjelpe folk med skatten. For selv om skatt er enklere nå enn den gang vi fylte ut skattemeldingen med penn, og fylte spisestuebordet med bilag, kan det være komplisert for mange. Og det er lett å tenke at alle biter faller på plass av seg selv.

Disse opplysningen kan være blant postene som er aktuelle å korrigere eller supplere for at skatterapporteringen blir korrekt:

  • Sjekk at formuesverdien på dine faste eiendommer ikke er satt for høyt. Det kan påvirke både formuesskatten og eiendomsskatten.

  • Pass og stell av barn er fradragsberettiget. Pass på at du får fradragsført utgifter.

  • Aksjeutbytter og aksjegevinster er skattepliktig for personlige skattebetalere. Sjekk at inngangsverdi og skjermingsfradraget er korrekt.

  • Reise til og fra arbeid, uavhengig av reisemåte, er fradragsberettiget hvis reiseveien er minst 18,41 kilometer en vei.

  • Pass på at du som alders- eller AFP-pensjonist får nyttiggjort pensjonsfradraget.

Rolf Lothe,

fagsjef i Skattebetalerforeningen

Read Entire Article