KrFU og Unge Høyre løper Sylvi Listhaugs ærend med sine klimautspill, mener Venstres ungdomsparti.
Publisert: 09.05.2025 08:29
Kortversjonen
- Unge Venstre kritiserer Unge Høyre og KrFU for å sette klimapolitikk opp mot andre saker.
- De beskylder motpartene for populisme og mangel på lederskap.
- Lederne i Unge Høyre og KrFU står fast ved sine uttalelser, og mener Venstre ikke tilpasser seg nye realiteter.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
På tampen av 2022 var forholdet mellom de fire borgerlige ungdomspartiene fylt av harmoni og pågangsmot.
Borgerlig side hadde flertall på målingene. Høyre var klart størst med et snitt på imponerende 32,4 prosent i desember.
Omtrent samtidig det året gikk de daværende lederne ut i Dagbladet med oppslaget: «De fire ungdomspartilederne har sjelden vært så gode venner som nå.»
Men nå ser det ut som at det polyamorøse ekteskapet på den unge borgerlige siden slår sprekker. Unge Venstre har fått nok av de andres klimautspill.
– Jeg kjenner rett og slett ikke igjen det som var mine kolleger på borgerlig side da jeg var leder i Unge Venstre. De fremstår dypt populistiske, sier Ane Breivik til Aftenposten.
Hun gikk av som leder i fjor høst. Men også nåværende leder er kritisk:
– De prøver å slå politisk mynt på situasjonen i verden nå, sier Unge Venstre-leder Omar Svendsen-Yagci.
Vil nedprioritere klima for andre saker
Tidligere i år har både Unge Høyre-leder Ola Svenneby og KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland kommet med klimautspill som har provosert. Det er disse Unge Venstre-duoen kritiserer.
Svenneby og Bjuland har begge tatt til orde for å sette flere klimatiltak til side for å prioritere andre saker.
– Sikkerhetspolitikken skal være i førersetet for all annen politikk. Akkurat nå mener jeg Europa må utsette deler av sine klimamål, sa Svenneby i Politisk kvarter hos NRK i mars.
– Hvis fødselstallene i Norge fortsetter å synke, er det den største utfordringen vi står overfor – større enn klimaendringene, sa Bjuland til Aftenposten i april.
Det var blant annet subsidier til havvind og elbilfordelerelbilfordelerFordeler som gis til eiere av elektriske biler, som for eksempel fritak fra bompenger, gratis parkering eller tilgang til kollektivfelt. Svenneby og Bjuland ville kutte.
– Kan de ikke begge bare bli med i FpU?
Svendsen-Yagci mener det vitner om manglende politisk lederskap å sette klima opp mot andre problemer.
– Det handler nok også om at de prøver å fremstå som prioriteringsdyktige når det de egentlig viser, er at de ikke klarer å ha flere tanker i hodet samtidig.
Han understreker at det er greit å være kritisk til enkelttiltak.
– Men når de drar inn hele klimasaken og slår mynt på det, må man si ifra.
Han sier han også er redd for at Svenneby og Bjuland skaper et feil inntrykk av det som er den borgerlige sidens klimapolitikk:
– Jeg opplever at borgerlig side har vært tydelig i klimaengasjementet vårt lenge. Det gjelder særlig den blågrønne regjeringen vi satt i. Der opplevde jeg at vi vant klimadebatten, mens venstresiden bagatelliserte klimakampen.
Han får full støtte fra sin forgjenger, Ane Breivik, som mener de bagatelliserer behovet for utslippskutt. Hun anklager dem for bare å ville ha navnet sitt på trykk:
– Det er lite substans i uttalelsene deres. Kan de ikke begge bare bli med i FpU? Jeg ser ikke helt poenget med Unge Høyre og KrFU hvis Svenneby og Bjuland uansett skal løpe Listhaugs ærend.
Svenneby: – Venstre lurer velgerne sine
Det er ikke første gang Ola Svenneby har kommet med klimautspill som har provosert. I 2023 erklærte han «Greta Thunberg-generasjonen» død. Det kom like etter at Unge Høyre hadde vunnet skolevalget.
Noen dager senere tok han selvkritikk på X/Twitter og sa at form, formidling og timing for utspillet var galt.
Noe selvkritikk tar han imidlertid ikke nå.
– Ingen har tatt til orde for at vi skal fjerne all klimapolitikk. Veldig mye klimapolitikk er god sikkerhetspolitikk, skriver han i en e-post til Aftenposten.
Han mener Venstre ikke har tatt innover seg konsekvensene av en endret verden.
– De lurer både seg selv og egne velgere dersom de gir uttrykk for at satsingen på forsvar og sikkerhet ikke vil få konsekvenser for alle andre politikkområder.
Også Bjuland står ved sine tidligere uttalelser:
– Vi lever i en helt ny virkelighet. Vi politikere ikke bare kan si ja til alle gode formål uten å si hvor pengene skal prioriteres, skriver han i en tekstmelding.