Tør ikke reise hjem til Norge: – Skremmende

1 week ago 22



TV 2 har tidligere skrevet om norske studenter i USA som fikk beskjed fra universitetet sitt om å ikke dele politiske meninger på sosiale medier.

Amerikanske immigrasjonsmyndigheter varslet før påske at de kan nekte folk adgang til landet basert på ytringer skrevet på sosiale medier.

Like etterpå ble en fransk forsker nektet adgang fordi immigrasjonsoffiserer ved flyplassen fant Trump-kritiske tekstmeldinger på forskerens mobil, ifølge avisen The Guardian

I en tysk avis kan man også lese om to tyske backpackere som ble avhørt, satt håndjern på, fengslet og til slutt deportert på grunn av at de ikke hadde booket et hotell på forhånd.

Historier som dette har skapt frykt blant flere. 

Også norske studenter. 

Kan man risikere å ikke få komme tilbake igjen etter et norgesbesøk i sommer? 

Relativ høy risiko

I et Facebook-forum er det flere norske studenter som er nervøse for å reise hjem til Norge på sommerferie, i frykt for returen til høstsemesteret.

TV 2 har kommet i kontakt med en norsk student som ikke blir å finne på flyet til Norge med det første. 

– Jeg har nok av ammunisjon på sosiale medier, hvor man kan finne kritiske kommentarer om Trump og hva han har gjort, så jeg vurderer min risiko til å ikke bli sluppet inn igjen som relativt høyt, sier studenten.

 Brendan Smialowski / AFP / NTB
SKAPER USIKKERHET: Den siste tiden har flere utenlandske studenter blitt utvist fra USA etter Trump-ordre. Foto: Brendan Smialowski / AFP / NTB

Han ønsker ikke å stille med navn og bilde, fordi det blir som «å be om å bli deportert».

TV 2 kjenner nordmannens identitet. Han bor nå i USA for sin andre periode og har til sammen bodd i USA i flere år.

Aldri har han opplevd å måtte ta stilling til hjemreise eller ikke. 

– Det er skremmende og frustrerende. Jeg føler at hendene er bundet bakpå ryggen. I Norge skal man snakke fritt og ha meninger, men nå føler jeg man blir satt munnkurven på.

Det hender at han ikke reiser hjem i hver ferie, men tidligere har det vært valgfritt å tilbringe feriene i USA. 

Nå føler han seg i praksis tvunget til å bli værende der.

Studenten har også fått anbefaling fra universitetet om å ikke reise ut av landet.

Men ett hold han ikke har hørt fra og retter skytset mot, er utenriksdepartementet. 

– Vi studentene her borte hører ingenting fra norske myndigheter. Jeg mener de er feige generelt, men nå handler det om norske borgere. Jeg hører ingen kvekk og skulle ønske de kom mer på banen.

Isak prøver seg

TV 2 har også vært i kontakt med en annen norsk student – Isak Stevik.

Den 22 år gamle studenten gjør det motsatte av «forgjengeren» og drar til Norge for sommeren senere denne uken.

– Jeg kjenner ikke på en frykt for å ikke komme inn igjen. Jeg regner med at jeg kommer inn, sier Stevik. 

 Privat
SNAKKIS PÅ CAMPUS: Isak Stevik går på skole i Miami med flere internasjonale og norske studenter. Foto: Privat

Han sier til TV 2 at hjemreise eller ikke er et tema på campus. 

– Det er mange som snakker om dette og jeg har hørt om folk som ikke tør å dra hjem, men jeg er ikke redd, sier han før han legger til:

– Men jeg har det i bakhodet og dobbeltsjekker ordentlig at alt av visum og diverse er i orden før jeg drar. 

 Privat
NYTER USA: Norske Isak Stevik koser seg i solrike Miami under studiene. Likevel gleder han seg til å komme hjem til Norge. Foto: Privat

22-åringen studerer for øyeblikket business og administrasjon i Miami og etter to studieår er han halvveis i studieløpet. 

Om han ikke skulle slippe inn til høstsemesteret, tør han ikke å tenke på.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det, men man investerer mye penger i å studere utenlands. Så det hadde ikke akkurat det vært det beste for å si det mildt, sier Stevik.

– Uoversiktlig

Øyvind Bryhn Pettersen er president i den norske studentorganisasjonen ANSA. 

Han sier de er kjent med problemstillingen, men opplever ikke at dette er en stor bekymring blant medlemmene.

– Det går fint med norske studenter i USA, men det er naturligvis en svært uoversiktlig og usikker situasjon i landet, og det kan oppleves skremmende, sier Pettersen og fortsetter:

– Det er synd at noen studenter nå kjenner på en usikkerhet rundt studieplassen sin. Det er jo ikke slik det skal være.

 ANSA
SKAFF BISTAND: ANSA-president Pettersen anbefaler studenter å undersøke forholdene lokalt ved universitetet og selvsagt kontakte ANSA for råd og bistand. Foto: ANSA

Han er ikke kjent med tilfeller der norske studenter har blitt nektet innreise i USA.

Men han vet at norske studenter har fått beskjed om å ikke reise utenlands, for eksempel til Mexico på «spring break» som var for litt siden. 

Grunnen var at universitetet fryktet at studentene ikke vil slippe inn igjen, ifølge Pettersen.

Studentene selv må velge om de vil reise hjem til Norge på ferie eller ikke, sier Pettersen, og legger til at det er vanskelig å komme med klare råd. 

– Generelt er det umulig å svare konkret på hva som vil skje eller ikke i USA nå, fordi ting er såpass uoversiktlig, sier Pettersen. 

Ifølge ANSA-presidenten har universiteter også sendt ut anbefalinger til studentene om å tenke gjennom hva de deler i sosiale medier og hva de uttaler offentlig. 

– Vi vet at internasjonale studenter har mistet visumet sitt eller blitt utvist fra universitetene sine, spesielt etter å ha deltatt i demonstrasjoner, sier Pettersen og fortsetter: 

– Det er det folk nå frykter. At de skal bli møtt i grensekontrollen med et forbud eller finne ut at de har mistet visumet sitt på et vis.

Kan ikke gripe inn

TV 2 har stilt utenriksdepartementet en rekke spørsmål om norske studenter bør unngå hjemreise til Norge, hvordan de bistår norske studenter og hvilke råd de har. 

De svarer følgende:

«Det er amerikanske immigrasjonsmyndigheter som avgjør om man slipper inn i USA, og når man er i USA er det amerikanske lover som gjelder. Vår erfaring er at de fleste reiser til USA går uten problemer.»

Videre svarer de at Norge ikke kan gripe inn i hvem som slipper inn i USA. Og at uansett hvor man skal, bør man undersøke hvilke regler som gjelder for innreise.

«Det vi kan gjøre er å gi informasjon om de reglene som gjelder for innreise, visum og pass til forskjellige land. For øvrig henviser vi til reiseinformasjonen for USA på regjeringen.no, og til USAs ambassade.»

Read Entire Article