Søndag ble en historisk dag for oss som heier på det rødkledde laget fra Merseyside.
Ikke bare vant Liverpool kampen mot Tottenham – de sikret også ligatittelen. Men midt i jubelen var det ett øyeblikk som rørte meg mer enn noen andre: Cody Gakpos feiring etter 3–1-scoringen.
Da nederlenderen rev av seg trøya og avslørte en t-skjorte med ordene «I belong to Jesus», ble det mer enn bare et mål. Det ble et vitnesbyrd – midt i det som må kunne kalles det største øyeblikket i karrieren hans – så langt.
Som kristen og Liverpool-supporter var det umulig ikke å bli rørt. For meg ble dette noe større enn fotball. Det handlet om tro, takknemlighet og representasjon fra én som deler det samme håpet jeg selv bærer på – om noe større enn oss selv.
Kanskje var det noe av den samme følelsen AC Milan-fansen kjente på da Ricardo Kaká – med de samme ordene på brystet, «I belong to Jesus» – feiret Champions League-triumfen nettopp mot Liverpool i 2007. Nå, 17 år senere, var det Gakpo – og for Liverpool. Et øyeblikk ladet med både historie og himmelretning.
Og selv om øyeblikket for min del var et vakkert og oppriktig uttrykk for tro, har det likevel ikke vært uten kontrovers.
Skapt reaksjoner
Nylig meldte det anerkjente nyhetsmediet The Athletic at Cody Gakpo nå kan bli straffet av det engelske fotballforbundet (FA) for feiringen. Spillereglene som FA følger – utarbeidet av The International Football Association Board (IFAB) – forbyr nemlig spillerutstyr som inneholder «politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser eller bilder.» Det samme regelverket har tidligere vært i søkelyset, blant annet da Crystal Palace-kaptein Marc Guéhi i fjor høst skrev «Jesus loves you» på sitt regnbuefargede kapteinsbind. Selv om det ikke førte til sanksjoner, ble det vurdert som et brudd på reglene.
(FA har nå bestemt seg for å ikke gå videre med saken mot Gakpo, men har gitt ham en advarsel. Det er likevel tankevekkende at slike uttrykk i det hele tatt vurderes som problematiske.)
Rom for noen budskap – men ikke for alle?
FA legger selv til rette for kampanjer som Black Lives Matter og den LGBTQ-vennlige Rainbow Laces – initiativer som mange oppfatter som både politiske og ideologiske. Samtidig vurderer de nå å forby en enkel t-skjorte med ordene «I belong to Jesus». Reglene de bruker mot Gakpo, slår fast at spillerutstyr ikke skal inneholde «politiske, religiøse eller personlige slagord, uttalelser eller bilder». Men hvorfor håndheves disse reglene så ulikt?
Hvis det er rom for budskap med tydelig sosial og politisk ladning, hvorfor er det ikke rom for tro?
Dette handler ikke om å konkurrere om hva som er viktigst, men om prinsipp. Tro er for mange ikke bare en personlig overbevisning, men selve grunnmuren i livet. Skal man åpne for sterke budskap på fotballbanen, må det også være plass for dem som ønsker å uttrykke troen sin.
Troen må også få plass i det offentlige rom
For mange av oss er troen ikke noe vi setter på pause i det offentlige rom. Den er en del av livet – i det hverdagslige og i de store øyeblikkene. Og kanskje er det nettopp i de mest betydningsfulle stundene at det føles aller mest naturlig å løfte blikket og rette takk mot Gud.
Derfor var det både sterkt og rørende da Gakpo – med hele verdens øyne på seg – valgte å bruke øyeblikket til å takke Jesus. Det som derimot er langt mindre rørende, er den inkonsekvente linjen FA legger seg på når de nå vurderer å straffe ham for denne handlingen.