Landsdelen vår sliter med utdaterte holdninger knyttet til likestilling og kjønnsroller. Som kvinne i IT-bransjen gjør det meg bekymret for fremtidig rekruttering.
La det være sagt med en gang: Jeg er stolt sørlending. Jeg ble født på sykehuset i Kristiansand, er vokst opp i Lindesnes og gikk på videregående i Mandal. Spør du meg, har vi ikke bare de fineste somrene og den vakreste skjærgården. Vi har også den deiligste isen, det beste potetgullet og Norges helt klart fineste dyrepark. Dessverre har vi også noen særegne utfordringer når det kommer til likestilling og synet på kjønnsroller.
Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå jobber 47 prosent av kvinnene i Agder deltid. Det er høyest i landet. Fylket vårt er dessuten det fylket i landet der færrest menn tar ut fedrekvoten, og der kvinnene har lavest bruttoinntekt. Etter min mening gjør disse tallene det verdt å spørre om vi har en ukultur her på Sørlandet når det kommer til likestilling.
Som mye annen (u)kultur kan den være vanskelig å beskrive helt konkret. Selv har jeg for eksempel aldri blitt fortalt at det er visse ting jeg som kvinne ikke kan gjøre. Likevel tror jeg den finnes. Den ligger der mellom linjene – i måten ting blir sagt på, eller ikke sagt. I mangelen på kvinnelige, lokale forbilder (joda, de finnes, men jeg skulle gjerne hatt flere) og i måten familier er organisert på.
Jeg er selvfølgelig for at alle må få innrette livene sine slik det passer dem best, men jeg er bekymret for at noen av de holdningene vi finner i stort monn her på Sørlandet kan få negative konsekvenser for landsdelen vår. Selv valgte jeg å flytte tilbake til Kristiansand i mai i fjor, men jeg frykter likevel at vi risikerer å miste kvinnelige talenter til andre deler av landet. Det kan gjøre det vanskelig å skape en sterk Agder-region.
Som kvinne i IT-bransjen er jeg dessuten bekymret for at vi kan bidra til å skremme unge sørlandsdamer fra å vurdere en karriere innen tech og IT. Det er synd. Bransjen vår er nemlig full av muligheter, og vi trenger flinke folk generelt og kvinner spesielt. I Tietoevry, for eksempel, jobber vi med å utvikle teknologi og løsninger som skal brukes av hele befolkningen. Da er det viktig at de som jobber med å utvikle denne teknologien, speiler det mangfoldet som finnes i samfunnet. For å få til det, trenger vi flere kvinner. Mitt håp på 8. mars er at noen av disse kvinnene vil komme fra Sørlandet.
Gratulerer med dagen!