Skjebnerettssak for Meta: – Håper Trump holder seg borte

2 weeks ago 30



Dersom amerikanske tilsynsmyndigheter får det som de vil, kan Mark Zuckerberg bli tvunget til å selge Instagram.

 ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB
MÅ I RETTEN: Mark Zuckerberg står overfor den største rettssaken mot selskapet hans Meta noensinne. Her fra en annen rettssak i januar. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / NTB

Publisert 14.04.2025 18:02

Mark Zuckerberg har måttet stille opp i en rekke rettssaker etter at han grunnla Facebook på college-rommet i 2004. 

Nå kan hele internett-imperiet hans stå på spill. 

Mandag møter han det amerikanske tilsynet Federal Trade Commission (FTC) i det som er den største rettssaken mot Meta-konsernet noensinne. 

FTC, som tilsvarer Konkurransetilsynet og Forbrukertilsynet i Norge, mener at Meta fikk et ulovlig monopol på sosiale medier etter oppkjøpet av Instagram og WhatsApp i henholdsvis 2012 og 2014. 

Instagram alene står for om lag halvparten av annonseinntektene til Meta, som er verdsatt til over 14 billioner norske kroner. 

– Hvis de mister Instagram, forsvinner en stor del av markedsdekningen de har. Det kan få store konsekvenser, sier IT-ekspert og lobbyist Torgeir Waterhouse til TV 2. 

– Ekstremt sterk posisjon

Meta bedyrer sin uskyld, og viser blant annet til at FTC godkjente begge oppkjøpene i sin tid, samt at giganter som Google og Tiktok også er sterke konkurrenter. 

– De mener at posisjonen de har i markedet kommer av at de har gjort en god jobb for brukerne sine, at det må være lov å være en god aktør som vinner i konkurranse med andre, forklarer Waterhouse. 

– Hva er din analyse av det?

– Du kan godt si at begge parter her har helt rett. Det er ingen tvil om at de har en ekstremt sterk posisjon.

 Torjus Sagenes / TV 2
IT-EKSPERT: Torgeir Waterhouse i Otte. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Rettssaken skal pågå helt frem til 3. juli.

Etterforskningen begynte allerede i 2019, under Donald Trumps forrige presidentperiode, og er en av flere store saker som er blitt opprettet mot såkalte big-tech-selskaper i USA de siste årene.

I fjor slo en føderal domstol fast at Google har hatt et ulovlig monopol på søkemotorer. 

Flere møter med Trump

Flere har imidlertid spurt seg om hvorvidt Donald Trump kan ha noe å si for utfallet av rettssaken mot Meta.

The Wall Street Journal og andre medier har sitert kilder på at Zuckerberg skal ha bedt Trump om hjelp til å inngå et forlik med FTC. 

De to har møttes flere ganger i Det hvite hus og i Mar-a-Lago i løpet av de siste månedene. Det siste møtet var senest onsdag i forrige uke, ifølge Politico. 

Mark Zuckerberg var også en av flere tech-milliardærer som dukket opp på Donald Trumps innsettelsesdag i januar. 

 CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB
MILLIARDÆRREKKE: Zuckerberg troppet opp sammen med blant annet Jeff Bezos, Sundar Pichai og Elon Musk. Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP / NTB

Zuckerberg og presidenten har ikke bare vært gode venner. Trump gikk blant annet til sak mot Meta etter sperringen av Facebook-kontoen hans i forbindelse med Kongress-stormingen i 2021. 

Meta donerte på den andre siden én million dollar til Trumps innsettelsesfond like før jul. 

Knappe to uker før Trump ble sverget inn som president kunngjorde Zuckerberg at Meta ville slutte med faktasjekking på plattformene sine. Grepet har blitt tolket som et forsøk på å blidgjøre Trump. 

Sparket halve styret

Flere i Washington har i tillegg vært bekymret for at presidenten kan påvirke rettssaken gjennom FTC, altså tilsynsmyndigheten som har saksøkt Meta i utgangspunktet, skriver Politico.

FTC har pleid å ha et styre på fem personer fra begge sider av den politiske fløyen i USA, og kan i utgangspunktet bare ha tre representanter fra samme parti.

Det vakte derfor oppsikt da Trump valgte å sparke de to demokratiske representantene i styret til i mars.

Per i dag er det bare to personer igjen i styret – republikanerne Andrew Ferguson og Melissa Holyoak. Begge har sverget troskap til Trump. 

Ferguson ble i forrige uke spurt om han er villig til å droppe rettssaken dersom Trump ber om det. Da svarte den nye styrelederen at han vil «følge lovlige ordre» fra presidenten, ifølge Politico. 

 Sophie Park / Reuters / NTB
VIL FØLGE ORDRE: Andrew Ferguson ble styreleder i Federal Trade Commission etter at Trump sparket den forrige lederen i mars. Foto: Sophie Park / Reuters / NTB

Torgeir Waterhouse har en klar formening om hva som bør være Trumps rolle i saken: 

– Jeg håper for alles del at Trump holder seg borte fra mer innblanding i ting han opplagt ikke har greie på selv. Det er trist for ethvert demokrati, sier han.

Read Entire Article