Reagerer på rapport:
Mens politikerne sier at det haster med å ruste opp, opplever forsvarsindustrien flere hindringer.

Publisert 05.03.2025 16:23
Onsdag var forsvarsindustrien og stortingspolitikere samlet for å diskutere hvordan norsk beredskap og forsvarsevne kan styrkes.

Møtet fant sted et drøyt døgn etter at USAs president Donald Trump stanset all militær hjelp til Ukraina. En full stans i amerikansk våpenhjelp er ifølge ekspertene det verste scenarioet for Ukraina.
Kan produsere luftvern
Palle Ydstebø, hovedlærer for landmakt på Krigsskolen, mener at uten amerikansk militærhjelp vil luftvern være det mest kritiske for Europa og Ukraina å anskaffe.
– Vi har fortsatt evne til å øke luftvernproduksjonen, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, til TV 2.

Sjefen for den norske våpenprodusenten sier at behovet for forsvarsmateriell er sterkt økende i Europa. Han etterlyser et temposkifte, samtidig som langsiktigheten ivaretas.
– Ting tar for lang tid å komme i kontrakt. Vi i industrien er avhengige av langsiktighet når vi gjør investeringer, sier Lie.
– Snudd helt på hodet
Partiene på Stortinget mener at det haster med å ruste kraftig opp i den sikkerhetssituasjonen vi står i. Flere er villige til å bevilge mer enn 3 prosent av BNP.
– Vi opplever en formidabel vekst i etterspørselen, men trenger langsiktige, forpliktende kontrakter som gjør det mulig for industrien å investere, sier Torbjørn Svensgård, som leder Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI), til TV 2.
Han sier at det er helt avgjørende at Norge får opp tempoet.
– Vi benytter fortsatt et anskaffelsesregime som er utviklet i fredstid, og som er lagt opp til at ting skal utredes veldig grundig. Det tar lang tid, og det har vi ikke tid til lenger, sier Svensgård.

– Nå er vi i en situasjon som er snudd helt på hodet. Da er det tid for å se på om prosedyrene og regelverket som vi har brukt de siste 30 årene er egnet for situasjonen som vi står overfor de neste ti årene, fortsetter han.
En fersk kartlegging utført i regi av FSI avdekker at norske forsvars- og sikkerhetsbedrifter opplever flere hindringer for å øke produksjonskapasiteten:
For nær åtte av ti (77 prosent) bedrifter er manglende forutsigbarhet et hinder.
For fire av ti (41 prosent) er manglende finansiering en barriere.
– Et kjempeparadoks
Alfred Bjørlo, som er næringspolitisk talsperson i Venstre, sier til TV 2 at funnene i rapporten peker på et stort paradoks.

– Det haster med å gi forsvarsindustrien økt forutsigbarhet. Vi vet at vi trenger økt kapasitet på stort og smått i Forsvaret. Innkjøpsprosessene går for tregt, og det er for lite forutsigbarhet fra staten som kunde. Vi er nødt til å rydde opp, for å få oppskaleringen vi trenger for å bygge opp en sterkere norsk forsvarsindustri.
– Beskjeden fra en samlet norsk forsvarsindustri er at man ikke klarer å oppskalere?
– Ja, det er et kjempeparadoks. Det vi vet med 100 prosent sikkerhet, er at vi har et enormt behov for oppskalering av forsvarsevne og forsvarskapasitet i Norge. Likevel opplever norsk forsvarsindustri manglende forutsigbarhet fra sine kunder, som er staten. Dette er et systemproblem som vi må rydde opp i, sier Bjørlo.
Vil ha hurtigspor
Han mener det bør etableres hurtigspor for anskaffelser, for å unngå at det brukes år i stedet for dager og uker på innkjøp av materiell.
– Vi må sette et krystallklart krav til regjeringen om at industrien får forutsigbarheten og langsiktigheten den trenger. Og så må vi rydde opp, og sørge for at de operative innkjøpene i det daglige kan gjøres mye enklere og i kortere prosesser enn i dag.
Hårek Elvenes, som er Høyres forsvarspolitiske talsperson, sier at gjeldende anskaffelsesregelverk er tilpasset en annen tid.

– Det er tilpasset en dyp fred, og den dype freden er ikke der. Det tar for lang tid i forhold til det til dels prekære behovet som er der. Man trenger å gjøre dette raskere, og da må man se på normalprosedyrene for anskaffelser som i dag ikke er tilpasset den faktiske situasjonen, sier Elvenes til TV 2.