FLESLAND (TV 2): Kritikken hagler etter KrFs regnbueflagg-forbud og skroting av fedrekvoten. – Overhodet ikke et «tradwife»-parti, mener KrFs nye stortingshåp.

Publisert 27.04.2025 12:36 Sist oppdatert 11 minutter siden
Under helgens landsmøte ble det munnhuggeri under debatten om forbud mot prideflagg i skolen, og reaksjonene på vedtaket har ikke latt vente på seg.
Nestleder Jorunn Gleditsch Lossius tar det hele med knusende ro.
– Det vi har vedtatt er i og for seg ikke noe veldig kontroversielt, sier hun til TV 2, og utdyper:
– Vi ønsker selvfølgelig at skolens aller viktigste oppgave er å fremme mangfold, likeverd, toleranse, respekt, men det er naivt å tro at alt dette står og faller på om vi heiser et bestemt flagg eller ikke.
– Voldsomt og lite tolerant
Reaksjonene på forslaget kommer fra både venstre- og høyresiden i politikken. Lørdag avkreftet Høyre-leder Erna Solberg til Vårt Land at en borgerlig regjering under henne ikke vil gå inn for et slikt forbud.

Nestleder i Høyre, Tina Bru, utdyper til TV 2:
– Så lenge det flagget blir problematisert, er det åpenbart behov for å fortsette å heise det. Det er et helt ufarlig flagg, som ikke symboliserer noe annet enn kjærlighet og retten til å elske hvem man vil. Barn behøver ikke beskyttes mot kjærlighet og toleranse.
LES MER: «Et partis kamp mot en stille død»
Det var Solberg-regjeringen som KrF var med i, som endret flaggloven i 2021 slik at offentlig skoler og bygg kunne flagge med andre flagg enn kun det norske.
– Et nasjonalt forbud er en veldig voldsom og lite tolerant løsning på et ikke-problem, sier nestleder Bru.
– Det gjør meg egentlig bare trist. Verden har virkelig større problemer enn at noen forelsker seg i samme kjønn.
– Offensiv politikk
Andre nestleder i KrF, Jorunn Gleditsch Lossius, understreker at det var uenigheter også innad i landsmøtesalen om saken, men at det var tydelig flertall for forslaget fra KrFU om å innføre forbud.

– Hva tenker du om de som sier at KrF nå går baklengs inn i fremtiden?
– Det kjenner vi oss ikke igjen i. Jeg tror vi alle har en felles intensjon om å fremme mangfold, likeverd og toleranse, men vi burde alle jobbe for at skolen skal være en politisk nøytral arena som ikke ekskluderer noen grupper. Og det burde andre politiske partier stå sammen med oss om.
I tillegg til reversering av flaggloven, vedtok KrFs landsmøte også reversering av både pappapermisjonen og elektrifisering av Melkøya.

– Er reverseringspolitikk det som skal få KrF over sperregrensa i september?
– Overhodet ikke. Dette er offensiv politikk. KrF sier at vi setter familiene først, sier andre nestleder Lossius.
Ingen «tradwife»
Fra talerstolen fyrte tidligere statsråd og statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland mot skroting av pappapermen og ordningen om kjønnskvotering i norske styrer.
– KrF må ikke bli et Trumpish tradwife-parti!
Lossius er ikke enig i at det er den veien KrF er på vei nå.
– Overhodet ikke. Vi er et framtidsrettet parti som satser på familiene. Karakteristikkene får stå for hennes egen regning. Vi kjenner oss naturligvis ikke igjen i det.
– Legger KrF seg nå på en enda mer konservativ linje, mer «anti-woke»?
– Det som vedtas her, er representativt for det lokaldemokratiet vårt mener. Vi har hatt lange, gode programprosesser, så det som kommer fram i vårt landsmøte, er et uttrykk for det. Vår politikk handler om å lytte til folk der ute, mener Lossius.