Regjeringen har vedtatt å bygge 130 000 nye boliger innen 2030. Det er et ambisiøst og nødvendig mål. Kristiansand kommune er klar til å bidra med mange av disse.
Da er det synd at regjeringen er sin egen største bremsekloss.
I Kristiansand har prisutviklingen i boligmarkedet vært stabil og mer moderat enn i resten av Norge. Ifølge May Kristin Enevoldsen, leder i Norsk Eiendomsmeglerforbund avdeling Sør, er en viktig grunn til dette at det har vært bygd nok, og ikke minst riktige boliger, over tid.
De nye boligene som har blitt bygget i Kristiansand har vært små nok til at prisen holder seg rimelig, og slik ført til at flere unge har klart å komme seg inn på boligmarkedet. I tillegg har man laget en langsiktig plan for hvor mange boliger som skal bygges, og når de skal stå ferdig.
Det ønsker vi som kommune gjerne å fortsette med, men vi opplever at regjeringen bremser våre prosjekter.
Et ferskt eksempel er området Hamrevann, hvor det er planlagt totalt 4100 boliger, med nærhet til både skole, barnehager og natur. Her setter både statsforvalter og regjeringen ned foten, med den begrunnelsen at det vil medføre tap av naturområder. Vi skal ha stor respekt for miljøvern og miljøhensyn, men her er det tale om et område det er bredt politisk flertall for å utvikle.
De første signalene fra departementet var at avgjørelsen ville bli tatt før jul. Men når vi nå tar sommerferie, er status fortsatt den samme som da jeg tok sommerferie i fjor.
Det er synd. På den tiden kunne flere av prosjektene og delplanene blitt tilnærmet ferdigstilt. I stedet for sitter man og venter på klarsignal fra en regjering som nok en gang forsøker å overkjøre lokaldemokratiet.
Som ordfører handler dette også om å legge til rette for dem som ønsker å investere i kommunen. Det er viktig å kunne gi utbyggere forutsigbarhet i så store prosjekter som det Hamrevann er.
At boligmarkedet ikke fungerer ideelt i dag skyldes flere årsaker, og problemet er svært sammensatt. Den viktigste årsaken er nok at det bygges få boliger, og at det tar svært lang tid å starte utbyggingen. For å hjelpe unge inn på boligmarkedet er det viktig at det bygges boliger som er små nok til at unge har råd til å kjøpe dem.
Kristiansand er altså ingen «mirakel-by» når det gjelder boligbygging. Kommunen har bare enkelt og greit vedtatt å bygge nok boliger, noe som bidrar til at tilbudet i stor grad svarer til etterspørselen.
For å hjelpe unge inn på boligmarkedet er det viktig at det bygges boliger som er små nok til at unge har råd til å kjøpe dem. Hvis regjeringen faktisk ønsker at flere skal kunne kjøpe bolig, bør de la være å tråkke på bremsen og la lokaldemokratiet bestemme.