Frida Maanum bruker fritiden på å lære seg psykologi. Særlig en lærdom bruker Arsenal-stjernen for å utvikle seg på banen.
Synne Sofie Christiansen, VG
Publisert: 02.07.2025 05:29
Norges ferske Champions League-vinner har nemlig brukt de siste årene på å fordype seg i emnet fra hjemmet sitt i England.
– Det er veldig deilig å ha noe annet å holde på med, selv om jeg må si at det er godt å være her på samling uten å måtte fokusere på skole, innleder Maanum til VG fra treningsfeltet i Le Colombier, seks kilometer unna den idylliske byen Neuchâtel i Sveits.
Frida Maanum (25)
Fotballspiller for Arsenal og Norges landslag
Maanum er snart ferdig med en bachelor, som hun har fått anledning til å ta som et nettstudie fra Høyskolen Kristiania.
Studieretningen takker hun sin mor for.
– Hun har vært en veldig pådriver for dette, og sagt at det er viktig å være sterk mentalt fra tidlig alder. Så jeg må gi en liten honnør til henne.
Og skal vi tro Maanum selv, så har studieretningen lært henne noen viktige teknikker.
De siste årene har 26-åringen blomstret i rollen i Arsenal og blitt toneangivende på det norske landslaget. Under Gemma Grainger er Frida Maanum den spilleren som har scoret flest mål (9).
1 av 1
Årets sesong ble kronet med Champions League-tittel. London-laget vant mot selveste Barcelona.
– Det sies jo at når man begynner å studere psykologi, så begynner man å analysere mennesker. Jeg vil ikke si at jeg akkurat har begynt å gjøre det, men jeg har blitt oppmerksom på mange ulike teknikker som folk bruker og prøvd å mestre det på best mulig måte, om det så er å håndtere en trener eller en lagkamerat, eller i livet generelt, sier hun.
– Er det noen teknikker du har tatt med deg inn på fotballbanen?
– Ikke noen flere enn de jeg brukte tidligere, men jeg har studert forskningen bak disse teknikkene og det gjør at jeg nå mentalt tror på de teknikkene jeg bruker. For eksempel har jeg hatt et halvt år hvor jeg bare satte meg inn i visualisering. Da blir du ganske gæren og ganske god på det.
– Hvordan fungerer det i praksis?
– Det handler om å se for seg bilder. Det starter jeg med mange dager og uker før en kamp. Jeg ser for meg situasjoner i hodet hvor jeg lykkes og hvor jeg ikke lykkes. Det kan jeg gjøre opp mot 50 ganger, og så ender det med at jeg scorer på den situasjonen hvor jeg ikke lyktes tidligere. Det er veldig lærerikt, sier hun.
– Det ser ut som teknikken har fungert, med tanke på den utviklingen du har hatt?
– Ja, ikke sant. Det kommer resultater av de studiene, sier hun og ler.
Likevel:
– Det er veldig positivt å ha noe annet å sette tankene på, særlig utenfor fotballbanen. Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg gjør det, og at jeg har noe annet å falle tilbake på den dagen jeg slutter.
Karianne Gulliksen er karriererådgiver hos Idrettens karrieresenter og bistår mange utøvere i å kombinere studier med idrettskarrieren. For mange kan et slikt valg være prestasjonsfremmende, mener hun.
– Alle utøvere er forskjellige, men flere utøvere hadde nok hatt utbytte av å vite om og utforske muligheter for å kombinere toppidrett og utdanning, eller andre kompetansebyggende tiltak, sier Gulliksen.
Bør idrettsutøvere studere ved siden av karrieren?
Ja, absolutt. Det er klink.
Nei, de bør fokusere på prestasjonen på banen og ikke noe mer.
Karianne Stensen Gulliksen
Karriererådgiver for Idrettens karrieresenter. Tidligere profesjonell danser og dommer i programmet «Skal Vi Danse».
Samtidig er det individuelle forskjeller.
– Det forutsetter at man studerer noe man er interessert i, og at studieprogresjonen er tilpasset utøveren sin totale kapasitet, sier Gulliksen til VG.
Forskning gjort av David Lavelle viser også at utøvere som gjør noe ved siden av idrettskarrieren, blir værende lengre i idretten.
NISONISONISO står for Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon og er en fagforening for idrettsutøvere i Norge. og Idrettens karrieresenter er opptatt av at utøvere skal vite om alle muligheter som finnes i dag, og hjelper utøvere å ta bevisste valg for seg selv.
– Maanum er et strålende eksempel på at det går an å lykkes på øverste nivå, og samtidig får med seg en utdannelse, sier hun.
Det er ingen tvil om at Maanum setter mental styrke høyt.
– Det er alfa omega. Du ser at de som er best i store kamper, er de som er sterkest mentalt, sier Maanum.
– Det er egentlig klisjé å si, men det er utrolig viktig å ta med seg inn i et mesterskap hvor det er mange kamper. Det er mye uforutsigbart som kan skje, og så handler det også om å ha 23 spillere som er sterke mentalt. Om jeg kan bidra med det i fremtiden, hadde det vært utrolig kult.
– Du blir mentaltrener etter karrieren?
– Ja, «sign me up» på landslaget etter hvert! Jeg tror nok veldig gjerne at jeg vil bruke kunnskapen min på andre måter. Om jeg kan hjelpe yngre talenter med den mentale biten, hadde det vært fantastisk å holde på med, sier hun.
Selv er Maanum ordknapp om lagvenninnene i Arsenal bruker fritiden til skole.
– Det synes jeg du skal spørre dem om. Si at jeg studerer psykologi og se hva de har å komme med.
– Et lite stikk til lagkameratene der?
– Ja, et lite stikk til hva de gjør på fritiden, sier hun og smiler bredt.