Trygghet med Støre som stats­minister

1 month ago 40



Kjellan Spinnangr uttrykker stor bekymring for framtida i en kronikk i avisen tirsdag. Jeg forstår bekymringen, men hans framtidsbilde er mer preget av følelser enn fakta.

Jonas Gahr Støre har styrt oss trygt gjennom covid-19-pandemi, energikrise og krig i Europa, skriver artikkelforfatteren. Foto: Javad Parsa / NTB

Jonas Gahr Støre har vist at han er den beste statsministeren vi kan ha i krisetider, og han har allerede styrt oss trygt gjennom covid-19-pandemi, energikrise og krig i Europa. Han har vist handlekraft, evne til samarbeid, og fremfor alt, et tydelig fokus på trygghet for folk i Norge.

Landssvikteren

Åpen

Kjernen i Spinnangrs kronikk er hans ønske om en «ny og handlekraftig regjering». Jeg er enig med ham i at vi trenger handlekraft. Men jeg er overbevist om at folk i Norge er tryggere med en Ap-ledet regjering enn med en regjering der Fremskrittspartiet (Frp) får stor innflytelse. Spinnangrs kritikk av Frp er interessant, men det er verdt å merke seg at både Høyre og Venstre ønsker å styre sammen med dem. Det bør gi grunn til uro. Vi har urovekkende erfaringer med Frps rolle i regjering, og Sylvi Listhaug som justisminister er et eksempel på dette. Et kaotisk mottak av flyktninger i 2016, «bading» i Middelhavet og til slutt mistillit fra Stortinget føyer seg inn i rekken av utspill som har bidratt til usikkerhet. En borgerlig regjering med stort Frp vil gi mer uro – ikke mer trygghet.

Spinnangr trekker frem flere forslag han mener bør gjennomføres. Jeg vil gjerne kommentere noen av dem:

Handlingsregelen

Spinnangr mener at handlingsregelen bør utvides til 5 %. Handlingsregelen på 3 % har tjent Norge godt siden den ble innført, og den har sikret økonomisk stabilitet og trygghet for folk. Denne regelen har gjort det mulig å håndtere økonomiske utfordringer, sikre arbeidsplasser, og opprettholde velferdstilbud som lærere og sykepleiere, selv i tøffe tider. Det gir trygghet – ikke bare for oss som lever nå, men også for kommende generasjoner.

Det er også viktig å forstå at handlingsregelen er basert på avkastningen av oljefondet. Når verdien av fondet svinger, vil også pengene vi kan bruke, svinge. Å låse oss til en høyere prosentsats uten å ta hensyn til denne sårbarheten, vil være uansvarlig. I krisetider må vi vurdere tiltak på selvstendig grunnlag, og da er det Norges interesser – ikke en fastsatt prosentsats – som må være styrende. Dette er en balanse Jonas Gahr Støre og hans regjering har vist at de forstår.

Tilfluktsrom og beredskap

Spinnangr tar opp behovet for beredskap, tilfluktsrom og matlagre. Her deler jeg hans bekymring, men da er det også viktig å anerkjenne hva som faktisk gjøres. Regjeringen har allerede styrket arbeidet med sivil beredskap, blant annet gjennom å sikre lagring av korn og stimulere til økt matproduksjon i Norge. Totalberedskapskommisjonen har pekt på at sivil beredskap er grunnlaget for all beredskap, og regjeringen har fulgt opp med tydelige råd til befolkningen om å ha egne beredskapslagre. Samtidig har Norge inngått medisinske avtaler med EU for å sikre tilgang til nødvendige legemidler i krisetider. Arbeidet med å oppgradere tilfluktsrom er også i gang, og dette er en høyt prioritert oppgave.

Karensdager

Spinnangr foreslår å innføre karensdager, slik at folk må betale for å være syke. Dette er en idé som vi kjenner igjen fra høyresiden, og den har gang på gang vist at den ikke fungerer. Karensdager vil føre til at syke mennesker går på jobb, noe som øker smitte, senker produktiviteten og på sikt fører til flere langtidssykemeldinger og flere utenfor arbeidslivet. Å innføre karensdager vil ikke gi en friskere befolkning – det vil gi en fattigere og mer utrygg arbeidsstokk. Arbeiderpartiet mener at grunnleggende økonomisk trygghet, også i krisetider, gir bedre resultater både for den enkelte og for samfunnet. Vi ønsker ikke at folk som er syke, spesielt. Il det ramme de med kroniske lidelser, skal få mindre penger.

Forsvarsopplæring og styrking av Forsvaret

Forsvarsbudsjettet styrkes allerede, og regjeringen jobber kontinuerlig med å sikre Norges forsvarsevne. Her på Agder ser vi for eksempel at Kjevik igjen er en aktiv del av Forsvaret. Det er viktig å huske at opprustning og beredskap handler om mer enn bare budsjetter – det handler om kloke prioriteringer og samarbeid med våre allierte. Regjeringen har vist at de tar dette på alvor, og jeg mener vi kan forvente ytterligere tiltak i det reviderte budsjettet som legges frem snart. Vi er ikke i mål med alt, men i helt riktig retning. Revidert budsjett vil og ny enighet om Nansenprogrammet har gitt økt trygghet.

Når det kommer til Spinnangrs omtale av den oppvoksende slekt som «bortskjemte pingler», er dette en fremstilling jeg ikke kjenner meg igjen i. Jeg skal innrømme at jeg av og til har lurt på om dagens unge er godt nok forberedt på kriser, men det er én ting historien har lært oss: Når det virkelig gjelder, viser folk en utrolig evne til å tilpasse seg og ta ansvar. Jeg ser en ungdomsgenerasjon som er engasjert, kunnskapsrik og fullt i stand til å bidra, også i krevende tider.

Regjeringens ansvar

En regjerings viktigste oppgave er å sikre trygghet – for landet, for demokratiet og for befolkningen. Dette er ikke en enkel oppgave, men det er en oppgave som Jonas Gahr Støre og hans regjering tar på største alvor. Vi står midt i en tid med store utfordringer og i stedet for å drives av impulsivt føleri, trenger vi lederskap som kombinerer hode og hjerte. Det er nettopp dette Jonas Gahr Støre representerer.

Vi trenger en handlekraftig regjering og en regjering som tenker langsiktig og ansvarlig. Arbeiderpartiet står for trygghet, solidaritet og fellesskap – verdier som Norge trenger nå mer enn noen gang

Read Entire Article