Svenske Expressen skriver om alkohol og stoff etter ski-lørdagen i Granåsen. Andre medier mener det ble den folkefesten sporten trenger.
– VM-festen hele sporten har drømt om, fastslår Aftonbladets Patrik Brenning.
I et intervju med VG i fjor var han knusende i sin dom over stemningen langs Holmenkollen-løypene. Nå er han altså av en helt annen oppfatning i Trondheim.
Også Nathaniel Herz fra amerikanske Faster Skier og tyske Sebastian Winter fra Süddeutsche Zeitung hyller stemningen i Granåsen da hjemmefavoritten Johannes Høsflot Klæbo tok sitt første distansegull.
– Et lovløst land på VM med stoff og alkohol, er Expressens tittel etter å ha fulgt langrennet fra den trønderske skogen og siterer blant annet en student som går på «cruisepromille» gjennom to VM-uker.
Men politiet i Trondheim sier til VG at det ikke har vært noen spesielle problemer på den første VM-lørdagen. Natt til søndag ble derimot ganske travel, og politiet har lagt ut informasjon om fem voldshendelser i Trondheim på sine hjemmesider, men ikke veldig alvorlige. To personer har blitt utsatt for blind vold.
Patrick Brenning i Aftonbladet mener altså at Granåsen først og fremst er en folkefest til nå:
– Vi var i Holmenkollen i fjor, og det var noe helt annet. Gjennomsnittsalderen var lavere og promillen høyere. Det var nesten en aggressiv stemning. Her i Granåsen var det bare fest. På den rette måten, sier Brenning til VG.
– Det var veldig imponerende. I Oslo fløy flaskene gjennom luften, og det ene bråket fulgte det andre. Her var det mange barn og familier som koste seg. Holmenkolen var mer som en ungdomsskolefest med veldig fulle ungdommer og ikke kunne håndtere alkoholen. Her i Trondheim var babyer med i meisen på ryggen til pappa. Generasjoner som grillet pølser. Bortenfor var det en gutt som drakk fra den største Jägermeister-flasken jeg har sett i mitt liv. Men kombinasjonen ga sjarme og glede.
Patrik Brenning, Aftonbladet (Sverige)
– Dette kunne ha blitt en fylleskandale, men ble det stikk motsatte, mener Patrik Brenning i Aftonbladet, som etter Holmenkollen kalte rennet for «det verste jeg har opplevd i idrettssammenheng» da han ble intervjuet av VG. Han snakket om at folk sniffet kokain 15 meter fra løypa der Frida Karlsson gikk inn til seier og beskrev slåsskamper.
Titusener av trøndere og tilreisende flokket seg rundt løypen lørdag. Det var stor partyfaktor og mye alkohol, men folk tok tilsynelatende vare på hverandre og holdt seg i skinnet - i motsetning til Holmenkollen for et snaut år siden. Ikke minst bidro familier med store og små barn til at stemningen ble god.
Amerikanske Nathaniel Herz er også positiv til Granåsen-festen:
– Dette var eksepsjonelt. Jeg ble tilbudt karsk - og prøvde en slurk. Men fant kjapt ut at jeg måtte nøye meg med det etter som jeg skulle jobbe.
– Så du likte deg?
– Ja, jeg var i Holmenkollen i 2011-VM og det var spesielt. Dette var spesielt på en annen måte - med sjarme og moro. Som den østerrikske løperen Mika Vermeulen sa til meg - ski er religion i Norge, og i dag var Trondheim himmelen.
– Det var moro å se alle barnefamiliene som koste seg. Alkoholen var ikke noe problem, synes jeg. Løperne likte i hvert fall stemningen, og entusiasmen for skisporten er jo helt spesiell her i Norge.
– Så lenge folk holdt seg i skinnet og ikke brøt lover og regler, synes jeg absolutt dette var innenfor, sier Nathaniel Herz fra Faster Skier.
Nathaniel Herz, Faster Skier (USA)
Sebastian Winter fra Süddeutsche Zeitung har aldri vært på et VM i nordiske grener før, men ble fascinert av stemningen i Granåsen.
– Jeg synes det er fantastisk her. Atmosfæren er helt spesielt. I dag var det vel 50.000 mennesker til sammen på stadion og ute i skogen. Jeg sto også på tribunen sammen med folk, og det var fanstastisk.
Sebastian Winter, Süddeutsche Zeitung (Tyskland)
– Det var synd at det var covid-tid da VM ble holdt i Oberstdorf i 2021. For jeg tror faktisk vi tyskere er som nordmenn når det gjelder å feire sport, uansett om det er håndball eller fotball eller vintersport.
– Følte du at alkoholen var et problem på tribunen?
– Nei, nei! Det er nettopp det at du ikke føler det som noe problem når det er en sånn fest blant publikum der de hyller sporten sin. Dette er et land som elsker skisport og som feirer verdensmesterskap på egen jord.