Søknadsfristen for studier nærmer seg. Leah (18) var aldri i tvil

2 weeks ago 20



– Drømmen min var lenge å bli politi. Jeg hadde egentlig bestemt meg for lenge siden, og har vært på to opptak på politiutdanningen, forteller Sebastian Rosø.

Da han ikke kom inn der, valgte han å ta en bachelor i trening, helse og prestasjon ved Nord Universitet.

– Mest for å ha noe å gjøre, sier han.

– Men så en dag satte jeg og tenkte litt, og innså at den verste dagen som lærer, er fortsatt en middelmådig dag som politibetjent. De har en mye mer krevende jobb.

Rosø hadde da jobbet som vikarlærer. En jobb han likte godt.

Så når han nå nærmer seg sluttføringen av bacheloroppgaven sin trening, helse og prestasjon, gjør han seg også mentalt klar til å starte på en lærerutdanning til høsten.

en person som står i fjæra

Foto: Privat

– Jeg har søkt på utdanninga på Nesna som gjør det mulig å bli lærer fra 1. til 10. trinn. Med en bachelor fra tidligere, ender jeg opp med å bli lektor med opprykk. Da kan jeg jobbe i hele skolen, og få en bedre lønn.

For Rosø er det flere elementer som har spilt inn når han har valgt retning for høyere utdanning.

– Som sagt så har jeg trives godt med å jobbe som lærer. I tillegg er det jo ikke ille med alle feriene du får, sier han.

– Samtidig ønsker jeg å bli boende i Nordland, helst på Helgeland. Og med en utdanning som lærer fra 1. til 10. trinn, så har du da en kompetanse som treffer småskolen i distriktet bedre enn å være begrenset til 1. til 7. trinn eller 5. til 10. trinn.

Om en drøy uke går søknadsfristen for høyere utdanning ut.

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse opplever at det er mange som sliter mer med valget sitt enn Sebastian Rosø.

Råd for å finne studiet som passer

– Mange som tar kontakt skal ta fatt på utdanning for første gang. En del er redd for å velge feil. De trenger litt veiledning for å finne ut hva de passer til, forteller Marit Overrein.

Hun er karriereveileder hos Karriereveiledning.no, en tjeneste fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-direktoratet).

Overrein forteller også at de som allerede er i jobb eller har en utdanning har litt andre spørsmål.

  • Karriererettleiar Marit Overrein.

    Marit Overrein, karriereveileder hos Karriereveiledning.no

De lurer ofte på om det finnes fleksible utdanninger som er mulig å ta ved siden av jobb. Så kan de også lure på om de på en eller annen måte kan få uttelling for det de allerede har gjort. For eksempel om praktisk erfaring fra arbeidslivet, kan hjelpe dem på veien mot et fagbrev eller innenfor høyere utdanning, sier Overrein.

Så lurer også denne gruppen på hva som passer til dem.

Dessverre finnes det ingen fasitsvar på en del av disse spørsmålene, forteller Overrein. Men det finnes mange kilder som kan lede deg i riktig retning.

  • Sjekke ut nettsidene til studiet.
  • Lese seg litt opp på hva behovene for arbeidskraft og jobbmulighetene er innenfor den yrkesgruppen eller studieretningen du vurderer.

– Så kan det være nyttig å lese hvor det er ledige stillinger, hvilke muligheter det er for jobb der du ønsker å bo, eller å få en bedre forståelse av hva jobber handler om, sier Overrein.

Tjene penger på si

En som har tenkt gjennom mange av disse spørsmålene, er 18 år gamle Leah Berntzen. Også hun har søkt seg inn på lærerutdanningen på Nesna.

– Jeg jobbet som lærer på Operasjon dagsverk en gang og likte det veldig godt, sier hun.

– Det virker som en veldig fin jobb når man kan jobbe med unger. Lønna er grei, og så er det jo ganske masse ferie, da. Det høres veldig fin ut.

Da Berntzen tok et valg, spilte også beliggenheten til universitetet og studieopplegget viktige roller.

– For det første så er det jo veldig nært Onøya, der familien min bor og der jeg vokste opp. At det er en utdanning for 1. til 10. trinn gjør det også interessant. Det gjør jo at jeg kan jobbe med elever på alle trinn, sier hun.

– At utdanningen er samlingsbasert, gjør at jeg kan jobbe og tjene penger samtidig som jeg tar utdanning.

Hos Karriereveiledning.no merker de en viss endring mot at folk i større grad ønsker en utdanning som sikrer dem jobb.

Ung kvinne drikker milkshake.

Leah Berntzen ønsker å tjene penger ved siden av studiene sine.

Foto: Privat

Det viktigste er å utdanne seg

Det er alltid noe usikkerhet om fremtiden, men dersom sikker jobb er det du er ute etter, bør du satse på noen innenfor helse og omsorg, sier Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

– De store trendene er at vi har en veldig stor eldrebølge. Det vil føre til økt behov for arbeidskraftig helse og omsorg. Sykepleiere er jo det yrket som det er aller størst mangel på. Helsefagarbeidere vil framover trolig bli nummer to.

Videre forteller Skule at det er store behov for folk knyttet til både grønn omstilling og digital omstilling.

  • Sveinung Skule - Direktør - Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

    Sveinung Skule, direktor i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse

– En tredje trend er den geopolitiske uroen som vi i verden ser nå. Den gir økt behov for flere folk i forsvar og forsvarsindustri, men også til alle former for sikkerhet. For eksempel innenfor cybersikkerhet.

Besøkstallene for Utdanning. no viser også at en del av disse yrkesretningene er de mest besøkte:

– De fleste yrkene på den lista er det vi kaller profesjonsutdanninger. De fleste på lista har gode jobbutsikter, og de har en enklere overgang fra utdanning til jobb enn utdanninger som ikke er rettet mot et yrke, sier Sveinung Skule.

Karriereveileder Marit Overrein forteller at det viktigste uansett er å skaffe seg en utdanning.

Da er du i alle fall sikret muligheten for en jobb i fremtida, sier hun.

– Derfor vil jeg anbefale dem som sitter og vurderer å søke utdanning å gå inn og registrere en søknad allerede nå. Da kommer du i gang og får lagt inn det du trenger å legge inn før fristen går ut den 15. april.

Publisert 12.04.2025, kl. 17.56

Read Entire Article