Eiere kvitter seg med utleieboliger i rekordfart. Det presser prisene høyt i storbyene.
Publisert: 05.03.2025 21:35
– Jeg ser for meg at en toroms i Oslo kan koste opp mot 25.000 kroner i måneden fra sommeren av, sier regiondirektør i Utleiemegleren Siri Anne Bernum Halck.
Onsdag kom Eiendom Norge med statistikk for februar. Og tallenes tale er klar: Nok en gang har boligprisene steget markant.
I fjor sommer nådde leieprisene i Oslo nye rekorder. Økte kostnaderØkte kostnaderHøy rente og endringer i skattereglene for utleie har gjort det dyrere å eie sekundærboliger. Dermed selger mange utleiere boligene sine, som skrenker inn tilbudet på utleiemarkedet. knyttet til å eie sekundærbolig, har motivert mange til å kvitte seg med utleieobjektene sine. Både privatpersoner og profesjonelle.
Færre utleieboliger gir høyere priser. Aftenposten skrev nylig om Rebecka Marie Scheen som tjener 600.000, men må selge eiendeler på Finn for å klare husleien.
Siri Anne Bernum Halck
Regiondirektør Utleiemegleren
I hovedstaden «slaktes» en rekke bygårder, som tidligere utelukkende har vært utleieobjekter.
Etter den ville fjorårssommeren har utleiemarkedet gjennom høsten og vinteren vært balansert, ifølge Halck.
Men allerede viser markedet tegn til at det blir nok en rekordsommer, mener hun.
Det er nemlig altfor få utleieboliger tilgjengelig.
Bruktboligene selges
I Oslo er det de små leilighetene som driver prisene i boligmarkedet, ifølge Anders Langtind i Eiendomsmegler 1. Han kaller dem «maskineriet» som driver hele markedet fra bunnen.
– Boligprisveksten i de laveste prisklassene har allerede begynt å smitte oppover. Nå ser vi mer aktivitet og fart på boliger i klassen 8 til 15 millioner kroner, sier han.
Boligprisene i Norge er ventet å stige drastisk gjennom året.
Langtind tror at utleiebygårder som slaktes og kommer for salg, bremser prisveksten noe. Han sier det er den perfekte tiden å selge på nå, fordi så få nybygg ferdigstilles.
Anders Langtind
Eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1 Oslo
– Det er isolert sett en god ting at flere boliger kommer på markedet. Men det er selvsagt ikke så godt for den som leier. Mens det blir bedre tilbud på kjøpssiden, blir det færre boliger å kjempe om på leiemarkedet, sier han.
Færre til leie
Høy rente og skatt har presset flere til å kvitte seg med utleieboliger. Med det, svinner leiemarkedet i hovedstaden hen.
Siden 2018 er det 8854 færre sekundærboliger i Oslo. I 2024 alene forsvant nesten 1000 sekundærboliger fra utleiemarkedet. 500 av de forsvant i årets siste kvartal.
I fjor sommer ble det anslått at studenter hadde råd til halvparten av leieboligene i Norge. Det forutsatt at studentene jobbet minst 12 timer i uken ved siden av studiene.
I Trondheim er saken en annen.
Der har det vært en svak økning i antall sekundærboliger, som igjen betyr flere utleieobjekter.
Studentbyen Trondheim
Glenn Andre Skjærvik er avdelingsleder for boligutleie i Eiendomsmegler 1 Trondheim og Midt-Norge. Ifølge ham er utleiemarkedet der spekket med tilbud.
Likevel, er prisene også der på vei opp.
– Det er mer press i sentrumsområdene. Det er ikke nok utleieboliger der til at alle kan flytte dit. Men jevnt over, har vi et balansert marked her, sier han.
Glenn Andre Skjærvik
Avdelingsleder boligutleie og eiendomsmeglerfullmektig ved EiendomsMegler 1 Midt-Norge
Men også i Trondheim er det sommermånedene som gjelder. Leiligheter som legges ut med overtagelse i vår, kan fort bli liggende en stund.
– Mens leiligheter med overtagelse i sommermånedene rives bort veldig fort. Det er mange som er tidlig på markedet og leter etter noe i sommer.