Staten får kraftig refs etter at de kan ha skutt feil bjørn: – Det er en skandale

12 hours ago 5



Dyrevernsorganisasjon kaller fellelsen «en skandale». Onsdag morgen holdt Statens Naturoppsyn krisemøte.

Dette er hannbjørnen som ble felt tirsdag kveld. Foto: Statens naturoppsyn

Publisert: 02.07.2025 13:48

Kortversjonen

23. juni ble en mann bitt i armen av en bjørn da han gikk tur med hunden i Jarfjord i Finnmark.

Tirsdag kveld denne uken ble det felt en bjørn. Men det kan vise seg at den felte bjørnen er uskyldig.

Det var trolig en binnebinneHunnbjørn som angrep mannen. Den skutte bjørnen er en hannbjørn.

Nå reagerer dyrevelferdsorganisasjoner kraftig.

Anne Margrethe Vadder

Leder for Rovviltets Røst Norge

Anne Margrethe Vadder, leder for dyrevernsorganisasjonen Rovviltets Røst, reagerer sterkt på den mulige feilen, selv om hun ikke er overrasket over at det kan skje.

– Det er en skandale, sier hun til Aftenposten.

At en uskyldig bjørn kan være skutt, mener Vadder er typisk for rovdyrforvaltningen i Norge.

– Alltid er det rovdyrene som taper.

Vedder forteller at det ikke har manglet på reaksjoner til Rovviltets Røst i dag. Folk raser, forteller hun.

Selv er hun nådeløs i kritikken.

– Norge er et u-land i rovdyrforvaltning.

– Uhørt

Foreningen Våre Rovdyr (FVR) mener at felletillatelsen aldri burde vært gitt i utgangspunktet.

Overfor NRK opplyser foreningen at de har anmeldt Statens naturoppsyn for fellingen. Også Rovviltets Røst opplyser til Aftenposten at de vil anmelde.

I går sendte FVR, sammen med dyrevernsorganisasjonen NOAH – For dyrs rettigheter, en begjæring til Oslo tingrett med krav om midlertidig forføyning, altså at jakten skulle stanses umiddelbart.

– Å skyte en bjørn som oppfører seg helt naturlig er uhørt og ikke kunnskapsbasert, skriver daglig leder i FVR Alette Sandvik på e-post til Aftenposten.

Alette Sandvik

Daglig leder i Foreningen Våre Dyr

– Vi så i går at Statens naturoppsyn (SNO), som skal utføre fellingsoppdraget, ikke har kontroll på hva de driver med. Nå har de trolig skutt en fredelig bjørn som ikke har gjort annet enn å spise gress og bær, sier Sandvik.

Hun mener fellingstillatelser gis på bakgrunn av frykt og antagelser om fremtidige tap – eller som hevn for angrep på mennesker.

I Norge levde det knapt 180 påviste brunbjørnindivider i 2023. I Sverige lever det over 2500. Ifølge Sandvik gjør norske myndigheter for lite for å bygge aksept for bjørnens tilstedeværelse i norsk natur.

– Å fjerne binnen som angrep fjerner ikke risikoen for at en sånn situasjon skjer igjen. Situasjoner med mennesker, hunder og binner med unger er det som utgjør en fare for mennesker, ikke bjørnen i seg selv.

Kalt inn til krisemøte

Onsdag morgen ble det kalt inn til krisemøte om situasjonen i Miljødirektoratet og SNO.

Avdelingsdirektør i Statens naturoppsyn Morten Kjørstad skriver i en e-post til Aftenposten at det fremdeles er usikkert om riktig bjørn er skutt.

– I dette tilfellet er oppdraget å felle en spesifikk bjørn i et område hvor det er flere bjørner. Det vil alltid være en risiko for at feil individ felles i slike situasjoner, sier Kjørstad.

På spørsmål om SNO er trygge på at de har kontroll på det de driver med, svarer Kjørstad at det er erfarne personer som er ute i felt, men at det er umulig å være 100 prosent forsikret mot feil. Det er for eksempel ikke mulig å skille mellom hann- og hunnbjørner i felt, ifølge ham.

Morten Kjørstad

Avdelingsdirektør i Statens naturoppsyn

– I sjeldne tilfeller kan det oppstå en situasjon hvor en bjørn forsvarer matressurser og eventuelle unger mot det den oppfatter som en fare. Bjørner kan også reagere på hunder. Dette er en uvanlig hendelse i Norge. Vi mener det var riktig å fatte en beslutning om felling, ut fra alvorlighetsgraden.

SNO samler informasjon fortløpende for å finne ut om grunnlaget for uttak fremdeles er til stede, forteller Kjørstad.

På påstanden om at Norge er et «u-land» i rovdyrforvaltningen, svarer Kjørstad at SNOs «oppgave er å bidra til å gjennomføre vedtatt politikk med de målene Stortinget har satt om å både ha rovdyr og beitedyr. Dette innebærer områder med mål om å ha rovdyr adskilt fra områder hvor beitedyr i stor grad går fritt.»

Read Entire Article