SOHR: Over 200 drepte i kamper i Syria

7 hours ago 5



Dødstallet etter kampene sør i Syria de siste dagene har steget til 203, ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

92 av de drepte er drusere, 18 er beduiner og 83 er sikkerhetspersonell, ifølge observatørgruppen.

En gruppe mennesker rundt et stort dyr

Over 200 mennesker er drept i kampene, melder observatørgruppe.

Foto: Omar Albam / AP / NTB

21 er drusiske sivile «drept i kollektive henrettelser av regjeringsstyrker», ifølge SOHR, som anklager regjeringsstyrker for vold mot sivile medlemmer av den religiøse minoriteten sør i landet.

Regjeringsstyrker i sør

Sweida er hjem til druserne, en religiøs minoritet. Byen ligger i regionen med samme navn sør i Syria.

Til nå har området i stor grad vært under kontroll av drusiske militser som ikke har villet bli del av den nye regjeringshæren.

Syrias forsvarsdepartement satte tirsdag morgen inn regjeringssoldater i Sweida etter to dager med dødelige sammenstøt mellom drusiske og beduinske krigere. Volden startet på søndag, og resulterte i mange drepte.

Ifølge nyhetsbyrået AFP oppsto det nye sammenstøt da regjeringsstyrkene rykket inn i den hovedsakelig drusiske byen.

En gruppe mennesker i en lastebil

Styrker fra den syriske regjeringen rykket inn i Sweida på tirsdag.

Foto: KARAM AL-MASRI / Reuters / NTB

Kort tid etterpå erklærte syriske myndigheter våpenhvile. Innbyggerne i byen sa imidlertid til nyhetsbyrået AFP at våpenhvilen ikke ble merket på bakken, og at syriske regjeringsstyrker tok seg gjennom drusiske nabolag.

Anklager om grov vold

Det kommer nå anklager om at syriske regjeringsstyrker og allierte militser står bak grov vold mot drusere.

skadet soldat

En skadet syrisk soldat venter på behandling ved et sykehus i Sør-Syria.

Foto: Omar Albam / AP / NTB

Ifølge SOHR er militser allierte med myndighetene ansvarlige for å skyte tre søsken foran moren deres, og henrette 12 mennesker ved et familiedrevet gjestehus.

Gruppen sier videre at regjeringsstyrker har utført «systematiske handlinger av vandalisme mot sivile hjem og eiendommer». Det inkluderer tyveri, knuste dører og vinduer og å sette fyr på hus.

Rayan Maarouf, sjefredaktør for nettavisen Suwayda 24, sier til AFP at sikkerhetsstyrkene har utført «brutale handlinger».

Han sier videre at «dusinvis sivile» er drept.

– Men vi har ikke presise tall.

Luftangrep fra Israel

Samtidig utførte Israel flyangrep mot de syriske regjeringsstyrkene.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at han beordret luftangrepene mot styrker og våpen i området fordi syriske myndigheter «hadde intensjoner om å bruke dem mot druserne».

Syriske myndigheter har fordømt luftangrepene og sagt at de resulterte i drepte soldater og sivile.

Rundt halvparten av verdens drusere lever i Syria, mens de fleste av de øvrige bor i Libanon og Israel og de israelskokkuperte Golanhøydene. I Israel regnes druserne som en lojal minoritet, og de tjenestegjør ofte i forsvaret.

en hvit lastebil parkert ved siden av et gjerde

Israelske soldater står vakt ved Golanhøydene.

Foto: Avi Ohayon / Reuters / NTB

Israel har advart myndighetene i Damaskus mot å angripe druserne, og Israel har truet med å gripe inn i Syria for å forsvare den religiøse minoriteten.

Uro blant minoriteter

Mange medlemmer av religiøse minoriteter i Syria er mistenksomme til landets nye myndigheter, som har røtter i jihadist-bevegelsen og tidligere er kritisert for menneskerettighetsbrudd, krigsforbrytelser og overgrep mot minoriteter.

Dette til tross for forsikringer fra den midlertidige presidenten og lederen for overgangsstyret i Syria, Ahmed al Sharaa, om at myndighetene vil beskytte landets minoriteter.

en mann med skjegg

Syrias midlertidige president Ahmed as Sharaa sier overgangsmyndighetene vil beskytte landets minoriteter.

Foto: Khalil Ashawi / Reuters / NTB

Ahmed al Sharaa var grunnlegger og leder for militsen Hayat Tahrir al Sham, som kjempet mot Assad-regimet og har vært knyttet til både IS og Al Qaida.

Gruppen brøt med IS i 2013 og Al Qaida i 2016. De ledet offensiven mot Damaskus i desember 2024, da regimet til president Bashar al Assad falt.

Som overgangspresident har Ahmed al Sharaa jobbet hardt for at Syria skal bli tatt inn i den internasjonale varmen, samt for å få slutt på sanksjonene mot landet.

Men han har også måttet svare for overgrep mot minoriteter. I vår ble 1500 alawitter drept av regjeringsallierte militser etter et lite opprør i nord-vest-Syria, ifølge Reuters.

Alawittene var støttespillere av tidligere president Assad, og mange regnet aksjonen som et hevnangrep.

Publisert 16.07.2025, kl. 07.57

Read Entire Article