Matleverandører prøver å berge restene etter elendig salg under VM.
Publisert: 03.03.2025 13:32 | Oppdatert: 03.03.2025 13:50
Lørdag kveld var en rekke matleverandører i krisemøte med VM-organisasjonen. Etter manglende pågang, dårlig vær og elendig salg, ble det bestemt at matgata skulle stenges søndag og mandag.
35 leverandører er representert i bodene som står ved Vår Frue kirke under hele mesterskapet.
– Vi ble enige i fellesskap om å stenge. Det var kanskje én som skulle prøve seg i dag, sier Gunhild Saltnes fra Saltnes Gård.
Hun selger biffburgere og biffpølser under ski-VM, og hadde budsjettert med å selge opp mot 5000 enheter.
Nå har hun kjørt råvarene tilbake til gården i Buvika i håp om å berge det som ikke er blitt solgt.
– Folket har uteblitt hele uka. Vi trodde vi skulle greie å selge 500 enheter per dag, men er langt unna det. Det finnes boder her som har solgt helt ned i tre enheter per dag.
– Vet publikum om oss?
Saltnes mener etterspørselen ble hausset opp under prosjekteringa av VM.
– VM-ledelsen la veldig vekt på at det skulle komme 25 000 til medaljeseremoniene på Torvet. Når folk forlater seremonien, går de rett ut av området. Kanskje skulle det vært mer underholdning på Torvet utenom seremoniene. Matgata er åpen fra 12 til 23, men vi har stengt tidligere siden gatene er tomme for folk.
Hun mener tilbudet ved Torvet er blitt underkommunisert.
– Matgata består av en lang rekke leverandører av kvalitetsmat. Vi har fokusert på dette i lang tid. Jeg har produsert biffburgere og biffpølser av kvalitetskjøtt, jeg har med ungdommer som har tatt fri og gledet seg til å jobbe, men som må reise hjem nå. Hva er det som har sviktet? Vet publikum om dette tilbudet, spør Saltnes:
– Det er sendinger fra Nye Hjorten på TV hver dag. De får veldig mye reklame, og reporterne har vært ute i gatene om kveldene og laget saker på folkelivet. Hvorfor kan de ikke komme til matgata og intervjue oss, slik at folk får vite om tilbudet?
Vil gjøre tilbudet mer synlig
Brit Melting har ansvar for mat og drikke under ski-VM 2025. Hovedårsaken til krisemøtet lørdag var været.
– Det kom et fryktelig vær, og da måtte vi samles for å ta en fot i bakken. Samtidig har nok matgata vært underkommunisert, og vi skal sørge for at enda flere besøker den framover, sier Melting til Adresseavisen.
Matgata skal åpnes igjen på tirsdag,
– Det er rundt 200 produsenter som leverer og selger lokalmat under VM, og mange av de samme er representert både i Granåsen og i sentrum. Lokalmatprodusenter leverer i tillegg 4000 måltider hver dag til støtteapparat, media, frivillige og funksjonærer.
– Saltnes sier at det ble hausset opp hvor mange som skulle komme til Torvet før VM. Er du enig i det?
– Nei, egentlig ikke. Når jeg tenker tilbake til 97 så var det enormt mye folk i sentrum. Det virker som om folk stresser mer med transporten og det å komme seg i kø og på bussen nå, og at de ikke har fått med seg alt som skjer i Midtbyen i tillegg, sier Melting:
– Folk har fått med seg det som skjer i Granåsen, siden 80 prosent foregår der. Samtidig har vi en mini-mini trøndersk matfestival i sentrum, og det er synd at ikke flere har oppdaget det.
Melting mener de ikke har overvurdert etterspørselen, men at de må synliggjøre matgata mer.
– Vi må fortelle om den i større grad, for den har nok vært underkommunisert. Rent fysisk vil vi gjøre noe med belysningen for å synliggjøre den bedre. Og så er jeg glad for at dere forteller om den, sier Melting:
– Vi skal på radio og opplyse om tilbudet i dag, og vi er opptatt av å spre info i sosiale medier. Vi er stolte av den europeiske matregionen vi er.
– Ikke oppdaget
Gunhild Saltnes er også kritisk til at Coop deler ut gratis bakst i krysset Kongens gate/Søndre gate, like ved matgata.
– Det var et stort minus at de delte ut boller og kanelsnurrer. Det er en veldig stor skuffelse at de deler ut det gratis like ved der vi selger kvalitetsmat.
Bjørn Vik-Mo, viseadministrerende direktør i Coop Midt-Norge, er kjent med misnøyen.
– Jeg har fått formidlet at noen av dem ikke synes det er ideelt. Men vi har søkt om tillatelse til å stå der, og det har vært kjent for dem som organiserer gata i ett år, sier han til Adresseavisen:
– Vi håper selvfølgelig at det blir bra med trøkk og folk utover uka, og at de får valuta for pengene og plassen de har betalt for. Samtidig er vi en stor sponsor som har lagt betydelige ressurser i VM.
Han sier at det er viktig for Coops profilering å komme i kontakt med publikum.
– Derfor deler vi ut gratis boller, lefser, varm saft og kaffe. Så skjønner vi at de gjerne skulle hatt mer omsetning, men vi har søkt om tillatelse og det har vært kjent lenge.
Coop skal stå i området hver dag under VM. De har også levert 1000 liter vaffelrøre og 1000 boller til varmestua ved Vår Frue kirke.
– I en tid der mange barnefamilier kjenner på at det er kostbart å ta med ungene på aktiviteter, synes vi det er hyggelig å kunne bidra til at folk har et gratistilbud under VM. I Midtbyen er det gratis konserter, skiløype med utlån av ski, og boller, saft og kaffe, understreker Vik-Mo.
– Selger mer på julemarked i Snåsa
En annen leverandør som pakket ned i helga er Almo Hjort fra Snåsa.
– Publikum har ikke vært i modus for å benytte seg av tilbudet, og det får store konsekvenser for oss. Jeg pakket ned storparten av varelageret og kjørte det til Snåsa i går, sier Lars Erik Almo.
Han selger hjorteburgere og kjøttboller og har beregnet å selge rundt 5000 porsjoner under VM.
– Vi har solgt kanskje 500. På Snåsa Gamefair i fjor var det 2500 personer innom per dag, og da solgte vi 1000 enheter daglig. Med opp mot 25 000 på medaljeseremoniene, budsjetterte vi med 400 enheter per dag for å være edruelig, men vi opplever ned mot 40 salg per dag, sier Almo:
– Vi selger mer på et julemarked på en husmannsplass i Snåsa enn under ski-VM.
– Tror ikke det tar seg opp
Også han er kritisk til at Coop delte ut gratis bakervarer like ved matgata.
– Det er klart at det døyver akuttsulten. Folk kom gående gjennom matgata med både kaffe og bolle i hånda, og da har du ikke behov for å kjøpe noe. Det er veldig ugunstig for oss. Vi prøvde å gi ut smaksprøver også, og da vrimlet det rundt oss. Så lenge det er gratis, står høreapparatene på.
– Hva må skje for at det tar seg opp?
– Jeg tror rett og slett det ikke tar seg opp. Noen sa på forhånd at folk ikke kjøper mat på skiarrangement. Det er annerledes enn på julemarked eller festival der man er i en annen modus. Jeg har justert ned budsjettet. Hvis jeg er heldig, selger jeg 200 enheter per dag. Det er katastrofe på kostnadssida. Jeg har handlet inn masse tilbehør som blir kastet, og taper mellom 100 000 og 200 000 på VM.
Også Gunhild Saltnes må kaste mat.
– Jeg kjøper nyskåret salat fra Frosta og briochebrød fra Rosenborg bakeri. Jeg må kaste mye av det. Dette er kvalitetsmat fra gressfôret produksjon som vi er stolte av. Tilbakemeldingene vi får når folk smaker på maten, er at dette er noe helt annet enn hurtigproduksjon, sier hun.
Bedre i Granåsen
Samtidig har salget gått veldig bra for lokalmaten som serveres i oppvarmet telt foran hoppbakkene og skistadion i Granåsen.
– Vi er veldig fornøyd, sier Hákon Bragi Valgeirsson fra Fæby bryggeri.
De har gått sammen med Inderøy slakteri og serverer lokalmat fra Innherred.
– Det kommer i bølger mellom øvelsene. Det har gått opp mot 1000 porsjoner per dag. Det er god stemning.
– Stenging var unødvendig
Jørn Nordmeland fra Nordmeland gårdshotell i Osen har sammen med sine partnere på Fosen og Namdalen satset mye på verdensmesterskapet.
– Vi synes det er unødvendig at matgata stenges. For å få frem produktene har vi tross alt jaktet elg i sludd og regn, fisket sei og lyr, melket ku og passet dyr på beite i all slags vær, og så tåler vi ikke et par dager med regn i Trondheim?
Nordmeland sier de nå tar med seg lokalmaten og flytter inn i sin egen foodtruck i Kongens gate.
– Vi tar med oss marinert og langstekt oksenakke, grillet laks, kjøttkaker, seiburger og steike god sjokoladekake og flytter alt til vår foodtruck allerede nå i ettermiddag, og holder åpent resten av uka uavhengig av været.