Styrelederen sa først at Norsk Tipping-direktøren gikk av etter eget ønske, noe som ifølge retningslinjene ikke skal gi etterlønn. – Jeg har ikke lenger noen tillit til Norsk Tipping, sier en av de 47.000 kundene som ble rammet av feilen hos spillselskapet fredag.
Publisert: 30.06.2025 21:03
Kortversjonen
- Norsk Tippings direktør trakk seg etter en feil som ga 47.000 spillere feil gevinstbeskjeder.
- Direktørens sluttavtale på over tre millioner kroner møter kritikk. Styret sier avgangen var «nødvendig».
- Lotteritilsynet gransker feilen. Mange vurderer gruppesøksmål mot selskapet. Misnøyen kan påvirke tilliten til Norsk Tipping og monopolet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Alle de 47.000 personene som fikk beskjed om at de hadde vunnet store beløp i Eurojackpot fredag, fikk faktisk gevinst, men beløpene var feil.
På grunn av en regnefeil i algoritmen, var den oppgitte premiesummen 10.000 ganger høyere enn den i realiteten var.
Da Svein Erik Vinsnesbakk fikk pushvarsel om gevinst og logget inn på appen, sto det at han hadde vunnet intet mindre enn 5,1 millioner kroner.
– Jeg ble jo veldig glad, sier Vinsnesbakk, men gleden ble kortvarig.
Da en kamerat tok kontakt noen minutter senere og fortalte at han hadde vunnet over 1 million kroner, begynte begge å skjønne at noe var galt.
Vinsnesbakk hadde ikke vunnet 5,1 millioner – han hadde vunnet 510 kroner.
Reagerer på sluttavtalen
Som følge av feilen gikk Tonje Sagstuen av som administrerende direktør i Norsk Tipping lørdag. Et enstemmig styre støttet avgjørelsen.
Sagstuen får med seg seks måneders etterlønn, tilsvarende over 1,6 millioner kroner, i tillegg til lønn og fritak fra arbeidsplikt i en seks måneder lang oppsigelsestid.
Det betyr at Sagstuen mottar over tre millioner kroner uten at hun trenger å jobbe.
I etterkant har det kommet kritikk av denne sluttavtalen, blant annet fra Fremskrittspartiets spillpolitiske talsperson, Silje Hjemdal, som kaller det «hinsides all fornuft».
Sluttavtalen får det også til å rykke i rettferdighetssansen til Vinsnesbakk.
– Det er jo helt tragisk. Jeg blir irritert over at noen i det hele tatt skal få så mye av å få sparken. Det er jo mer enn det vanlige folk får i lønn i løpet av ett år. Det hører ikke hjemme noe sted.
Norsk Tippings styreleder Sylvia Brustad kommenterer avgangen slik:
– Styret har vært tydelig overfor Sagstuen på at vi mente lederskifte var nødvendig for å skape ro rundt selskapet og sikre gjennomføring av forbedringstiltakene som er iverksatt. For å etterkomme styrets beslutning fratrådte Sagstuen derfor stillingen som administrerende direktør, sier Brustad.
Sa avgangen var «etter eget ønske» – får likevel etterlønn
Brustad understreker at avtalen er innenfor statens retningslinjer for lederlønninger.
I denne står det at «staten forventer» at «dersom selskapet inngår avtale om sluttvederlag, overstiger ikke avtalt sluttvederlag og lønn i oppsigelsestiden 12 månedslønner i sum».
Det tilsvarer det Sagstuen sitter igjen med.
Men det står også i retningslinjene at det ikke skal gis sluttvederlag dersom den ansatte selv tar initiativ til å avslutte arbeidsforholdet.
Brustad sa i Norsk Tippings pressemelding lørdag at først at Sagstuen selv hadde valgt å fratre.
Men til NTB gir Brustad nå uttrykk for at Sagstuen i praksis ble avsatt.
– Styret ønsket et lederskifte, og det burde jeg som styreleder vært enda tydeligere på lørdag kveld, skriver hun i en e-post.
Sylvia Brustad
Styreleder i Norsk Tipping
Vurderer gruppesøksmål
I kjølvannet av hendelsen går Lotteritilsynet gjennom de foreløpige rapportene om hendelsen som de har mottatt fra Norsk Tipping. Tilsynet skal vurdere om det har skjedd et brudd på pengespilloven.
Svein Erik Vinsnesbakk forteller på sin side at han kommer til å boikotte Norsk Tipping fremover.
– Her er det et monopolmonopolNorsk Tipping har i enerett til å tilby pengespill i Norge, som for eksempel Lotto, Oddsen og Flax. som må bort, tenker jeg. Jeg har ikke lenger noen tillit til Norsk Tipping. Det er aktører som står klare til å starte opp i Norge, men som ikke får lov.
Den nye skandalen er nemlig den siste i en rekke for Norsk Tipping. I slutten av april ble det kjent at selskapet får 46 millioner kroner i bot for en feil som har ført til feil vinner i både Eurojackpot og supertrekningen i Lotto i flere år.
I en Facebook-gruppe for dem som ble berørt av fredagens feil, pågår diskusjoner om å samle dokumentasjon og gå til gruppesøksmål mot Norsk Tipping.
– Jeg blir med, jeg, hvis noen tar ansvar, sier Vinsnesbakk.
Også Morten Emberland, som er én av de andre som fikk den feilaktige beskjeden om gevinst før helgen, mener skandalen viser at eneretten til statseide Norsk Tipping ikke fungerer.
– Norsk Tipping er et solid selskap med mange gode verdier, som grasrotandelengrasrotandelenGrasrotandelen er en ordning som gjør det mulig for spillere hos Norsk Tipping å tildele en prosentandel av spillinnsatsen sin direkte til et lag eller en forening.. Men vi ser at det også er store sprekker som rammer uskyldige, som nå forleden, på en vond måte. Der og da tenkte nok mange at de endelig kunne få ting på stell.
Emberland har liten tro på at mange som liker å tippe kommer til å boikotte Norsk Tipping. Men han tror hendelsen vil føre til at folk kommer til å oppsøke andre spillselskaper.
– Jeg tror folk er lei av å bli bestemt over. Veldig få land har det så strengt som oss. Nå ser vi at vi trenger flere aktører og at monopolets tid er forbi.
Hva synes du om Norsk Tipping-sjefens etterlønn?
Den virker rimelig.
Dette fremstår urimelig.
Jeg vet ikke.