Våpenhvile-forslagets skjebne kan handle om Kursk: – Negativt for Russland å bli stoppet

1 month ago 44



 ROMAN PILIPEY / AFP / NTBUkrainske soldater på en stridsvogn kort etter at Ukraina i august i fjor overraskende trengte inn i den russiske Kursk-regionen. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Ekspertene er spent på Putins svar: –⁠ Russland har tidligere vært tydelige på at de ikke er interessert i en midlertidig løsning, påpeker Karen-Anna Eggen.

Tirsdag 11. mars kl. 21:23

Kortversjonen

  • Ukraina har godtatt en 30 dagers våpenhvile etter samtaler med USA.
  • Vladimir Putin har ennå ikke svart på forslaget, og USA mener ballen ligger hos Russland.
  • Russerne kan motsette seg våpenhvilen, spesielt etter fremgangen i Kursk.
  • Ukrainas mål er å sikre fortsatt våpenstøtte fra USA.

Ukraina er klar til å godta en umiddelbar våpenhvile i 30 dager, etter samtaler med USA. Amerikanerne sier at ballen ligger hos Russland. Foreløpig er Vladimir Putin taus.

Ukraina hadde behov for å tekkes USA. 30 dagers våpenhvile var innenfor grensen av hva de kunne godta, sier sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt Tor Bukkvoll til VG.

At USA igjen vil dele etterretning med Ukraina, tror han var viktig for ukrainerne å oppnå. På litt lenger sikt er det viktig for ukrainerne at USA gjenopptar våpenhjelpen.

Bukkvoll er spent på hvordan Russland vil reagere.

– Så langt har USAs press vært på Ukraina, og det har vært ubehagelig. Nå er det diplomatisk sett litt risikabelt for Russland hvis Trump får inntrykk av at det er dem som er de vanskelige.

Bilde av Tor BukkvollTor Bukkvoll

Sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier Karen-Anna Eggen forklarer bakgrunnen:

– Ukraina hadde en klar plan i forkant om å legge konkrete våpenhvileforslag på bordet i disse samtalene, for å vise USA at de mener alvor og for å få restartet våpenstøtten.

Eggen sier at dette skjer etter utallige uriktige uttalelser fra den amerikanske administrasjonen om at Ukraina ikke ønsker fred.

– Ukraina ønsket også gjennom konkrete våpenhvileforslag å legge ballen på Russlands banehalvdel. Så nå er spørsmålet hva Russland svarer på forslaget.

Bilde av Karen-Anna EggenKaren-Anna Eggen

Frosker ved Institutt for forsvarsstudier

– Hva tror du Putins respons blir?

– Det er gode grunner til å tro at russerne vil forsøke å stikke kjepper i hjulene, når de nå skal møte amerikanerne.

Russland-eksperten mener det alt i alt er gode nyheter som kommer fra dagens samtaler mellom USA og Ukraina i Jeddah I Saudi- Arabia.

– Selv om det ikke skulle så mye til, gitt at relasjonene var på et bunnivå.

Eggen påpeker at et annet spørsmål er hva USA gjør, hvis Russland nekter å gå med på en midlertidig våpenhvileavtale.

– Russland ønsker fred kun på russiske premisser og har tidligere vært tydelige på at de ikke er interessert i en midlertidig løsning. Vi har også fremdeles til gode å få noe svar på hva Russland forventes å gi opp ved eventuelle forhandlinger.

Hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen Palle Ydstebø kjenner ikke til innhold og detaljer i avtalen, men mener det for den videre ukrainske krigføringen er gode nyheter.

– Siden den amerikanske stansen av bistand ikke varte så lenge, så virker det ikke som det har fått alvorlige følger for Ukraina, sier Ydstebø til VG.

Bilde av Palle YdstebøPalle Ydstebø

Hovedlærer ved Krigsskolen

Han påpeker at de russiske reaksjonene på USAs forslag gjenstår å se.

– Russland har hatt fremgang i Kursk siste uke. Det spørs om de vil la muligheten til å drive ukrainerne ut, gå ifra seg, sier Palle Ydstebø.

Kursk er regionen som Ukraina har angrepet inne i Russland, rett over grensen. Også Tor Bukkvoll tror at dersom russerne motsetter seg våpenhvile nå, kan det handle om Kursk.

– Etter mye fremgang i anstrengelsene for å drive ukrainerne tilbake, er det ganske negativt for Russland å bli stoppet, sier sjefforskeren ved Forsvarets forskningsinstitutt.

 AP / NTBBildet som er delt av det russiske forsvarsdepartementet skal vise en russisk rakettutskyting mot ukrainske posisjoner i Kursk-området. Foto: AP / NTB

Tor Bukkvoll sier at det store bildet på bakken i Ukraina har vært det samme i over ett år.

– Russland angriper, Ukraina forsvarer seg. Russland tar territorium, men stadig mindre og mindre til store tap. Kampene er harde og russernes overtak er blitt fryktelig lite etter hvert.

– Hva oppnår Ukraina med en våpenhvile?

– Ikke fryktelig mye. De er ikke bakpå i Donbas, der er det stillstand. Men i Kursk-området vil opphør av krigshandlinger føre til at de kan utbedre sine stillinger og etterforsyne styrkene.

Read Entire Article