Toppbyråkrat anklager Høyre: «Usannhetene settes i system»

3 days ago 20



En ny artikkel utgitt av Institutt for forsvarsstudier beskylder Høyre for «systematiske usannheter». Høyre avviser kritikken kontant.

Høyre-leder Erna Solberg (fra høyre), nestleder Tina Bru og stortingsrepresentant Ine Eriksen Søreide. Foto: Marte Gundersen

Publisert: 28.04.2025 18:06

Kortversjonen

Den 14 sider lange analysen er skrevet av Fridthjof Søgaard. Den er utgitt under Institutt for forsvarsstudiers skriftserie IFS Insights.

Søgaard er direktør for strategisk utvikling i Forsvarsdepartementet. Før det var han ekspedisjonssjefekspedisjonssjefEkspedisjonssjef er tittelen for en avdelingssjef i et norsk departement eller i Riksrevisjonen. Ekspedisjonssjef er den nest høyeste stillingen i embetsverket etter departementsråd. Kilde: Store norske leksikon i samme departement fra 2001 til 2014. Side opp og side ned i analysen legger han frem utsagn fra partiet som han mener ikke stemmer i perioden 2009–2016.

I tillegg skriver han følgende:

«Det er snakk om et utvalg – det finnes langt flere eksempler.»

Det påstås videre at flere av påstandene er blitt «gjentatt også mange år etter den perioden som er satt i fokus».

Eksempler fra analysen kan du lese lenger ned i denne saken.

Høyre: – Politisk spill

Ine Eriksen Søreide (H) ledet utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget og var deretter forsvarsminister i perioden analysen omfatter.

I dag er hun tilbake som leder for den samme komiteen.

Til Aftenposten sier hun følgende om kritikken:

– Artikkelen inneholder en rekke feil og har en selektiv bruk av historie og sitater, sier Søreide.

Hun mener det er oppsiktsvekkende at en embetsmann i Forsvarsdepartementet retter denne typen påstander mot ett enkelt parti.

– Når opposisjonen urettmessig anklages for løgn, kan det vanskelig ses på som annet enn et politisk utspill, fire måneder før stortingsvalget, sier Søreide.

Ine Eriksen Søreide (til venstre), tidligere forsvarsminister og nå stortingsrepresentant for Høyre. Foto: Marte Gundersen

Påstår videreføring av Stoltenberg-politikk

I stort hevder analysen at Høyres budskap om et forsvar som sto for fall, før de selv inntok regjeringskontorene i 2013, ikke kan dokumenteres med tall.

Analysen hevder også at «usannhetene settes i system» når Høyre overtar regjeringsmakten i 2013.

I tillegg mener Søgaard at Solberg-regjeringen videreførte Stoltenberg-regjeringens forsvarspolitikk. Dette til tross for at Høyre hadde slått høylytt alarm om den samme politikken partiet valgte å videreføre.

Ine Eriksen Søreide står derimot fast ved det hun mener var en langvarig nedprioritering av Forsvaret før de tok over regjeringsmakten i 2013.

– Solberg-regjeringen bestemte seg fra begynnelsen for å få frem den reelle tilstanden i Forsvaret og være helt åpne og ærlige, sier hun.

Nøkkeloverrekkelse i Forsvarsdepartementet. Ine Marie Eriksen Søreide (til venstre) overtar som forsvarsminister etter Arbeiderpartiets Anne-Grete Strøm-Erichsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Slår tilbake

Høyre viser til en rapport fra Forsvarskommisjonen der det blant annet står følgende:

«Den norske forsvarspolitiske retorikken ble skjerpet og preget utviklingen av Forsvaret. Regjeringen Solberg foretok fra 2014 en helhetlig gjennomgang av situasjonen i forsvarssektoren og fant et betydelig etterslep innenfor vedlikehold, beredskapslagre og ammunisjon.»

Og videre at:

«Dette førte til en ny satsing på forsvarssektoren og en økning i forsvarsbudsjettene. Regjeringen satset på kampfly, spesialstyrker, etterretning og overvåking. Det ble også lagt til rette for økt nasjonal og alliert aktivitet, særlig i nord.»

Søreide mener også at tall fra Finansdepartementet viser økte bevilgninger til forsvarsformål med 37,2 prosent i løpet av Solberg-regjeringens regjeringsperiode.

Står på sitt

Analysen har kun undersøkt partiet Høyre og kun perioden mellom 2009 og 2016.

Søgaard begrunner valget slik i analysen:

«Valget er gjort dels fordi perioden sammenfaller med de to langtidsplanene for forsvarssektoren 2009–2012 og 2013–2016, dels fordi Høyre i disse årene først var i høylytt og skarp opposisjon til den rød-grønne regjeringens politikk og deretter – fra omtrent halvveis – selv i regjeringsposisjon.»

På spørsmål om han mener det er urettferdig å bare plassere Høyre under lupen, svarer han følgende:

– Det er vel ikke urettferdig eller rettferdig, det var et case som meldte seg og som har egentlig ligget der en stund.

Men kunne du like så godt sett på Arbeiderpartiets kommunikasjon årene før og etter de gikk inn i regjering?

– Det kunne jeg vel egentlig, men jeg hadde en hypotese om at det ville treffe bedre det jeg gjorde, svarer Søgaard.

Han utelukker ikke at han hadde funnet lignede tendenser dersom han hadde undersøkt andre partier.

– Er du sikker på at du sitter med hele sannheten her?

– Det gjør man vel neppe, men jeg synes jo disse eksemplene er ganske talende.

Institutt for forsvarsstudiers analyse advarer om at tilliten vi har til våre folkevalgte, er avhengig av faktabasert kommunikasjon. Foto: Olav Olsen

Roper varsku

I analysen er Søgaard opptatt av konsekvensene av en debatt der faktagrunnlaget sklir ut.

– Tillitssamfunn og demokrati er avhengig av politikere som gjennomgående snakker sant, skriver Søgaard og legger til:

– Også i Norge er det behov for grundig faktasjekk av det som formidles fra politisk hold.

Søgaard er ansatt i Forsvarsdepartementet, men i analysen understrekes det at den «står for forfatterens regning alene og kan inneholde vurderinger som ikke også er Forsvarsdepartementets».

Han avviser både i selve artikkelen og overfor Aftenposten at dette dreier seg om partipolitiske motiver. Han har ingen partipolitisk tilknytning og har heller aldri hatt det.

Read Entire Article