Udir bør revurdere avgjørelsen om å ikke tillate Kildekompasset på eksamen

4 hours ago 3



DEBATT: 12. mai starter eksamensperioden i videregående skole, men en nylig beslutning skaper bekymring blant skolebibliotekarer og lærere. Utdanningsdirektoratet og Novari har fjernet Kildekompasset fra lista over tillatte nettbaserte hjelpemidler på skriftlig eksamen.

Ved å tillate bruk av Kildekompasset på eksamen, gir man elevene en rettferdig sjanse til å vise sin kompetanse., skriver innsenderne. Foto: Shutterstock
  • Mette Henriksen

    Leder, NBF Rogaland

  • Alexandra Brandal

    Varamedlem, NBF Rogaland

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Elevene står derfor uten et svært viktig verktøy på eksamen.

Kildekompasset er en nettside som gir brukervennlig informasjon om kildeføring i referansestilene APA og IEEE. Nettsiden, som er drevet av UiA, USN og UiS, er et sentralt verktøy innen høyere utdanning. Like fullt er nettsiden viktig i videregående skole, der elever i en årrekke har lært å bruke Kildekompasset som oppslagsverk for korrekt kildeføring.

Korrekt kildebruk krever et oppslagsverk

Korrekt kildebruk er en sentral kompetanse som elevene skal dokumentere på eksamen, i tråd med læreplanmålene. Det forventes derfor at elevenes skriftlige eksamensbesvarelser inneholder kildeliste og henvisning i tekst. Men å mestre korrekt og etterrettelig kildeføring forutsetter tilgang til et oppslagsverk for å kunne velge riktig kildeoppsett til de utallige kildetypene. Det er med andre ord ikke noe eleven skal pugge utenat, men en ferdighet som betinger tilgangen til et oppslagsverk som Kildekompasset. Det er derfor ubegripelig at Kildekompasset er fjernet som tillatt hjelpemiddel.

Ved å gjeninnføre Kildekompasset, gir vi elevene en rettferdig sjanse til å vise hva de kan, samtidig som vi fremmer sosial utjevning og støtter elevenes studieforberedelse.

Ifølge Opplæringsforskrifta paragraf 11–2 skal skolebiblioteket bidra til utjevning av sosiale forskjeller. Tilgang til gode hjelpemidler som Kildekompasset bidrar til nettopp sosial utjevning. Nettsiden har et brukervennlig format med en oversiktlig meny og mulighet til å filtrere informasjon for å finne rett kildetype. Elevenes alternativ på eksamen blir nå den tradisjonelle referansemanualen, som er tung å navigere i, selv for studenter i høyere utdanning. Det skaper en unødvendig høy terskel på eksamen som kanskje bare de sterkeste elevene klarer å «bestige». Å gi elevene tilgang til studentverktøyet Kildekompasset er ikke bare sunn fornuft, det bidrar til å utjevne forskjeller og gi flere elever muligheten til å vise mestring på eksamen.

Revurder fjerningen!

Ved å tillate bruk av Kildekompasset på eksamen, gir man elevene en rettferdig sjanse til å vise sin kompetanse. Verktøyet er ikke bare viktig for korrekt kildeføring, men også for å forberede elevene på videre studier. I høyere utdanning er det avgjørende å kunne håndtere ulike kildetyper riktig, og eksamen bør derfor være en mulighet til å styrke elevenes forståelse av akademisk etterrettelighet, ikke svekke den. Fjerningen av Kildekompasset gjør at kildeføring i praksis blir mindre tilgjengelig for mange elever og det er rett og slett urimelig.

Kildekompasset er et uvurderlig hjelpemiddel på eksamen. I forrige uke sendte derfor Norsk bibliotekforening Rogaland, Bibliotekarforbundet Rogaland og VGS-bibliotekarer i Rogaland, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestland, Oslo, Finnmark og Innlandet en felles klage til Udir og Novari, og ba dem revurdere beslutningen om å fjerne Kildekompasset fra lista over tillatte hjelpemidler. Ved å gjeninnføre Kildekompasset, gir vi elevene en rettferdig sjanse til å vise hva de kan, samtidig som vi fremmer sosial utjevning og støtter elevenes studieforberedelse. La oss sikre at eksamen blir en arena for å vise mestring, ikke en hindring.

Publisert:

Publisert: 13. mai 2025 18:41

Read Entire Article