Trump-møtet:
I forkant av det norske møtet med Donald Trump, fryktet kommentator at statsministeren og finansministeren skulle ta skade av all logringen. Nå er pipa en annen.

Publisert 25.04.2025 14:03
– Det var et nødvendig møte, men som på mange måter var ubehagelig å se på. Diplomati er ikke alltid vakkert.
Det sier politisk kommentator Maja Sojtaric i avisen Nordlys til TV 2 dagen etter at den amerikanske presidenten tok imot Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Jens Stoltenberg (Ap) torsdag.

Møtet fortonet seg med høfligheter og diplomatisk list fra de to nordmennene. Trump gjengjeldte det hele med å strålende humør, og skrøt nærmest uhemmet av Norge.
– Det er kanskje ingen som vil ha skryt fra en bølle, men jeg synes Støre klarte å trekke frem de viktige kvalitetene som Norge har i nordområdene på en forbilledlig måte, sier Sojtaric.
På bakrommet skal de likevel ha gitt uttrykk for at USA må legge press på Russland for å få i land en reell fred i Ukraina. Dette kom også frem av presseseansen.
– Lignende strategi
Strategien med å gi Trump offentlig ros samt lokke med en gulrot, har flere lyktes med i Det hvite hus.
Da britenes statsminister Keir Starmer i februar besøkte presidenten, hadde han med seg en «enestående» og «veldig uvanlig» invitasjon fra kong Charles om et andre statsbesøk for Trump til Storbritannia.

Foran pressen sa Støre at Trump allerede var invitert til Norge og at han var «velkommen til å besøke kongen».
– Starmer og Støre gikk for en lignende strategi, mener Sojtaric.
Det kan de ifølge henne gjøre fordi begge leder stater utenfor EU.
– EU er jo en uttalt fiende for den amerikanske administrasjonen. Men USA er viktig for både Norge og Storbritannia. Da kan man ikke dra dit bare med paroler og prinsipper.
– Ræva datt ikke av
I forkant av møtet, uttrykte Sojtaric en viss tvil om hvorvidt Støre og Stoltenberg ville klare seg sammen med Trump, som er kjent for å være uforutsigbar.
Hun stilte også spørsmål om hva Norge var villige til å ofre for å komme på Trumps godside.
I en kommentar skrev hun at spørsmålet ikke var hvorvidt det skulle «logres for kjøteren i Det hvite hus», men «hvor mye man kan logre før ræva detter av».
Konfrontert med sin egen uttalelse dagen etter møtet med verdens mektigste mann, er Sojtaric ikke i tvil om de to nordmennene kom unna det hele med stumpen i behold.
– Jeg tror ikke ræva datt av, men logring ble det.
Selv mener hun at kommentaren står seg godt, spesielt på punktet om nordområdene.
– Støre klarte å plassere oss i et geopolitisk landskap som er viktig for USA. Det er nordområder som er Norges primære og viktigste globale sikkerhetspolitiske sentrum.
– Usikker på om det tilgis
Ifølge kommentatoren var bakgrunnen for kommentaren at før Trumps perioder som president, altså med tidligere presidenter, så «logret diplomater på bakrommene i Washington D.C.».
– Men nå «outes» Støre og andre statsledere. De må stå og logre for en mann de kanskje ikke liker eller er enige med.
Hun sier at «Støre nok måtte innrømme noen medhårspunkter», men at statsministeren nok tåler det fint.
– Logringen kan slå ut alle veier. Jeg tror ikke det er til noen stor glede eller nytte at han har fått seg en ny fan i USAs president, og jeg tro man innenrikspolitisk har overvurdert hvor mye kjærligheten fra Trump har å si.
– Folk puster nok uansett lettet ut; diplomaten Støre klarte å balansere dette på en ålreit måte.
Men blant Aps unge tror hun at det finnes misnøye.
– Jeg er litt usikker på om dette tilgis av grasroten i AUF. Støre nevnte vel ikke Palestina med ett ord.