Samtidig som Team Trøndelag-ildsjel slakter banesituasjonen i Trondheim, ser kommunen lyst på friidretts-Trondheim.
Erling By
Publisert: 11.07.2025 13:55 | Oppdatert: 11.07.2025 14:38
– Du kan bare tenke deg hvor mange løpesko som selges nå sammenlignet med for eksempel skisko.
Det sier leder og trener i Team Trøndelag, Erik Sakshaug. En velkjent frontfigur for friidrett i Trondheim og omegn.
Tirsdag fortalte Adresseavisen om klagebrevet som ble sendt fra Trondheim friidrett til kommunen.
Les også
Sendte klagebrev ett år før NM: - Holder ikke mål
Brevet kom etter at friidrettsforbundet hadde vært på befaring på løpebanen, og meldte at den ikke var bra nok. Trondheim kommune og Bydrift ser optimistisk på å finne en løsning.
Leder i NM-komiteen sa at det hele kommer av en sprengt kapasitet på anleggene i Trondheim. Dette sier Sakshaug seg enig i:
– Med mosjonister, breddeidrett og toppidrett, er kapasiteten på Trondheim stadion sprengt. Vi som driver med toppidrett trenger skjermet treningstid.
Må jage vekk folk
– Vi trenger flere støtteanlegg rundt byen som kan avlaste aktiviteten på Øya. I dag må vi jage vekk folk og regulere bruken. Dette er krevende, spesielt siden det er et åpent anlegg. Det er frustrerende at friidretten i økende grad må prioritere mellom folkehelse, barne- og ungdomsidrett og toppidrett, uttrykker en tydelig frustrert Sakshaug.
Videre forteller han til at løpebølgen som nå har ankommet for fullt er utrolig positivt - både for folkehelsen og friidretten. Det er samtidig ingen tvil om at dette kan føre til farlige situasjoner på grunn av mengden folk på løpebanene, sier han.
– Det burde være en selvfølge at Trondheim som idrettsby har et hovedanlegg som kan håndtere store arrangement. Det bør være et minimum, legger friidretts-mannen til.
Sakshaug forklarer at det hele er en lei sak, spesielt med tanke på Trondheim som en voksende friidrettsby:
– Vi har et helt unikt talentmiljø akkurat nå, med mange utøvere helt i norgestoppen. I fjor hadde vi for eksempel seks av tolv i NM-finalen på 1500 meter. Vi har flere unge utøvere som er på terskelen til et globalt seniornivå.
Optimistisk
– Jeg er ikke uenig i det. Det er lett å se at friidretten har et stort potensiale som er uforløst i Trondheim og Trøndelag. Derfor bør vi støtte under det, sier byråd for kultur, idrett og friluftsliv, Trond Åm.
Han forteller at byrådet akkurat nå har stadionanlegget på Øya som et eget punkt i byrådserklæringen, men at den økonomiske sitauasjonen har forhindret nye prosjekt.
– Ett skritt på veien er at vi bevilget penger til å arrangere NM neste år. Dette er en del av en langsiktig plan som skal være med på å styrke friidrettens forutsetninger i Trondheim. Slik jeg ser det ligger framtiden på friidrettens side, sier en optimistisk Åm.
– Hva tenker du om Sakshaugs påstand om at det er alt for få baner her?
– Dette ser jeg gjerne på. Friidretten er noe vi ønsker å prioritere mest mulig, svarer politikeren.
– Banene må vaskes hvert år
Generalsekretær i Norges Friidrettsforbundet, Kjetil Hildeskor, forteller at han lett kan forstå frustrasjonen i Trønder-hovedstaden. Til sammenligning med Trondheim har Bergen sju friidrettsbaner, sier han.
– Det er veldig viktig å ta vare på banen også. Banene må vaskes hvert år. Hvis ikke den regelmessige vedlikeholden er bra nok, så blir det slitasje. Vi ser veldig stor forskjell på de anleggene som blir godt tatt vare på og de som ikke blir det, avslutter Hildeskor.