Vestre forhandler om helseunion i Brussel: - Jeg er ikke trygg før vi har en avtale

2 days ago 21



– Kan dette gå skeis?

– Det finnes ikke noe alternativ for Norge enn å knytte seg tettere til EUs beredskap, også på helseberedskap, sier helseminister Jan Christian Vestre.

Fredag morgen, med DN på slep, har Ap-nestlederen satt kursen mot Brussel. Der venter de første forhandligene om Norges deltakelse i EUs helseunion. På andre siden av bordet sitter EU-kommisær for humanitær bistand og krisehåndtering, Hadja Lahbib, tidligere belgisk utenriksminister for partiet Mouvement Réformateur.

– Utgangspunktet er at vi skal bli enige om en avtale som er så god som mulig for Norge.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre på Oslo lufthavn på vei til Brussel.Foto: Gunnar Blöndal

– Hvorfor er det så viktig for regjeringen å få Norge med i EUs helseunion?

– Framtidige helsekriser kan være noe annet enn det vi har hatt erfaring med før. Da er det viktig at en avtale dekker mest mulig av potensielle trusler.

– Jeg opplever at det er bred støtte blant EU-landene til dette. Jeg var i Genève på søndag og mandag og snakket med nesten halvparten av EUs medlemsland på politisk nivå. Store land som Tyskland og små land. Jeg opplevde at det er bred støtte der til disse ambisjonene.

Store ord

Etter pandemien har Den europeiske union fordypet det helsepolitiske samarbeidet mellom medlemslandene. I arbeidet med å lage en felles helseunion, meddelte EU-kommisjonen i fjor at lik tilgang på helsehjelp er en fundamental menneskerett og at helsepolitikk ikke lenger kan være underlagt før-pandemiske grenser.

Ikke bare trenger medlemslandene mer samarbeid, mener Kommisjonen, «vår strategiske autonomi og geopolitiske stabilitet» er avhengig av det.

– Det er store ord fra EU, helseminister?

– Men det er helt riktig. Forutsetningen for at det indre markedet skal fungere, er at vi har mobilitet. Den vet vi fra pandemien at blir begrenset når helsekriser oppstår.

– Så har trusselbildet endret seg ganske fundamentalt fra pandemien. Da var vi opptatt av tilgang til vaksiner. Såkalte medisinske mottiltak. Det har vi krysset av på listen nå. Det er viktig for oss nå at en sånn avtale også tar høyde for andre situasjoner kan oppstå, som krig.

– Er det gitt at vi får bli med?

– Jeg er ikke trygg før vi har en avtale. Pandemien viser oss hvor sårbare vi er alene. Og det kan ikke være sånn når neste helsekrise inntreffer at vi er avhengig av en jovial svenske for å få tilgang til medisinske mottiltak. Dette må vi ha garantier for i fredstid, og det er det vi nå jobber med, sier Vestre.

Nattesøvn

Fredag starter forhandlingene. Mye står på spill, skal man tro Vestre. I vinter rykket han ut i Aftenposten med en advarsel om at EU kunne stenge døren for Norge dersom vi ikke innfører unionens energidirektiver - de samme som fikk Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum til å forlate regjeringskontorene.

«Jeg sover ikke helt godt om natten», sa han til avisen.

Vestre fikk det som han ville. Da Støre-regjeringens ja til deler av EUs ren energi-pakke omsider ble en realitet, hadde EU allerede klaget på norsk sendrektighet i over et år. I juni er tre av direktivene en del av EØS-avtalen. I vinter satte regjeringen likevel innføring av flere av direktivene på vent. I Stortinget bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre at han ikke har noen planer om å innføre resten av dem.

– Var det ikke så farlig å innføre EU-direktivene likevel?

– Arbeiderpartiet vil aldri sette EØS-avtalen i spill, og vi mener det ville vært fundamentalt galt å si at nå setter vi i praksis hele energiområdet ut av spill. Så med det vi nå håper å få på plass om ikke så altfor lenge, vil vi ha tatt ned en halve etterslepet på energifeltet.

– EØS-avtalen gjelder, og det er ikke sånn at vi kan sløyfe det vi liker og se bort fra det vi ikke liker.

– Kan somlingen med de resterende delene av Ren energi-pakken straffe seg i dag?

– Nå får vi se hva motparten sier. Jeg opplever at EU og Brussel ser at det er både vilje og gjennomføringskraft i arbeiderpartiregjeringen til å prioritere europaspørsmål. Vi er en regjering som er pro-europeisk og opptatt av samarbeid, så jeg tror ikke det blir hovedproblemstillingen i dag.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre forbereder seg til forhandlingsmøtet sammen med Norges ambassadør til EU, Anders Eide.Foto: Gunnar Blöndal

Forhandlingene

Under pandemien var Norge prisgitt et velvillig EU for å sikre oss tilgang på vaksiner og viktig medisinsk utstyr. Den tilgangen ønsker Vestre å opprettholde.

– Hva er du villig til å gi EU for å sikre deg deltakelse?

– Vi skal forhandle en best mulig avtale. Den må være balansert. Norge har mye å bidra med, både på helseberedskap og vi skal finansiere vår rettmessige andel. Men den skal være balansert og god for Norge, fastslår Vestre.

– Hvordan forbereder du deg på slike forhandlinger? Har du lest Trumps «Art of the deal» eller holdt det med en peptalk fra Barth Eide?

– Jeg er godt koordinert fra norsk side, og jeg har også sørget for at vi er godt koordinert med Island og Liechtenstein. Jeg har jo jobbet med forhandlinger tidligere i europeiske land, og blant annet med industripartnerskapet med India, som vi fikk til etter å ha holdt på i veldig mange år.

– Så har vi et par virkemidler i ermet. Og så er det selvfølgelig å være godt forberedt vite hva dette handler om og være tydelig på hva Norge kan bidra med.

Read Entire Article