Akkurat nå
To baksetepassasjerer i en Tesla Model S ble kritisk skadet. De foran i bilen fikk kun lettere skader. Nå ber Statens havarikommisjon om skjerpet regelverk.
Kortversjonen
- To passasjerer i baksetet av en Tesla Model S ble kritisk skadet etter en kollisjon. Frontpassasjerene fikk lettere skader.
- Statens havarikommisjon mener regelverket for baksetesikkerhet er utilstrekkelig. De oppfordrer Tesla til å vurdere bilmodellens design.
- SHK ber Statens vegvesen fremme forslag om å inkludere baksetesikkerhet i Euro NCAP-vurderinger. Dette for å bedre passasjerenes sikkerhet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Regelverket for baksetesikkerhet er ikke godt nok, konkluderer Statens havarikommisjon (SHK) i sin undersøkelse av ulykken i Flå sentrum i mai i fjor.
En personbil av typen Tesla Model S frontkolliderte da med et vogntog. Bilen holdt 60 km/t.
Selv om personbilen tilfredsstilte de enkeltstående minstekravene til både bilbelter og styrken på baksetet, så kollapset deler av bakseteryggen i kollisjonen og medvirket til at to personer ble kritisk skadet.
– Regelverket tar ikke hensyn til hvor mye en bakseterygg skal tåle i en kollisjon når det både er last i bagasjerommet og passasjerer i baksetet – som var tilfelle i denne ulykken, sier avdelingsdirektør for vei- og landforsvarsavdelingen i Statens havarikommisjon (SHK), Ingvild K. Ytrehus i en pressemelding.
Bakseteryggen kollapset
Teslaen hadde en hastighet på 60 km/t da den frontkolliderte med vogntoget.
Samtidig trykket ca. 30 kilo bagasje på seteryggen fra bagasjerommet. Sammen førte disse kreftene til at deler av bakseteryggen kollapset.
Alle i personbilen brukte bilbelte. Belter og frontairbager bidro til å begrense skadene på personene i fremsetene.
– Sikkerheten i moderne biler er blitt veldig god for de som sitter i fremsetene, men sikkerheten for baksetepassasjerer har ikke utviklet seg like mye, sier Ytrehus.
Både den voksne personen og barnet som ble kritisk skadet i frontkollisjonen hadde plassert bilbeltet feil på kroppen.
Barnet hadde skader som var forenlige med at bilbeltet lå under den ene armen og over hoftene i kollisjonsøyeblikket. Den voksne som satt i midten bak hadde ikke justert bilbeltet godt nok ned på hoftene.
Ber Tesla se på modellens design
I Volda høsten 2019 omkom to baksetepassasjerer og en ble kritisk skadet i en frontkollisjon mellom en varebil og en personbil. Personene foran i begge bilene fikk kun lettere skader. Her ble også deler av bakseteryggen i personbilen kraftig deformert.
Havarikommisjonens undersøkelse av denne ulykken og en sikkerhetstilråding førte til at Statens vegvesen i 2021 fremmet et endringsforslag til FN-regulativ nr. 17 for å forbedre sikkerheten for baksetepassasjerer.
Dette har så langt ikke ført frem fordi det er en prosess som krever internasjonal enighet.
Som et første steg mot en eventuell regelverksendring råder SHK nå Statens vegvesen til å foreslå for Euro NCAPEuro NCAPEuro NCAP (European New Car Assessment Programme) er et europeisk, frivillig program som vurderer og tester sikkerheten til nye biler gjennom omfattende kollisjons- og sikkerhetstester. at sikkerheten for baksetepassasjerer inkluderes i sikkerhetsvurderingen av personbiler.
– Tesla bør også se nærmere på den aktuelle bilmodellens design for å ivareta sikkerheten for baksetepassasjerer. Samtidig oppfordrer vi andre bilprodusenter til å utvikle tester for å sikre at egne designløsninger ivaretar sikkerheten for alle passasjerer i bilen, sier SHKs avdelingsdirektør.