Om det gir utslag på sjokoladeprisen i butikken er imidlertid usikkert, ifølge priseksperter TV 2 har snakket med.

Publisert 11.04.2025 18:34 Sist oppdatert 15 minutter siden
Det har vært en kaotisk periode på børsene etter at Donald Trump la frem de nye tollsatsene i forrige uke. Flere har spådd at vi er på vei inn i en global resesjon.
Mange av tollsatsene er nå blitt satt på vent i 90 dager. USA opprettholder likevel en grunntoll på ti prosent, og det er uklart hva som skjer når venteperioden er over.
Børsras og frykten om resesjon til tross – det er mulig at Trumps tollsatser har en oppside for sjokoladeglade nordmenn.
– Selv om tollsatsen ender på ti prosent, så kan det være med på å senke etterspørselen etter kakao i USA. Det vil trolig gi lavere priser på råvaren globalt, sier Christian Anton Smedshaug i Agri analyse til TV 2.
Kakaotrusler
Elfenbenskysten, verdens største produsent av kakao, har fått en foreslått tollsats på 21 prosent av Trump. Det er høyere enn noe annet vestafrikansk land.
Torsdag sa landbruksministeren i landet, Kobenan Kouassi Adjoumani, at han håpet at USA ville revurdere tollsatsen:
– Når du skattlegger produktet vi eksporterer til landet ditt, så kommer vi til å øke prisene på kakao, og det kommer til å ha ringvirkninger for det forbrukerne betaler, sa han ifølge Reuters.
Landbruksministeren la til at de kommer til å knyttes tettere til EU dersom «produktene deres ikke blir akseptert i USA».

Det er nettopp slike mottiltak på Trumps toll som kan føre til at råvareprisene synker, ifølge prisanalytiker Christian Anton Smedshaug.
– Du får reduserte innkjøpspriser hos konkurrentene, og dette forsterkes dersom Elfenbenskysten legger på en egen eksportavgift mot USA. Da kan man forvente en ytterligere reduksjon i amerikansk forbruk, sier han.
Det er imidlertid vanskelig å vite nøyaktig hvordan tollsatsene vil slå ut før Trumps venteperiode på 90 dager er over, understreker Smedshaug.

Har økt kraftig i pris
Sjokolade er noe av det har økt aller mest i pris det siste året, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.
Kokesjokolade og spisesjokolade har økt med henholdsvis 50,1 og 35,5 prosent fra mars i fjor til mars i år.
Økte råvarepriser har gjentatte ganger blitt trukket frem som årsaken.
I 2024 bidro klimaendringene til plantesykdommer og ødelagte avlinger, noe som igjen førte til en mangedobling av råvareprisen på kakao.
Kiloprisen i januar i år var nesten fem ganger så høy som i januar 2023:
Spørsmålet om kakaoprisene vil gå ned er én ting. Om det kommer til å ha noe å si for sjokoladeprisene i Norge er noe annet, ifølge Christian Anton Smedshaug.
– Dette skal gjennom mange ledd, og det er forsinkelser hele veien. Det må være en ganske langsiktig trend med lavere råvarepriser før det gir utslag i forbrukerprisen, forklarer han.
– Hadde Elfenbenskysten produsert ferdig sjokolade, så hadde det vært noe annet, legger prisanalytikeren til.
– Lite sammenheng
Smedshaug får medhold av bransjekritiker og siviløkonom Anders Nordstad:
– I den grad USA innfører toll på kakao, så kan det føre til at prisen på kakao går ned. Det er ren markedsdynamikk, sier han til TV 2.
Nordstad er tidligere generalsekretær i Småbrukarlaget, og skriver ofte kritisk om dagligvarekjedene på Facebook-siden sin – ikke minst om sjokoladeprisene.
– Det er overraskende lite sammenheng mellom prisen på sjokolade i norske butikker og råvareprisene på kakao, sier han.

– Men prisen på sjokolade har jo økt i takt med råvareprisene?
– For nøyaktig ett år siden så kostet kakaoprisen mer enn den gjør i dag. I løpet av samme tidsperiode har prisen på sjokolade gått opp med 32 prosent i norske butikker, svarer Nordstad.
– Da synes jeg det blir tåpelig at de som selger dette skylder på økte råvarepriser, legger han til.
Nordstad mener at dagligvarekjedene øker prisene på sjokolade jevnt og trutt for å skape en forventning om at det er dyrt.
– Så kan de dumpe den i forbindelse med påske og høytid slik at det virker som det er billig, mener han.
TV 2 har skrevet flere saker om priskrigen på godteri frem mot påske:

Dette påskeegget koster 99,50
– Ikke noe vi styrer
TV 2 har vært i kontakt med to av de største sjokoladeleverandørene i Norge – Freia og Orkla – for å spørre om sammenhengen mellom prisene på kakao og sjokolade.
Begge selskapene viser til at produksjonskostnadene deres har økt betraktelig på grunn av økningen i kakaoprisen.
– Når det gjelder utsalgsprisen i butikk, så bestemmes den av butikkjedene, og det er ikke noe vi styrer, skriver kommunikasjonssjef i Freia, Øyvind Olufsen, i en epost til TV 2.
Elisabeth Aandstad Ekheim, kommunikasjonsdirektør i Orkla Snacks, viser også til at det er dagligvarekjedene som bestemmer hva sjokoladen koster i butikkene:
– Vi kan ikke kommentere prisene til våre kunder, skriver hun.

Konkurransetilsynet publiserte nylig en marginstudie der det ble slått fast at dagligvarekjedene hadde en margin på over 50 prosent på sjokolade som ikke er egne merkevarer (EMV) mellom 2020 og 2022.
Det betyr at sjokoladen var dobbelt så dyr for forbrukerne sammenlignet med innkjøpsprisen.
Ikke rot i virkeligheten
TV 2 har også tatt kontakt med Virke dagligvare, som representerer de fleste dagligvareaktørene i Norge.
Bransjedirektør Bendik Solum Whist påpeker at det tar litt tid før man legger merke til økte råvarekostnader på prisene i butikken. Årsaken er at mange av produsentene har kjøpt kakaoen frem i tid.
– Påstanden om at kostnader og andre tilbudssideforhold ikke påvirker prisene, har verken rot i virkeligheten eller økonomisk teori, skriver han i en epost til TV 2.

Solum Whist viser til en fersk rapport fra SSB, der det slås fast at prisnivået på blant annet sjokolade og sjokolade «spores tilbake til knapphet på råvarer».
– Økt pris på sjokolade er et internasjonalt fenomen, og i februar var årsveksten i sjokoladeprisene på 25,4 prosent i Sverige, 25,9 prosent i Finland, 20,3 prosent i Danmark og 24,2 prosent i Norge, skriver han.