Varsler taushetsplikt-endring i kampen mot ungdomskriminalitet

5 hours ago 7



Skyggebarna:

Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) varsler at regjeringen er i innspurten i arbeidet med hvordan hindre i taushetsplikten kan fjernes.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
VARSLER ENDRINGER: Justisminister Astri Aas-Hansen (Ap). Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 25.05.2025 16:28

– Politi, barnevern, helsevesenet og andre må kunne samarbeide tettere med mer åpen informasjonsdeling for å forebygge ungdomskriminalitet og annen kriminalitet, mener justisminister Astri Aas-Hansen (Ap).

Hun er sparsom rundt detaljene i endringene som nå skal være på trappene, men tydelig på hensikten:

– Det handler både om å hindre barn i å begå kriminalitet, og hindre at barn utsettes for kriminalitet. Da må profesjonelle voksne kunne bidra inn i det, og da kan ikke taushetsplikten stå i veien, sier justisministeren.

Lovendring

TV 2 har tidligere intervjuet polititopper som jobber med å forebygge ungdomskriminalitet om hvor de opplever mangler. Her ble hindre i taushetsplikten trukket spesielt frem.

– Vil dere endre loven på dette området?

– Der er det godt mulig at vi vil komme med noen forslag til lovendringer, sier justisministeren nå.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
I STORTINGET: Det er Stortinget som til syvende og sist vedtar lovene som regjeringen foreslår. Her fra Aas-Hansen tur i Stortingets spørretime. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Stortinget har bedt regjeringen fjerne hindre i taushetsplikten som gjør at informasjon ikke kan utveksles mellom for eksempel politi, skole og barnevern om unge i risikosonen for kriminalitet.

Regjeringen gjorde i fjor høst noen grep for å tydeliggjøre reglene for informasjonsdeling, men kravet om samtykke for informasjonsdeling ble videreført inntil videre.

Inspirert av Danmark

– Så helt i klartekst, hvilke endringer kan vi forberede oss på kan komme?

– Jeg kan ikke gå inn i detaljene, men vi har blant annet sett til hvordan dette gjøres i Danmark, og erfaringene de har der, sier Aas-Hansen til TV 2.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
INSPIRERT AV NABOEN: Justisminister Astri Aas-Hansen røper at hun har latt seg inspirere av det danske lovverket. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

I Danmark har skole, barnevern og politiet hatt et formelt samarbeid siden 70-tallet gjennom det de kaller SSP-samarbeidet. Forvaltningen i Danmark kan i større grad gi politiet og andre myndigheter opplysninger som letter det forebyggende arbeidet, ifølge en gjennomgang fra 2023 der det danske lovverket er sammenlignet med det norske.

Justisministeren understreker at det viktigste for henne er å gjøre det lettere for alle aktørene rundt barna å forebygge ny og alvorlig kriminalitet. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FORAN JOBBEN: Justisminister Astri Aas-Hansen har tidligere jobbet som tingrettsdommer. Her utenfor sine nåværende arbeidslokaler: Justisdepartementet i Nydalen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Jeg har selv sett i mine tidligere jobber at det er en utfordring, og dette skal vi gjøre noe med, sier Aas-Hansen, som både har jobbet som advokat og tingrettsdommer.

Fakta om taushetsplikten

  • Taushetsplikt er en plikt til å holde visse opplysninger man har fått hemmelige.
  • Det er mange lover som regulerer taushetsplikten for ulike aktører i samfunnet vårt. Blant annet forvaltningsloven, helsepersonelloven og politiregisterloven.
  • For at ikke taushetsplikten skal komme i veien for samarbeid mellom faggrupper, er det utarbeidet egne regler om opplysningsrett, opplysningsplikt og meldeplikt, som gjelder for spesielle situasjoner.

Kilde: Store Norske Leksikon

– Samhandlingen stopper

TV 2 har tidligere skrevet flere saker om bussdrapet i Bærum der en 14-åring tok livet av en voksen mann.

Noe av det leder for forebyggende avdeling i enhet vest, Torkel Fjermestad, trakk fram i et intervju ett år etter drapet, var hindre i reglene rundt taushetsplikten.

 Tom Rune Orset / TV 2
FOREBYGGER: Leder for forebyggende avdeling i enhet vest, Torkel Fjermestad. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Han mente det med fordel kan bli enklere for barnevern, lærere og politi å sitte sammen og diskutere åpent hva som er best strategi for å få ungdommen inn i et bedre spor. Men også hvem som har best forutsetning for å nå inn.

– Den som har den rette kompetansen, kjemien og relasjonen, er gjerne den som har best forutsetning for å nå inn. Hvis både skolen, politiet og barnevernet skal ta den praten, kan det egentlig bare oppleves veldig masete.

– Hvorfor er behovet for samtykke et hinder?

– Dersom foreldre trekker samtykket til informasjonsdeling, vil ikke barnevernet kunne dele ny informasjon, og samhandlingen vil avsluttes. All informasjon som er delt kan brukes, men ikke ny informasjon, sa Fjermestad.

I innspurten

Justisministeren har etter TV 2-avsløringen «Skyggebarna» lovet at kampen mot ungdomskriminalitet er blant hennes mest prioriterte saker.

I opposisjonen er utålmodigheten merkbar.

Nøyaktig når denne endringen kan komme på bordet er statsråden forsiktig med å love, men:

– Vi er helt i innspurten av dette arbeidet, forsikrer hun.

Read Entire Article