Oktober 2016 ble reality-stjernen Kim Kardashian ranet for nesten 10 millioner dollar i kontanter og smykker. Nå er rettssaken i gang.
Publisert: 12.05.2025 20:26
Kortversjonen
- I oktober 2016 ble Kim Kardashian ranet for verdier til nesten 10 millioner dollar i Paris. Nå er rettssaken i gang.
- Ti personer står tiltalt, og flere risikerer opptil 30 års fengsel. Kardashian skal vitne 13. mai.
- En av de tiltalte, Yunice Abbas, skrev bok om ranet. Han uttrykker anger for traumet som ble påført Kardashian.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Den gang ble ranet omtalt som det største ranet av en enkeltperson i Frankrike på over 20 år.
Likevel tok det nesten et tiår før saken skulle komme for retten, og 13. mai skal Kardashian selv forklare seg.
Her er det du trenger å vite.
Hva skjedde?
I forbindelse med moteuken i Paris reiste Kim Kardashian til den franske hovedstaden sammen med deler av familien og flere medlemmer av følget deres. Her bodde de på hotellet No Addres, en diskré luksusbolig kjent for å huse flere kjendiser.
Etter å ha deltatt på flere arrangementer under moteuken bestemte hun seg kvelden 3. oktober for å legge seg tidlig. Det ble derfor avtalt at livvakten hennes skulle følge søsteren til en nattklubb. Kardashian ble dermed alene i leiligheten.
Like før klokken 03.00 samme natt tok tre væpnede menn i alderen 60 til 72 år seg inn i boligblokken. Forkledd som politimenn tvang de dørvakten til å lede dem til Kardashians leilighet.
Ifølge rettsdokumenter fulgte ranerne med på Kardashians bevegelser gjennom innleggene hennes på sosiale medier. Der hadde hun tidligere på kvelden lagt ut at hun skulle være alene hjemme.
Ranerne skal ha dratt henne inn på badet og bundet henne med strips og teipet over både munn og ben. Samtidig skal de ha rasert leiligheten. Selv har hun forklart at de pekte på henne med pistol og ba spesifikt om forlovelsesringen hennes.
Ifølge politiet forsvant ranerne fra stedet på sykler med gjenstander anslått til å være verdt rundt 10 millioner dollar. Mesteparten av smykkene er aldri funnet.
Hvorfor har det tatt så lang tid?
Etter ranet ble det viktig for politiet å bevise at Paris fortsatt var en trygg by.
Allerede tre måneder etter hendelsen ble 17 personer pågrepet, etter at politiet hadde funnet DNA-spor på teipen og stripsene som var brukt til å binde Kardashian.
Selv om pågripelsene skjedde relativt raskt, tok det likevel ni år før saken ble ført for retten.
Bare ett år tidligere, i 2015, var hovedstaden blitt rystet av et omfattende terrorangrep som tok livet av 130 mennesker. Rettssaken etter angrepene skulle bli langvarig og tok mye ressurser.
Ifølge Sky News var dette en av grunnene til at ransrettssaken ble utsatt i årevis.
Saken ble først sendt til retten i 2021, men på det tidspunktet var det også begrenset kapasitet til rettsforhandlinger på grunn av COVID-nedstengninger.
Risikerer opptil 30 års fengsel
Rettssaken startet 28. april og er planlagt å vare i én måned. Kim Kardashian skal selv vitne 13. mai, og vil da møte de tiltalte i retten for aller første gang.
Tidligere har hun omtalt ranet som et «livsforandrende» øyeblikk, og fortalt at hun fryktet å bli både voldtatt og drept under hendelsen.
Opprinnelig var 12 personer tiltalt i saken, men en av dem er død, og en annen er erklært uskikket til å møte i retten på grunn av Alzheimers. Det betyr at ti personer nå står tiltalt.
Flere av dem er siktet for væpnet ran, kidnapping og andre alvorlige forhold, mens andre er tiltalt for medvirkning eller mindre alvorlige lovbrudd. Ved domfellelse risikerer noen av dem opptil 30 års fengsel.
Ga ut bok
Blant de tiltalte er 72 år gamle Yunice Abbas.
Siden han ble pågrepet, har han innrømmet å ha vært involvert i ranet. I 2021 ga han ut boken J'ai Séquestré Kim Kardashian (Jeg kidnappet Kim Kardashian).
I følge The New York Times skriver han at han visste «lite eller ingenting» om Kardashian før ranet, og at han ikke var klar over hvor berømt hun var.
I boka beskriver han også ranet som et «kupp», men uttrykker samtidig angeren som umiddelbart rammet ham.
Selv etter en årelang kriminell løpebane var det etter dette ranet han for første gang virkelig erkjente traumet han hadde påført et offer.
– Jeg angrer, ikke fordi jeg ble tatt, men fordi det var et traume, sa han foran en jury da rettssaken startet.
Rettssaken er planlagt avsluttet 22. mai, med dom forventet allerede dagen etter.