Joint Viking:
10.000 allierte styrker øver i Norge under Joint Viking 2025. De legger ikke skjul på at Donald Trumps mange utspill er den store «snakkisen».

Publisert 08.03.2025 20:03
– Vi som bærer uniform er definitivt opptatt av hva som skjer ute i verden. Det snakkes om, og det er helt naturlig, sier Bjørnar Aas.
Han er oberstløytnant og sjefsplanlegger for Joint Viking.

Soldater fra ni land er i full gang med den norske storøvelsen denne uken.
Samtidig ser verden nærmest annerledes ut fra dag til dag, som følge av utspillene til Trump-administrasjonen.
– Det er ikke noen tvil om at det er et alvorlig bakteppe, som jeg tror alle kjenner på. Men nettopp derfor er det utrolig viktig at vi øver og trener i lag, og at vi får de allierte hit, sier Aas.

Med omtrent 1500 amerikanske soldater på plass, er det USA som har tyngst tilstedeværelse utenom de norske styrkene. Noen av soldatene har ikke sett snø før.
– Det som venter er tøffe klimatiske forhold og utfordrende geografi, sier Aas.
– Båndene er sterke
Zach Leuthardt er presseoffiser og oberstløytnant i U.S. Marine Corps. Han er tydelig på at øvelsen er svært verdifull erfaring for de amerikanske styrkene.

– Som du kan se, trener vi i Norge skulder til skulder med våre norske og Nato-allierte. Båndene er sterke. Vi er forpliktet til Nato, og forholdet vil bare bli bedre over tid, sier Leuthardt.
– Trump-administrasjonen har poengtert at Europa må ta mer ansvar for sin egen sikkerhet nå. Hvordan påvirker det dere?
– For de amerikanske soldatene i felt nå, påvirker ikke dette oss. Vi er forpliktet til alliansen. Åpenbart setter våre politiske ledere føringene for hvordan vi samhandler, men på et taktisk nivå påvirker ikke dette oss.

Han poengterer at sikkerheten i nord er noe av det U.S. Marine Corps er mest opptatt av.
– Tror du det amerikanske nærværet vil fortsette her i nord?
– Ja. Som forsvarsministeren har sagt, er forpliktelsen til Nato sterk. Fra min posisjon kan jeg ikke se at det skal bli mindre av det. På vegne av U.S. Marine Corps vil jeg si at vår forpliktelse til sikkerheten i nord, er noe av det vi prioriterer høyest. Det tror jeg vil fortsette i fremtiden, sier Leuthardt.
Han er likevel tydelig på at de lytter nøye til det som skjer i det politiske sjiktet i USA i disse dager. På spørsmål om hva han mener om stansen i militær støtte til Ukraina, svarer han følgende:
– De politiske lederne setter føringene, og vi vil gjøre som vi får beskjed om. Men her og nå fokuserer vi på den taktiske og nære relasjonen vi har med våre allierte styrker, spesielt Norge. Det er en mangeårig og sterk relasjon, sier Leuthardt

Ikke færre amerikanere
Sjefsplanlegger Bjørnar Aas understreker at de ikke har fått signaler om mindre tilstedeværelse fra USA i kommende øvelser.
– Vi har allerede startet planleggingen av neste års vinterøvelse, Cold Response 2026. Signalene er at de allierte også da kommer med substansielle styrker, sier Aas.
– Er det færre amerikanere her enn det har vært tidligere år på øvelse?
– Nei, det er det ikke, sier Aas.
– For oss er det et profesjonelt fokus nå. Vi skal gå inn i en komplisert øvelse med mye materiell og personell. Og da har vi fullt fokus på det som skal skje. Det er mitt inntrykk at også de allierte er opptatt av, sier Aas.