Skjelettet bekrefter myten

1 week ago 22



Arkeologer fant oppsiktsvekkende skader på et skjelett som ble oppdaget under en hagerenovasjon i York som beviser myten om gladiatorer.

 Thompson et al., 2025, PLOS One / Reuters / NTB
BITT: Hullet i hoftebeinet til dette 1800 år gamle skjelettet samsvarer med bitt funnet i beinrester hentet hos løver i britiske dyreparker. Foto: Thompson et al., 2025, PLOS One / Reuters / NTB

Publisert 24.04.2025 12:02

Arkeologer har for første gang funnet fysiske bevis på at gladiatorer kjempet mot store kattedyr, som løver, i Romerriket, skriver New York Times.

Beviset er bitemerker på et skjelett som ble oppdaget under en hagerenovering i York i England for 20 år siden. 

Forskningsrapporten ble publisert i tidsskriftet PLOS One onsdag

Gladiatorer

Utgravingen avdekket en gammel gravplass fra romertiden med over 80 individer, hovedsakelig unge menn.

Mange av skjelettene hadde tegn på skader, og både skadetypen og begravelsesmåten tydet på at de hadde kjempet som gladiatorer for rundt 1800 år siden. 

 Will Dunham / Reuters / NTB

AVBILDINGER: Scener av gladiatorer som slåss mot løver er kjent fra mosaikker og steintavler, men man har så langt ikke hatt fysiske beviser for at det foregikk. Foto: Will Dunham / Reuters / NTB

 Thompson et al., 2025, PLOS One

Denne marmorplaten fra British Museum viser en kamp mellom løve og gladiator Foto: Thompson et al., 2025, PLOS One

Den gang var York en utpost i Romerriket og ble kalt Eboracum.

– Dette er en spennende ny analyse og det første direkte beviset vi har av at mennesker slåss med dyr i Romerriket, sier professor i arkeologi, Becky Gowland, til Sky News. 

Bitemerker i hoftebeinet

Det aktuelle skjelettet er identifisert som 6DT19, og stammer fra en mann som var mellom 26 og 36 år da han døde. Forskerne fant uvanlige skader i form av små hakk i hoftebeinet. 

For å fastslå om disse stammene fra bitt, samlet forskerne data på bitemerker fra store pattedyr ved å undersøke restene etter måltider hos løver i britiske dyreparker.

 Thompson et al., 2025, PLOS One
TENNER: Beinfragmentene ble sammenlignet med 3D-scan av løvebitt i beinrester i britiske dyrehager. Foto: Thompson et al., 2025, PLOS One

Ved å sammenligne bitemerkene fra dyrene i fangenskap med hakkene på det gamle skjelettet, konkluderte forskerne med at skadene på den romerske gladiatoren mest sannsynlig skyldtes bitt fra en løve. 

Bittet i hoften var trolig ikke det som drepte 6DT19, men forskerne tror han ble satt ut av spill, før løven kom til og drepte ham. 

Underholdning og makt

Funnet avslører ikke bare hva som skjedde med en uheldig mann for nesten to årtusener siden, men gir også innsikt i livet og kulturen i utkanten av Romerriket, skriver New York Times.

Gladiatorkamper med eksotiske dyr som løver, tigre og leoparder fraktet langveisfra, fungerte både som underholdning, en demonstrasjon av romersk makt og en advarsel til befolkningen om å være lydige borgere.

Read Entire Article