Donald Trump sier at det er umulig å forhandle med EU. Nå vil han legge 50 prosent toll på alle varer EU selger til USA.
Publisert: 23.05.2025 14:54
Kortversjonen
- Donald Trump hevder det er umulig å forhandle med EU. Han foreslår derfor en 50 prosent toll på alle EU-varer til USA fra 1. juni.
- Tallet på USAs handelsunderskudd med EU er overdrevet av Trump. Det riktige tallet er 160 milliarder dollar, ikke 250.
- USA og EU er hverandres største handelspartnere med en total utveksling på 1600 milliarder euro i fjor.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Europeiske ledere hadde kanskje håpet at faren var over da Donald Trump sa at han ville vente i 90 dager før han innførte ny straffetoll over Atlanterhavet. I så fall bråvåknet de fredag ettermiddag.
Da la nemlig USAs president ut en post på det sosiale nettverket sitt. Meldingen ble innledet slik:
«Den europeiske union, som først og fremst ble dannet for å dra fordel av handel med USA, har vært veldig vanskelig å forholde seg til.»
At EUs røtter er i et samarbeid tidligere amerikanske presidenter har oppmuntret til, overser Trump fullstendig.
I stedet fortsetter han med anklager som at europeisk merverdiavgiftmerverdiavgiftMerverdiavgift er en avgift vi betaler når vi kjøper varer eller tjenester., altså moms, er en handelshindring, og at unionen bruker rettsvesenet mot amerikanske bedrifter. Det siste er trolig henvisninger til hvordan EU har anklaget for eksempel Facebook og Google for maktmisbruk.
Fastkjørte forhandlinger
Handelsunderskuddet med EU er på 250 milliarder dollar, hevder Trump i meldigen på Truth Social.
Der hevder han også at forhandlingene med EU har kjørt seg helt fast.
«Derfor anbefaler jeg at det ilegges en flat toll på 50 prosent på EU, med startdato 1. juni», skriver han.
Skal møte EU
Trump la ut posten sin noen timer før hans handelsutsending Jamieson Greer skal møte sin motpart i EU, Maros Sefcovic.
Politico skriver at det er ventet at Greer vil avvise EUs forsøk på en ny avtale.
Da Trump la frem planene om å skattlegge USAs handelspartnere den 9. april i år, ville han ilegge EU en toll på 20 prosent. Etter at aksjemarkedene raste, trakk han forslaget delvis. I stedet fikk bedrifter i EU en toll på 10 prosent, frem til 8. juli.
Derfor kom fredagens melding som en overraskelse på mange. De europeiske børsene falt kraftig.
Andrew Pease, som er investeringsstrateg i Russel Investment, sier til The Financial Times at Trumps siste utspill svekker troen på at «markedene vil temme Trump».
EU har ennå ikke kommet med noe offisielt svar, men det er sannsynlig at europeiske ledere nå vil vurdere betydelige mottiltak etter Trumps tollbombe.
Kunngjøringen fredag kan utløse en bredere transatlantisk handelskrig. Det vil i så fall få betydelige økonomiske konsekvenser for begge parter.
Feil tall fra Trump
USA og EU er hverandres største handelspartnere. Tilsammen ble det utvekslet varer og tjenester over Atlanterhavet til en verdi av 1600 milliarder euro i fjor. Det tilsvarer rundt 18.500 milliarder kroner.
– Det er det viktigste handelsforholdet i verden, skriver EU-kommisjonen på sine nettsider.
Trump har rett i at det er en ubalanse i verdien av varer som sendes over Atlanterhavet. Tallet er riktignok lavere enn han hevder, og han er selektiv i hvilke tall han bruker:
- Når det gjelder handelen med varer, har EU et handelsoverskudd på 236 milliarder dollar i 2024, ifølge amerikanske handelsmyndigheter.
- Trump tar heller ikke med handelen med tjenester i regnestykket sitt. Der har USA et overskudd på rundt 76 milliarder dollar.
Totalt betyr det at handelsunderskuddet for USA ligger på 160 milliarder dollar – ikke 250, slik Trump hevder.
«Frigjøringsdagen»
2. april varslet Trump en «frigjøringsdag» for amerikansk næringsliv. Under en seremoni i parken utenfor Det hvite hus viste han store tabeller over hvor stor toll alle verdens land skulle ilegges.
Tabellene ble raskt latterliggjort. Først oppdaget kritikere at ubebodde øyer i Antarktis måtte betale skyhøy toll, dersom pingvinene der skulle ha noe å selge USA. Svalbard ble også presentert som et eget land.
Etter hvert som økonomer regnet på tallene, ble det tydelig at Trumps regnestykker ikke holder vann.
Samtidig raste børsene og obligasjonsmarkedet truet med å straffe USA med høyere renter på statsgjelden.
Trump ble presset til å utsette de høyeste tollsatsene i tre måneder, men holdt fast på at alle må betale 10 prosent for å eksortere til USA. Mange håpet at den midlertidige utsettelsen ville bli varig.
Samtidig strømmet forhandlere fra hele verden til Washington. Trump sa at de var villige til å kysse ham bak, bare de fikk forhandle.