«Ved å lære seg forskjellen, unngår du både feil på prøver og å bli lurt.»

6 hours ago 3



Mange blander begrepene bot og gebyr. Inkludert media. Det kan være greit å minne om forskjellen – både for å unngå feil på teoriprøve til førerkort og for å ikke bli lurt i svindelforsøk. Svindlere vet heller ikke forskjellen.

Bot: En straffereaksjon som kun kan ilegges av politiet, og innebærer anmeldelse.

Gebyr (eller kontrollsanksjon): Et privatrettslig krav som for eksempel parkeringsvakter eller selskaper kan kreve når du bryter parkeringsbestemmelsene.

Leserskribenten: Knut Arild Nordli. Foto: Tom Arild Støle

Man kan altså ikke få en parkeringsbot. Politiet kan bøtelegge deg hvis du for eksempel hindrer trafikken alvorlig eller parkerer ulovlig etter vegtrafikkloven – men parkeringsvaktene kan bare utstede et gebyr eller en kontrollsanksjon.

Begrepene bot og gebyr brukes også i oppgavene på teoriprøven til førerkort, og mange svarer feil fordi de ikke kjenner forskjellen. I tillegg brukes begrepene ofte i svindelforsøk, hvor folk blir bedt om å betale en «ubetalt parkeringsbot» via sms eller e-post. Ikke engang Statens vegvesen kan ilegge deg bot, kun gebyr, men de kan anmelde deg men det er fortsatt politiet som gir bot/ subsidiert fengsel.

Ved å lære seg forskjellen, unngår du både feil på prøver og å bli lurt.

God sommer – og parker forsvarlig! Unngå å bli svindlet!

Med hilsen

Knut Arild Nordli,

faglærer i samferdsel og transport

og daglig leder for Flekkefjord Opplæringssenter

Ved å lære seg forskjellen, unngår du både feil på prøver og å bli lurt.

Read Entire Article