En lekket telefonsamtale kan legge press på Vladimir Putin, mener eksperter.

Publisert 15.07.2025 22:13 Sist oppdatert 44 minutter siden
– Er det noe som kan bidra til at Putin og Russland vil inn i forhandlinger, er det denne type press. Hadde Trump startet med dette fra dag én, ville vi vært mye nærmere fred nå.
Det sier Civita-rådgiver og USA-ekspert Eirik Løkke om det som har kommet fram fra en samtale mellom ukrainske og amerikanske leder 4. juli.
Ifølge Financial Times, som siterer flere kilder med kjennskap til saken, skal USAs president Donald Trump ha oppfordret Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å angripe dypere inn i Russland.
Trump skal også ha spurt Zelenskyj om de kunne treffe Moskva og St. Petersburg.
– Absolutt. Det kan vi, om dere gir oss våpnene, skal Zelenskyj ha svart.

Ifølge en vestlig kilde FT har snakket med, illustrer samtalen et stadig større ønske blant Ukrainas støttespillere om å levere langtrekkende våpen som kan «ta krigen til moskovittene».
Tirsdag kveld ble Trump konfrontert med samtalen under et pressetreff i Det hvite hus. Her sa presidenten at han ikke ønsker at Zelenskyj skal angripe Moskva.
– Jeg er ikke på noen sin side. Jeg vil bare ha en slutt på drepingen, sa Trump.
– Veldig dårlig for Russland
Tirsdagens uttalelse til tross - kommentarer fra Trump den siste tiden har vist et tydelig skifte fra hans tidligere kritiske holdning til støtten til Ukraina.
– Han ønsket å være tydelig med å lokke Russland og Putin med en rekke gulrøtter. Når det ikke virker, så ønsker han å være tydelig med å true med pisken, sier professor Tormod Heier ved Forsvarets høyskole.
Gulrøttene han trekker fram er blant annet Trumps ydmykelse av Zelenskyj i Det hvite hus, innrømmelser om at Russland må få beholde de okkuperte delene av Ukraina og at USA ikke vil betale for krigen.

Nå er altså tonen en annen. I et ferskt intervju med BBC sier Trump at han er «skuffet, men ikke ferdig» med Putin.
Heier mener Putin fortsatt tror at han kan vinne fram i Ukraina. Han tror dessuten at kretsen rundt holder en del hemmelig for den russiske presidenten.
– Så det er ikke sikkert at Putin vet hvor dårlig det egentlig står til, sier han.

– Men det Putin har gjort, er nå å skyve USA mer og mer bort fra seg og tilbake inn i den vestlige folden. Det er veldig godt nytt for Ukraina og Europa, men det er veldig dårlig nytt for Russland.
– Manipulert
Eirik Løkke mener Trump har fått egoet sitt såret.
– Jeg tror at han skjønner at han blitt manipulert. Han har innbilt seg at de har hatt en godt forhold. Han har ikke fremstått fordelaktig på den globale scenen. Han er lei av det, sier Løkke.
– Det er derfor disse signalene kommer, sier han.
Løkke legger til at det også under Joe Bidens presidentperiode var klare begrensninger på ukrainske angrep inn på russisk jord.
– Selv rett over grensen, som var helt tullete. Så dette er svært gode nyheter.
Løkke tror ukrainerne kan gjøre alvor i å angripe Moskva og St. Petersburg.
– I utgangspunktet bør det være militære mål, og at de avstår fra ren terrorbombing som Putin driver med. Men ved å nå militære mål, viser de at de kan nå så langt.
– Større tap
Heier tror USA fortsatt vil ha operative begrensninger for hva Ukraina får lov til å angripe.
– Hvis Ukraina bruker disse til å angripe sivile mål i byer, vil det kunne øke støtten til Putin.
Om missilene imidlertid brukes til å ødelegge forsvarsindustri og ammunisjonsdepot, vil det kunne bidra til å lette trykket langs frontlinjen, ifølge Heier.
Det mener han vil føre til at tapene på russisk side øker.
– Da vil ukrainske soldater kanskje slippe å møte et så stort russisk press. Russerne vil få mer slitasje og større tap, som vil ta folk ut av det russiske samfunnet. Det driver opp inflasjon og overoppheter økonomien, som kan føre til sosial destabilisering eller at oligarkene som støtter Putin kanskje krakelerer.

– Uvitenhet
Janne Haaland Matlary, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, sier det «slett ikke er overraskende» at Trump, i en slik gradert samtale, stiller spørsmål om hvor langt ukrainerne kan nå.
– Det kan være av uvitenhet, men også for å kunne legge press på Putin. Lekkasjen om saken kan være styrt for å legge slikt press, sier hun til TV 2.
Også hun påpeker at heller ikke under Biden fikk Ukraina angripe militære mål i Russland.
– Og Trump er jo så langt enda mer mot denne krigen, så jeg ville ikke legge mye vekt på dette. Kun militære mål er lovlige mål, og USA og resten av vesten er meget nøye med å unngå angrep på sivile, sier hun.

Fikk liste
Mandag lovet Trump for første gang å levere våpen til Ukraina, blant annet luftvernsystemet Patriot, som Zelenskyj har bedt om lenge.
Fra før har Ukraina brukt amerikanske ATACMS-raketter for å angripe mål i Russland, men disse har ikke rekkevidde til å nå Moskva eller St. Petersburg.
Ifølge FTs kilder førte samtalene 4. juli til at amerikanske tjenestepersoner delte en liste over potensielle våpen med Zelenskyj i Roma sist uke.
Løkke tror at Trump også vil kunne komme til å levere flere våpen til Ukraina, men at Europa trolig fortsatt må finansiere dette.
– Det er ikke umulig at USA også vil gi mer. Men i første omgang blir det nok mer at Europa skal kjøpe fra USA og gi til Ukraina. Å få tak i amerikanske våpen til Ukraina er viktig, så det har vi råd til, sier han.