UD: Norge jobber for nye sanksjoner mot Israel

10 hours ago 9



– Norge er i dialog med nære parter om hvordan vi best kan fatte treffsikre og riktige tiltak. Det sier UD-statssekretær Andreas Kravik om arbeidet mot Israels folkerettsbrudd.

Utenriksminister Espen Barth Eide skal diskutere nye tiltak mot Israel på en FN-konferansen om to uker. Foto: Jan T. Espedal / Aftenposten
  • Thomas Spence

Publisert: 15.07.2025 22:58

Kortversjonen

Denne uken diskuterer representanter fra et 20-talls land nye tiltak og sanksjoner mot Israel.

Det er den såkalte Haag-gruppen som arrangerer konferansen i Colombia. Målet er å vedta konkrete tiltak mot Israels folkerettsbrudd. Og at avgjørelsene i Den internasjonale domstolen (ICJ) og den internasjonale krigsforbryterdomstolen (ICC) angående konflikten mellom Israel og Palestina respekteres.

Gruppen ble opprettet i januar i år og ledes av Colombia og Sør-Afrika.

Norge, Spania, Portugal, Irland, Tyrkia, Kina, Qatar og Sør-Afrika er blant landene som deltar på møtet. FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Gazastripen og Vestbredden, har oppfordret flere land å bli medlem.

Gustavo Petro

President i Columbia

Colombias president Gustavo Petro skriver i et innlegg i The Guardian at «hvis vi unnlater å handle nå, sviker vi ikke bare det palestinske folket. Vi blir også medskyldige i grusomhetene utført av Netanyahu-regjeringen.»

Petro skriver at målet med konferansen er å innføre juridiske, diplomatiske og økonomiske tiltak som kan stanse Israels ødeleggelser og opprettholde prinsippet om at ingen stat er hevet over loven.

Han viser til FN-vedtaket fra 2024 som krever at Israel følger sine forpliktelser under folkeretten. Norge var medforslagsstiller, og 124 land stemte for resolusjonen.

– Samtaler om tiltak

Norge er representert med en diplomat fra ambassaden. UDs statssekretær Andreas Kravik sier at «vi har et sterkt engasjement for Palestina og ønsker en varig løsning på konflikten, inkludert en selvstendig stat for det palestinske folket.»

– Regjeringen er enig om å utrede og å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette arbeidet er i gang. Samtidig er vi i kontinuerlig kontakt samtaler med andre land om mulige ytterligere tiltak.

– Vi mener sanksjoner vil ha størst effekt når de gjennomføres i samarbeid med andre. Før sommeren innførte Norge sanksjoner mot to israelske ministre sammen med flere andre land, skriver han i en e-post.

På spørsmål om hvilke land vi er i kontakt med og hvilke tiltak som drøftes, svarer han:

– Norge er i dialog med nære partnere om hvordan vi best kan fatte treffsikre og riktige tiltak. Det er viktig for oss at eventuelle tiltak er målrettede, har støtte internasjonal og bidrar til å hjelpe palestinerne i arbeidet frem mot en tostatsløsning,

Utenriksminister Espen Barth Eide skal også delta på FN-konferansen i New York om en tostatsløsning 28.–29. juli. Også her vil nye tiltak bli diskutert.

– Har folkemeningen i ryggen

Rødts talsperson Tobias Drevland Lund mener regjeringen ikke gjør nok:

– Norge er forpliktet av folkemordkonvensjonen til å gjøre det vi kan, både alene og sammen med andre, for å hindre og stanse folkemord. Den forpliktelsen har ikke regjeringen fulgt opp, så lenge den ikke bruker de verktøyene Norge beviselig har til rådighet og som vi - med rette - bruker mot Russland, som å trekke oljefondet ut av folkemordøkonomien og stanse alle leveranser av norske våpen- og våpendeler til Israel via tredjeland.

– Det er langt flere i Norge som ønsker boikott av Israel enn som ikke ønsker det, og regjeringen har både Rødt, LO og folkemeningen i ryggen dersom de på toppmøtet går sammen med andre land om konkrete tiltak mot Israels folkerettsbrudd, sier han.

Read Entire Article