– Unngå å ta praten på sengekanten

1 month ago 37



Slik prater du med barn om krig:

Mange barn er redde eller bekymret for det som skjer i verden akkurat nå. Ekspertene har klare råd til foreldre.

 YURI KADOBNOV/AFP
SKAPER FRYKT: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin skaper uro og bekymring blant nordmenn. Her er de to avbildet fra et møte i 2018. Foto: YURI KADOBNOV/AFP

Publisert 10.03.2025 12:59

Googlesøk viser at mange nordmenn er bekymret og frykter krig. Men det er ikke bare voksne som lar seg skremme av urolighetene som utspiller seg i verden nå. Også mange barn har behov for å snakke om det som skjer.

– Alle barn er forskjellige, og alle barn har med seg egne erfaringer og opplevelser som er med på å påvirke deres reaksjoner i forhold til dette tema, sier Sandra Bråten Ofstad. 

Hun er psykologspesialist innenfor klinisk samfunnspsykologi og jobber i Familiehjelp AS.

– Noen barn kan bli redde for at det skal skje noe med dem eller familien, og begynner å stille spørsmål om det faktisk er trygt i Norge eller om krigen kan komme hit, sier Ofstad.

– Vær ærlig uten å skremme

Hvordan man bør prate med barn om krig og krigsfrykt var ett av temaene i Nyhetskompaniet på TV 2, der generalsekretær i organisasjonen Barn av Rusmisbrukere, Kristin Oudmayer var gjest. 

– Det er viktig å huske at gjennom gode samtaler som viser at vi tar barna på alvor, kan vi som voksne både forebygge og dempe bekymringer, samtidig som vi setter barna bedre i stand til å forstå verden de lever i, sier Oudmayer. 

 Per Haugen / TV 2
KLARE RÅD: Generalsekretær i organisasjonen Barn av Rusmisbrukere, Kristin Oudmayer mener det er viktig å prate med barna om det urolige verdensbildet. Foto: Per Haugen / TV 2

Oudmayer, som er tidligere direktør for barns rettigheter i Unicef Norge, har jobbet mye med dette tema.

– Trikset er å være ærlig, og samtidig finne en balanse mellom å understreke alvoret uten å skremme, og å lære dem om endringene som skjer i verden. Det kan for eksempel være viktig å understreke at selv om mange er bekymret nå, så er det mange land som jobber med å finne gode løsninger man kan bli enige om.

Barn reagerer ulikt

Både Oudmayer og Ofstad mener det er viktig at vi tar oss tid til å snakke med hverandre og barna om det som skjer, selv om ikke alle barn virker like interesserte.

– I en tid hvor falske nyheter florerer og blander seg med viktig informasjon og ekte fremstillinger av det som skjer i verden, bør alle voksne med ansvar for barn, legge til rette for slike samtaler, sier Oudmayer, og fortsetter: 

– Barn som virker uinteresserte kan også ha behov for å snakke om det de ser og hører. Det er derfor viktig at voksne uansett tar initiativ til samtale for å finne ut hvor mye barnet vet, og for å gi tilpasset informasjon. Dette er særlig viktig fordi vi voksne i liten grad har kontroll over hvilke nyhetsflater de får informasjon fra. 

At man må forvente ulike reaksjoner blant barn er helt naturlig.

– Alle barn er forskjellige, og alle barn har med seg egne erfaringer og opplevelser som er med på å påvirke deres reaksjoner i forhold til dette tema, sier Ofstad.

– Noen barn kan bli redde for at det skal skje noe med dem eller familien, og begynner å stille spørsmål om det faktisk er trygt i Norge eller om krigen kan komme hit. Noen barn kan bli redde, mens andre kan bli sinte på at det som skjer, skjer, sier Ofstad. 

Tenk på tidspunktet

Ofstad har selv to barn, på 8 og 11 år. Hun forteller at det ofte dukker opp spørsmål knyttet opp til hva som skjer i verden i dag, og også knyttet opp til navnene de ofte hører: Vladimir Putin og Donald Trump. 

– Jeg spør alltid rundt hva de har hørt og hva de selv tenker før jeg svarer. Jeg understreker også ofte at dette ikke handler om et helt folkeslag, men om en leder.

 Privat
TILPASS PRATEN: Psykologspesialist i Familiehjelp AS, Sandra Bråten Ofstad har mange gode råd til hvordan man bør prate med barn om urolige tider. Foto: Privat

Ofstad sier det er lurt å tenke på tidspunkt og når på døgnet man skal ta praten.

– Jeg unngår å gjøre det på sengekanten før legging, da dette kan føre til at barna legger seg og føler seg engstelige.

Hun får støtte fra Oudmayer.

– Ofte kan det være fint å ha slike samtaler mens man holder på med noe annet – for eksempel rydder av bordet sammen, kjører bil, eller går en tur. Da vil det ikke følge så tvungent og alvorlig.

Trenger ikke være ekspert

En viktig ting man også bør tenke på, ifølge ekspertene, er å tilpasse praten etter barnets alder. 

– For de minste barna kan det holde med enkle og trygge forklaring. Det er også viktig å fortelle dem at de er trygge og at det er andre voksne som jobber for å beskytte dem, sier Ofstad.

– I forhold til barn som går på skolen, vet vi at de også får med seg mer av nyhetsbildet. Her er et viktig å forklare rolig og saklig uten å skremme. Med dette menes det at det ikke er nødvendig med alle detaljer. 

Oudmayer understreker at man ikke må være ekspert for å snakke med barn om krig og konflikt.

– Mitt aller beste råd er å huske at man ikke trenger å være ekspert for å ta denne praten, men at man som voksen gjennom å være kildekritisk og nøktern, likevel kan ha samtaler som er av stor betydning for barna, sier Oudmayer.

Nyhetskompaniet

TV 2 Play

Read Entire Article