Rundt 1,5 millioner nordmenn har penger plassert i aksjefond. Er det tid for å cashe ut eller spare i noe annet?
Publisert: 07.03.2025 20:35
Kortversjonen
- Donald Trumps politiske handlinger skaper uro i verdensmarkedene. Aksjekurser er sensitive for nyheter fra Det hvite hus.
- Investeringsråd: Spre investeringene globalt og behold langsiktige strategier.
- Globale indeksfond domineres av amerikanske selskaper. Nye markeder som Europa og Asia kan være verdt å vurdere for fremtidig avkastning.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Den siste måneden har vist at Donald Trump ikke er redd for å gjøre handling av ord.
Han har innført tollsatser mot viktige handelspartnere, truet med straffetoll mot EU og kuttet all støtte til Ukraina.
– Det kommer til å bli litt forstyrrelser, men det er greit for oss. Det blir ikke mye, sa Trump selv om tollsatsene som skaper uro på verdensbørsene.
Det sender sjokkbølger gjennom verdensmarkedene. I en æra da etablerte handelsavtaler kastes, er det vanskelig selv for proffene å spå om fremtiden.
Aksjekurser er tross alt sensitive overfor informasjon og nyheter fra Det hvite hus.
Så hva bør du gjøre med sparepengene dine nå?
– Ubehagelig
– Regel nummer én når det kommer til finans, er å spre investeringene dine. Spre dem over kloden, spre dem over sektorer, og spre dem over ulike produkter, sier påtroppende investeringsdirektør Pål Ringholm i Formue.
Fondssparing kan være ubehagelig når markedene svinger mye. Nå er tiden for å sitte stille i båten.
Han sier at historien gang på gang viser at det lønner seg å holde fast ved strategien man har lagt på forhånd. For at fondssparing skal lønne seg er det langsiktighet som gjelder.
– Når kursene svinger så mye og så fort som de gjør i dag, er det ubehagelig ikke å foreta seg noe. Men det gjelder å holde seg til strategien, sier han.
Pål Ringholm
Påtroppende investeringsdirektør i Formue. Foto: E24
Grav ned gull i skogen
Investeringsdirektør Alexander Miller i Odin sier at fondsparing alltid er forbundet med en viss risiko. Også når det er få tegn til at ting kan gå skeis.
Han sier det ikke er grunn til å tenke at det er mer risikabelt å kjøpe fond nå enn for to år siden. Risikoen for store fall er til stede hele tiden.
– Gjennom et «langt spareliv» vil man oppleve at børsene faller mye flere ganger. Det er ingen måte å unngå det på, sier han.
Miller sier at det ofte er dumt å selge seg ut av et fond for så å kjøpe seg inn igjen. Å time markedet på den måten er ifølge ham så å si umulig. Fondssparing er i sin natur langsiktig, og han sier det er lurt å huske på det når det er turbulens på børsen.
– Du kan heller se på ubehaget som prisen du betaler for meravkastningen.
Alexander Miller
Investeringsdirektør i Odin.
– Er tiden moden for å investere i gull?
– Hvis man tror på 3. verdenskrig, er det sikkert lurt grave ned gull i skogen et sted, sier han med glimt i øyet.
Fremvoksende markeder
I dag har en håndfull amerikanske selskaper vokst seg så store at de utgjør rundt 70 prosent av verdien på verdens samlede aksjemarkeder. På grunn av det tar amerikanske selskaper stor plass i globale indeksfond.
– Det vi kan si om forventet avkastning, er dette: Ting du kjøper dyrt i dag, har vanligvis lavere avkastning om ti år enn ting du kjøper billig i dag. Nå virker det som at amerikanske aksjer er dyre, sier Pål Ringholm.
Det er med andre ord ikke sikkert at disse selskapene vil gi deg stor verdistigning i en tiårshorisont.
Han sier at det kan være lurt å vurdere fond i nye markeder.
– Noen fond som går på Europa og Norge. Og så er fremvoksende markeder interessante, sier han.
Historisk har fremvoksende markeder i stor grad vært synonymt med Sør-Amerika. I dag er det Asia som gjelder. Det finnes spesifikke fond for fremvoksende markeder.