Tonje Brenna: – Er du frisk nok, skal du på jobb

7 hours ago 3



  • Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er enig med Høyres Nikolai Astrup i at sykelønnsordningen utfordres hver gang noen tar en unødvendig sykedag.
  • Debatten om sykefravær har rast den siste tiden, inkludert kritikk av sykmeldinger for gravide og småsykdom før ferie.
  • Brenna understreker viktigheten av å sykmelde seg kun når man faktisk er syk.

Sykefraværsdebatten har rast i juli:

Tonje Brenna har fått med seg debatten den siste uken. Hun tok en pause fra hyttekosen og ferielivet for å snakke med VG.

–⁠ Sykelønnsordningen er en av grunnpilarene i velferdsstaten. Den gir folk trygghet i hverdagen. Men dersom folk tar en sykedag unødvendig, så tærer man på tilliten og bærekraften i sykelønnsordningen. Der er jeg enig med Astrup, slår hun fast.

Brenna og Astrup er likevel ikke helt enige. Men det kommer vi tilbake til.

Gravide og sykmeldinger

Vi gir henne flere eksempler fra den siste ukens diskusjoner.

–⁠ Hva tenker du om det NAVs sjeflege sier, bør gravide damer stå lenger i arbeid?

– Først og fremst, gravide er ikke én ensartet gruppe. De har ulike yrker, ulik helse og livssituasjon. Det som gjelder ellers, gjelder også for gravide: Er du frisk, går du på jobb. Er du syk, får du sykemelding. Det avgjøres i dialog med lege.

– Også her ser vi ulike meninger der noen mener flere burde sykmeldes, mens andre mener det motsatte. Det beviser at det ikke finnes ett svar på dette. Noen gravide klarer å jobbe helt frem til permisjonen, andre må ut tidligere – og det er helt legitimt. Det er også viktig at arbeidsgivere er bevisste på tilrettelegging.

  • Har du tips til saker vi burde ta opp om sykelønnsordningen? Tips VGs journalist her!
Bilde av Marit HermansenMarit Hermansen

NAVs sjeflege

– Fastlege Reiten har opplevd at noen ønsket sykemelding for å hente seg inn før ferien. Er dette greit?

– Sykemelding er for de dagene man faktisk er syk, ikke fordi man er litt sliten eller ønsker å hvile før ferie. Så nei, det er ikke greit. Men heldigvis er det legene, og ikke politikerne, som avgjør om du er syk og bør være hjemme, sier Brenna.

Bilde av Kåre ReitenKåre Reiten

fastlege og tidligere Høyre-politiker

Reiten mener også det har vært en holdningsendring blant folk på de 40 årene han har vært fastlege.

En spørreundersøkelse Norsk Monitor gjorde på oppdrag fra Norges Handelsorganisasjon (NHO) i 2024, viser en større aksept for sykemelding nå enn tidligere.

43 prosent svarer at de godtar, også under tvil, sykefravær når man er frisk nok til å jobbe. For ti år siden var det 29 prosent som svarte det samme.

– Hva tenker du om denne holdningen?

– Er du frisk nok til å jobbe, skal du gå på jobb. Men dette viser at holdningene til hva som kvalifiserer seg for sykmelding har endret seg mellom generasjoner.

Alle har et ansvar å forvalte velferdsordningene våre på en ansvarlig måte, slik at også fremtidige generasjoner får trygghet gjennom dem.

– Tror du pandemien har preget unges holdninger til det å være syk?

– Ja, absolutt. Under pandemien snudde vi helt om på hvordan vi skulle tenke om sykdom – vi ble opplært i at man skulle holde seg hjemme ved minste symptomer. Det preger fortsatt mange. Jeg ble selv vant til å presse meg på jobb med forkjølelse tidligere, men plutselig fikk vi beskjed om at det var feil. Dette påvirker spesielt dem som var unge under pandemien – de ble sendt hjem fra skolen og inn i en helt annen tenkemåte.

Men vi må tilbake til den forståelsen vi hadde før: Er du syk, skal du være hjemme. Hvis du kan jobbe, så skal du på jobb, understreker hun.

Er det greit å ringe inn syk eller sykmelde seg selv om man kan jobbe? aJa.bNei. cJa, men bare dersom du er skikkelig sliten. dEr det ikke derfor vi har velferdssystemet vårt?
Bilde av Nikolai AstrupNikolai Astrup

tidligere utviklingsminister, digitaliseringsminister og kommunal- og moderniseringsminister for Høyre

Enig, men uenig

VGs journalist spør henne også om hva hun tenker om Høyres Nikolai Astrups sterke utspill i forbindelse med sykmeldingsdebatten. Brenna sier hun er enig i at det ikke er greit å utnytte systemet, men at:

– Jeg synes Høyre fremstår uryddige når de påberoper seg løsninger uten å komme med faktiske forslag. Regjeringen og partene i arbeidslivet jobber allerede sammen for å få ned fraværet, og vi leter etter flere gode virkemidler. Arbeiderpartiet garanterer for sykelønnen, sier Brenna.

I saken viste Astrup til Høyres partiprogram og at de blant annet vil sette ned en sykefraværskommisjon.

 Gabriel Aas Skålevik / VGTonje Brenna mener det er bra med debatt rundt sykmeldinger. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Bra at diskusjonen ta tas

– Hvor går egentlig grensen for å bli sykemeldt?

– For det første, det er ikke du som sykmelder deg – det er legen din som gjør det. Vi sier ofte «jeg sykmelder meg», men det er ikke helt presist. Det er et uttrykk for hvordan vi tenker om det.

– Hva synes du om at denne debatten kommer nå?

– Jeg er veldig glad for at vi har fått i gang denne debatten. Åpen diskusjon bidrar til bevisstgjøring – både blant arbeidstagere, arbeidsgivere, helsepersonell og politikere. Sykefravær og sykemelding er komplekse tema som ikke har én løsning. Derfor er det positivt at flere aktører engasjerer seg og deler erfaringer, sier Brenna.

Tips oss illustrasjon

Har du tips til oss?

Send oss informasjon, bilder eller video

Read Entire Article