Å heise regnbueflagget og markere Pride er helt i tråd med de grunnleggende verdiene skolen er bygget på.
Kortversjonen
- Utdanningsdirektoratet mener at skolen skal sikre at alle barn føler seg trygge og aksepterte.
- Debatten om å forby regnbueflagget skaper usikkerhet og kan gjøre skolen mindre trygg for utsatte elever.
- Skeive barn er mer utsatt for mobbing og diskriminering, og hevder retten til å bli akseptert som de er.
direktør i Utdanningsdirektoratet
Skolen skal være et trygt sted for alle barn og unge.
Norsk skole er bygget på verdier som inkludering, respekt for menneskeverd, likestilling og likeverd.
Også læreplanene er helt tydelige på at skolen skal formidle kunnskap og fremme holdninger som sikrer likeverd og likestilling.
Debatten om å forby regnbueflagget skaper usikkerhet om hele markeringen av Pride i skolen. Det kan bidra til å gjøre skolen til et mindre trygt sted for de som trenger det mest.
Alle barn har rett til et trygt og godt skolemiljø. Å markere Pride og heise regnbueflagget kan ha stor betydning for barn og unges opplevelse av å høre til og bli akseptert.
Det kan være en god anledning til å signalisere til alle barn og unge at de hører til i fellesskapet. At skolen er et trygt sted for alle.
Å bli sett og akseptert kan være livsviktig for en person som ikke opplever at de passer inn i normen.
Skeive barn og unge har større risiko for å oppleve mobbing, krenkelser, vold, overgrep, seksuell trakassering og hatkriminalitet, og å få dårligere psykisk og fysisk helse.
Elevundersøkelsen viser at barn og unge som ikke identifiserer seg som gutt eller jente, er mest utsatt for mobbing, og har det langt verre på skolen enn medelevene.
Samtidig opplever mange skeive over hele verden i dag å få sine rettigheter truet. Noen av dem som er hardest rammet er transpersoner.
Hver dag får de høre fra både verdensledere og privatpersoner at deres identitet ikke er reell, og langt ifra noe som kan aksepteres.
Nettopp derfor må vi som jobber med og i skolen nå minne oss på hva som er rollen vår. Vi må være helt tydelige på at alle barn og unge er like mye verdt.
Det er vår oppgave som skole og samfunn å stå fast ved grunnleggende menneskerettigheter og verdier som likeverd, inkludering og retten til å være den man er.
Det er en tid for å beskytte og stå opp for elevene som trenger oss mest, ikke uthule verdiene skolen vår er bygget på.
Er regnbueflagget viktig i skolen?aJa, det symboliserer inkludering bNei, synes det er unødvendig cUsikkerDersom noen nå er usikre på om Pride har en plass i skolen, ønsker vi som fagdirektorat å fjerne all tvil om dette.
Skolen i Norge er ikke verdinøytral.
Dagens verdigrunnlag har vokst frem over mange år, og det er tydelig forankret i lov og læreplaner.
Læreplanene er helt klare på at skolen skal formidle kunnskap og fremme holdninger som sikrer likeverd og likestilling.
Elevene skal lære om temaene seksualitet, kropp og grensesetting. De skal reflektere over etiske spørsmål og problemstillinger som gjelder identitet, kjønn, seksualitet og psykisk helse.
Les også: Regnbueflagg revet ned før prideparade i Volda
Pridemåneden er en god anledning til å gjøre undervisningen aktuell og relevant, og vi oppfordrer alle skoler til å bruke denne muligheten.
Å heise regnbueflagget gir et tydelig signal til elevene. Det viser at skolen forplikter seg til å følge opp sitt verdigrunnlag, ikke bare i juni – men hele året.
Regnbueflagget har siden 1970-tallet blitt brukt som et symbol på skeivt mangfold og inkludering.
Det brukes i dag av lokalsamfunn, utesteder og andre institusjoner for å vise at skeive personer er velkomne, og at det er trygt for dem å være seg selv.
Norsk skole skal være et slikt trygt sted.
Ikke fordi noen organisasjoner eller enkeltpersoner ønsker det slik, men fordi det er disse verdiene skolen er bygget på.