Frp krever at Stortinget utsetter behandling av Sivilbeskyttelsesloven og truer med å stemme mot hele loven. Regjeringen avviser kritikken, men partiet som la fram lovforslaget, er nå imot det og ønsker justeringer.

Endringsforslaget er oppe til behandling i Stortinget og skal voteres over torsdag. Blant annet vil endringene gi regjeringen fullmakter til å pålegge sivil arbeidsplikt i krigstid eller når landets sikkerhet er truet.
De siste dagene er det reist flere spørsmål i offentligheten om hvilke fullmakter Stortinget er i ferd med å gi regjeringen i den nye Sivilbeskyttelsesloven, og det har kommet påstander om at lovforslaget fra regjeringen kan være i strid med Grunnloven.
Setter seg over loven
Blant annet har tidligere forsvarstopp Robert Mood og professor Benedikte Moltumyr Høgberg kritisert forslaget i Nettavisen.
– Loven inneholder flere såkalte «ekstraordinære fullmakter» til regjeringen. Disse gis ikke bare til regjeringen Støre, men til en hvilken som helst fremtidig regjering, skriver Høgberg i et innlegg på Facebook.
– At fullmaktene til regjeringen er «ekstraordinære», betyr blant annet at regjeringen får fullmakt til å bryte med andre lover som Stortinget har gitt - og som de kommer til å gi. Regjeringen får altså en lovgivningsmyndighet som står over Stortingets egne lover i spørsmål som gjelder den voksne sivilbefolkningen - altså for deg og meg, legger professoren til.
Nå krever Frp at Stortinget utsetter behandlingen.
Ønsker utsettelse
– Det vil etter Fremskrittspartiets mening være uklokt av Stortinget å vedta de foreslåtte lovendringene, uten at vi har fått bedre svar på de mange spørsmålene som er reist, blant annet om forholdet til Grunnloven, sier partileder Sylvi Listhaug i Frp i en pressemelding.
Loven har allerede vært i første behandling i Stortinget tidligere i april. Det er andre behandling av loven som Fremskrittspartiet ønsker utsatt.
– Stortinget har ikke hastverk med å gjennomføre sluttbehandling av denne loven, men bør ta seg tid til å få bedre svar på spørsmålene som nå har blitt stilt, sier Listhaug.
Dersom forslaget om utsettelse ikke får tilslutning, vil partiet subsidiært fremme et løst forslag som lyder: «Loven bifalles ikke».
Det var tidligere justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) som fremmet lovforslaget før jul. Nå snur imidlertid Sp imot sitt eget lovforslag – og vil utsette saken, for å justere teksten.
– Det er viktig med bredde og samlende flertall i en så viktig sak, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK onsdag ettermiddag.
Flere partier er kritiske
Rødt står sammen med Frp i denne saken.

– Rødt har vært mot hele lovforslaget og stemte mot da det først var oppe. Vi mener at dette forslaget langt på vei fjerner den parlamentariske kontrollen Stortinget har med regjeringen, sier stortingsrepresentant og justispolitisk talsperson Tobias Drevland Lund i en kommentar til NTB.
KrF er også kritiske til forslaget.
– Siden Stortingets første behandling har det vært reist viktige spørsmål i den offentlige debatten, som KrF mener må avklares før Stortinget kan vedta loven. Derfor kommer vi til å stemme mot, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad.
Avviser kritikken
Regjeringen svarer på kritikken i en pressemelding onsdag kveld og avviser flere påstander om lovforslaget.
Justis- og beredskapsdepartementet viser til at bruk av fullmaktene vil være underlagt vanlig parlamentarisk kontroll. Altså vil Stortinget når som helst kunne gripe inn.
– Regjeringen mener at selv i en slike alvorlige situasjoner som forslaget regulerer, er det viktig å ha lover og regler som regulerer arbeidslivet. Det er derfor vi gjør denne jobben nå så vi er forberedt. Dette vil gi muligheten for å ha et godt og balansert regelverk på plass hvis vi noen gang kommer i en situasjon der vi som nasjon kjemper for vår felles frihet og overlevelse, heter det i pressemeldingen.